Galerie foto

Gala voluntarilor 2017

Membrii echipei CIED Bucovina Suceava (având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina), în zilele 12 şi apoi 18 decembrie 2017, au organizat activităţile de desfăşurare a „Galei voluntarilor 2017, pentru voluntarii Europe Direct care s-au implicat activ în cursul anului 2017, în derularea acţiunilor organizaţiei. In zilele de 12 şi 18 decembrie 2017, membrii echipei CIED „Bucovina” au organizat premierea voluntarilor, pentru studenţi şi voluntari adulţi la Punctul de informare de la Centrul pentru Tradiţii Bucovinene (partener Primăria Suceava) şi pentru voluntarii elevi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Voluntarii au primit diplome, materiale tipărite, şepci şi rucsaci inscripţionaţi cu emblema Uniunii Europene. Atmosfera a fost prietenească, sărbătorească. Voluntarii premiaţi şi-au exprimat dorinţa de a continua activitatea şi au invitat colegi care doresc să se implice în viitoarele activităţi ale Centrului.

4 Photos

Săptămâna educației globale, la Suceava

Săptămâna Educației Globale este proiectul inițiat de Centrul Nord-Sud, denumit oficial Centrul European pentru Interdependenţă şi Solidaritate. Centrul Nord-Sud s-a instituit la inițiativa Consiliului Europei. Deschis la Lisabona în anul acesta reuneşte 39 state. În prezent, Centrul Nord – Sud s-a aliat Directoratului Consiliului Europei pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport. ”Săptămâna eduacației globale” a fost marcată la Suceava de Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” în cadrul unui seminar-dezbatere cu tema ”Lumea mea depinde de noi” (tema lansată de Centrul Nord-Sud pentru anul 2017) ce a avut loc la Școala Gimnazială nr. 1 Suceava. Prezentările și discuțiile pe marginea acestora au avut ca scop conștientizarea rolului nostru ca cetățeni europeni, identificarea problemelor cu care se confruntă copii și tinerii, responsabilitatea individuală pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil, de la cele mai fragede vârste. La seminar au participat 78 elevi și cadre didactice.

17 Photos

Educaţia media şi comunicarea despre copii, un training inedit la Suceava

Jurnalişti, funcţionari publici şi cadre didactice sucevene au participat la un training privind metode inovative pentru realizarea materialelor cu şi despre copii. O altă temă de dezbatere a fost: „educația media (media literacy) - toți suntem producători de conținut, haideți să învățam regulile”. Pentru al doilea an la Suceava, trainingul a fost susţinut de Cristina Lupu, Director de Programe la Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucureşti. Participanţii au fost plăcut impresionaţi de noutatea temelor şi a tehnicilor de abordare a subiectelor cu şi despre copii, în misiunea de protejare a drepturilor copiilor. S-au discutat ca studii de caz, situaţii în care jurnaliştii şi comunicatorii din instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale pot afecta dreptul la imagine, demnitatea şi chiar siguranţa şi sănătatea copilului. “În practica ultimilor ani, au fost înregistrate frecvente situaţii în care copiii au fost personaje principale ale unor cazuri relatate masiv în mass-media, cu detalii, imagini, adresări ireverenţioase, informaţii personale, intime, etichete. Copiii au fost, astfel, expuşi la riscul stigmatizării şi hărţuirii ulterioare în şcoală sau în comunitate” a declarat Cristina Lupu. Conform unor analize realizate de UNICEF privind modul în care jurnaliştii tratează subiectele legate de copii, acestea reprezintă cca. 7 % din conţinutul editorial, proporţia fiind aproximativ egală în presa scrisă şi televiziune. Cristina Lupu a aratat că “...interesul pentru subiecte cu şi despre copii nu este întotdeauna dublat de capacitatea de a trata astfel de subiecte cu respectarea standardelor etice”. Dezbaterea unor situaţii concrete în presa scrisă şi în televiziune, discuţii pe marginea legislaţiei româneşti în domeniu (drepturile copilului, audiovizualul etc.), propunerea de soluţii de abordare - au constituit subiecte de interes pentru participanţii la training. Centrul de Informare Europeană “Bucovina” Suceava a organizat acest training–dezbatere de comunicare pe teme europene, pornind de la subiectele: “România în Europa, prezent şi viitor” şi “Prin educaţie şi cultură, în Europa”. Manifestarea a fost găzduită în data de 6 noiembrie, de Centrul pentru Tradiţii Bucovinene (Primăria Municipiului Suceava).

6 Photos

Invitaţie la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni

Membrii echipei CIED „Bucovina” Suceava au fost învitaţi în data de 30 octombrie 2017, începând cu orele 10,30, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. S-a făcut o prezentare a Centrului de Informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, scopul şi obiectivele centrului. În cadrul acţiunii echipa a prezentat concepte şi obiective despre informaţia transfrontalieră sustenabilă, ca informaţie europeană. S-au prezentat instituţiile şi organismele Uniunii Europene: Parlament, Consiliul, Comisia Europeană; cele 10 prioritaţi europene; discursul asupra Stării Uniunii 2017 din 13 septembrie, cu referire la România al Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi noua iniţiativă a Uniunii Europene despre Corpul European de Solidaritate, care oferă tinerilor şansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte. La acest eveniment au participat elevi din clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a, împarţiţi în cinci grupe a câte 20 de elevi. S-a realizat un dialog interactiv şi constructiv cu elevii participanţi. Acţiunea a durat 2 ore.

31 Photos

Sesiune de prezentare Program LIFE

Membrii echipei CIED „Bucovina” Suceava au participat în data de 26 octombrie 2017, începând cu orele 10, la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, la sesiunea de prezentare a Programului LIFE. Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului LIFE Capacity Building – Grant Agreement LIFE14CAP/RO/000007 – Creşterea capacităţii instituţionale la nivelul Ministerului Mediului. S-a făcut o prezentare a programului LIFE; aspecte privind implementarea proiectelor LIFE în România; Natură-Biodiversitatea, Mediu şi Schimbări Climatice. S-a prezentat proiectul Creşterea Capacităţii Instituţionale la nivelul Ministerului Mediului. La această manifestare au participat Ministerul Mediului, Universitatea Ştefan celMare Suceava, organizaţii interesate în depunere propuneri de proiecte LIFE, realizând un dialog interactiv şi constructiv.

7 Photos

Intalnirea membrilor CIED Bucovina Suceava cu elevi de la Şcoala Gimnazială 8 Suceava

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT –„Bucovina” Suceava, au fost în data de 19 octombrie în vizită la Şcoala Gimnazială nr. 8 Suceava. Într-o atmosferă deosebit de prietenoasă un număr de 30 de elevi din clasele a-IV-a au asistat la o prezentare a drepturilor copilului şi a valorilor europene. La prezentarea despre drepturile copilului, „mici şcolari europeni” au fost foarte atenţi, au participat la discuţii, au povestit întâmplări şi au arătat tot ce ştiu despre acest subiect. Elevii au primit steguleţe pe care le-au fluturat pe durata întregului eveniment, sacoşe şi ghiozdane.

6 Photos

Informatia europeana, informatie transfrontalieră sustenabilă la Suceava

Ziua Cooperării Europene se celebrează din anul 2012. Evenimentele se derulează sub deviza ”La granițe, ne dezvoltăm împreună” și au ca scop celebrarea cooperării între regiuni și țări europene. În fiecare an se organizează promovarea rezultatelor proiectelor transfrontaliere implementate în 35 – 40 de țări, cu ocazia a peste 170 de evenimente locale. Anul acesta, Ziua Cooperării Europene a fost sărbătorită la Suceava, în data de 13 octombrie 2017, la Muzeul Bucovinei. Cu acest prilej, evenimentul organizat de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava a propus lucrul în ateliere de creație la care au participat elevii de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava și elevii de la Școala de Artă ”Myhaylo Ivasiuk”, Cernăuți. Participanții au vizionat filmul documentar ”Suflete la Frontieră” și au realizat lucrări (sub formă de desene și colaje) care transmit în formă artistică, emoțiile, gândurile și ideile elevilor privind rolul şi locul tinerilor în Uniunea Europeană.

3 Photos

Excelentă pledoarie împotriva xenofobiei, de ziua Holocaustului la Suceava

Două instituţii culturale sucevene de prestigiu judeţean, Muzeul de Istorie şi Bibiloteca Bucovinei din Suceava, au organizat în data de 9 octombrie 2017, evenimente care marchează Ziua Holocaustului în România (dată la care, în anul 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina). Au participat elevi, cadre didactice, cetăţeni, între care membri ai Centrului pentru Informare Europeană „Bucovina” din Suceava. De mult interes s-au bucurat: vizita la Sinagoga GAH (fondată în Suceava, în anul 1870), vizionarea filmului documentar despre holocaustul românesc (care relevă mărturii dramatice despre evenimentele din Iaşi, Dorohoi şi Bucureşti, realizator Carmen Avram) şi conferinţa-dezbatere „Există antisemitism şi negaţionism la Suceava” (susţinută de scriitoarea Angela Furtună, mărturii despre tragedie în operele artiştilor originari din Suceava, Norman Manea şi Arnold Daghani). A fost vernisată expoziţia tematică de carte şi documente. Evenimentele au transmis, dincolo de cinstirea tuturor victimelor regimurilor totalitare, mesajul pentru armonie etnică şi convieţuire paşnică multiculturală specifice Sucevei istorice.

10 Photos

Zilele Centrelor Europe Direct sărbătorite la Suceava de Ziua Educaţiei

Cu ocazia Zilei Educaţiei (5 octombrie), Centrul “Europe Direct” Bucovina Suceava a organizat un eveniment cultural deschis publicului larg, cu tema: “Start pentru Preşedenţia României la Consiliul Uniunii Europene”. Manifestarea se înscrie în ciclul de evenimente care se derulează sub genericul: “Zilele Centrelor Europe Direct”. Un moment important al evenimentului l-a constituit informarea privind cele mai importante aspecte ale discursului președintelui Comisie Europene Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii Europene. Anul acesta, la Suceava, evenimentul a fost găzduit de Centrul pentru Tradiţii Bucovinene (Primăria Municipiului Suceava, partener). Au fost prezenţi peste 200 de participanţi din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Stroiesti, Fundu Moldovei, Sadova, Breaza, Dumbrăveni, Siminicea, Panaci, Gălănești. Publicul a aplaudat momentele artistice tematice susţinute de micuţii de la Şcoala Gimnazială nr. 8 Suceava, solista de la Colegiul Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, elevii Şcolii din Stroieşti cu veselul lor dans modern, membrii Grupului folcloric vocal “Flori de munte” de la Fundu Moldovei şi ai Şcolii Gimnaziale Breaza, cu grupul folcloric “Muguri de brad”. Formaţia de dansuri populare “Florile Bucovinei” a elevilor din Sadova a impresionat prin talent şi prestaţie artistică de calitate. Participanţii au primit din partea organizatorilor materiale furnizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

61 Photos

Proiectul „MOLOC (Low carbon urban morphology) – Noi structuri, exemple de guvernare şi provocări pentru oraşe în tranzişie energetică”

CIED Bucovina a participat la întâlnirea transnaţională „Noi structuri, exemple de guvernare şi provocări pentru oraşe în tranziţie energetică” Centrul de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina” Suceava a participat în data de 27 septembrie 2017, la întâlnirea transnaţională organizată în cadrul proiectului „MOLOC (Low carbon urban morphology) – Noi structuri, exemple de guvernare şi provocări pentru oraşe în tranzişie energetică”. Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui set de recomandări şi acţiuni astfel încât reducerea emisiilor de dioxid de carbon să nu se rezume doar la oferirea de exemple de bune practici, ci la identificarea de soluţii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon aplicabile în planificarea urbană. Se are în vedere identificarea de noi măsuri viabile pentru autorităţile locale în procesul de implementare a măsurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Se doreşte definirea unui model de Oraş cu emisii reduse de CO2. Au participat reprezentanţi ai oraşelor partenere în proiect: Municipiul Suceava, Consiliul Local al oraşului Lille (Franţa, partener lider), Torino (Italia), Hamburg (Germania), Institutul Central de Minerit (Polonia) şi Asociaţia Europeană a Autorităţilor Locale – Oraşe Energie.

3 Photos

CIED ”Bucovina” Suceava, partener la celebrarea Nopții Cercetătorilor Europeni

Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava a celebrat, în data de 29 septembrie 2017, Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul a avut loc pe esplanada din fața Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava. Sărbătoarea europeană se înscrie în seria evenimentelor Marie Sklodowska - Curie organizate în toate țările membre și afiliate Uniunii Europene și oferă posibilitatea publicului larg de a descoperi universul științei, oferind o mare diversitate de activități științifice și educative. În România, anul acesta Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost serbată în 15 orașe. La Suceava evenimentul a reunit 36 de standuri demonstrative și evenimente individuale. Standul CIED ”Bucovina” Suceava a fost vizitat de peste 300 de persoane. De un mare succes s-a bucurat concursul ”Ce știi despre statele membre ale Uniunii Europene?” Participanții la concurs au tras la sorți o țară membră de pe harta Uniunii Europene, și au trebuit să descrie țara respectivă. Câștigătorii au primit premii ce au constat în materiale informative și promoționale (cărți, stegulețe ale UE și României, baloane cu însemnele UE etc.) primite de la Reprezentanța Comisiei Europene în România și realizate de CIED Suceava.

3 Photos

Ultimul seminar al rețelei Europe Direct România, generația 2013-2017

Rețeaua Europe Direct România s-a întâlnit la Tulcea, în perioada 4 – 9 septembrie 2017, pentru ultimul seminar al generației 2013 – 2017. Întâlnirea a fost un bun prilej de discuții privind activitățile centrelor, prezente și viitore, în perspectiva momentelor cheie ale anului 2017: Cartea albă – Viitorul Europei (Reflecții și scenarii pentru UE-27 până în 2025), Corpul European de Solidaritate, 2018-Anul european al patrimoniului cultural. Au fost abordate și subiecte privind bunele practici în lucru cu voluntarii centrelor. Seminarul a fost organizat cu sprijinul Centrelor de Informare Europe Direct Brăila și Galați.

2 Photos

Discursul despre

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude JUNCKER a susținut astăzi, 13 septembrie, în plenul Parlamentului European, discursul despre "Starea Uniunii Europene" 2017.

10 Photos

,,Agora – Viitorul Europei”, la Piatra Neamț

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat la Curtea Domnească din Piatra Neamț, cu sprijinul Centrului Europe Direct Nord-Est, al ADR Nord Est, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a doua dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis, la fel ca la Târgoviște, că viitorul Europei trebuie să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică, mai unită și care să acționeze cu o singură voce. Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. Peste 80 de persoane au semnat 'prezent' și și-au exprimat opțiunea pentru viitorul construcției europene. Din partea Centrului de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava a participat coordonatorul centrului Loreta Cautes. Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați următorul link: http://www.caleaeuropeana.ro/agora-viitorul-europei-la-piatra-neamt-romanii-au-optat-pentru-mai-multa-europa-si-pentru-o-uniune-europeana-cu-o-singura-voice/

4 Photos

Întâlnirea cu reprezentanţii ITM Suceava

Membrii echipei CIED „Bucovina” Suceava au participat miercuri 23 august 2017, începând cu orele 10, la Observatorul Astronomic Suceava, la întâlnirea cu reprezentanţii ITM Suceava pe tema modificărilor şi completărilor aduse Legii 53/2003 din Codul Muncii. La această manifestare au participat organizaţii economice şi sociale, realizând un dialog interactiv şi constructiv.

5 Photos

Tabara pentru voluntari „România, plămânul verde al Europei”

Membrii echipei şi voluntarii CIED Bucovina Suceava (având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina) şi CIED Târgovişte (având ca structură gazdă Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”), în perioada 15 – 17 august 2017, s-au întâlnit în cadrul Taberei de comunicare şi abilităţi practice pentru voluntarii Europe Direct cu tema „România, plămânul verde al Europei”. În ziua de 15 august 2017, membrii celor două echipe şi unii voluntari suceveni s-au întâlnit la sediul CIED Bucovina Suceava. Au participat la activitatea „Să facem cunoştinţă! Să ne integrăm într-un grup nou”. Apoi, s-a organizat o vizită la Ariile naturale protejate „Ponoare” şi „Frumoasa” aflate în vecinătatea oraşului Suceava, monitorizate de GEC Bucovina. În ziua următoare, 16 august 2017, membrii celor două echipe şi voluntarii s-au întâlnit la Punctul de informare al CIED Bucovina Suceava, de la Centrul pentru Tradiţii Bucovinene. În cadrul sesiunii „Activităţi de succes desfăşurate de voluntari”, participanţii au prezentat proiecte finalizate sau aflate în implementare, au făcut schimb de opinii privind bune practici în munca de voluntariat. De mult interes s-au bucurat discuţiile privind impactul deosebit asupra publicului-ţintă a conceptului de „teatru-form” prezentat de participantele de la CIED Târgovişte. Acestea au demonstrat că astfel se pot aduce în atenţia / discuţia opiniei publice anumite subiecte „fierbinţi” din comunităţile locale. Sucevenii participanţi au fost foarte atenţi la explicaţiile oaspeţilor de la Târgovişte şi au afirmat intenţia de a implementa în zonă experienţa acestora. După pauza de prânz, participanţii la Tabără au continuat cu acţiunea „Oportunităţi inovatoare pentru tinerii voluntari ai Centrelor Europe Direct”, motiv de prezentare a unor experienţe proprii şi iniţierera de noi colaborări pentru granturi europene. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Cetatea de Scaun medievală din Suceava şi Muzeul Satului Bucovinean. În ziua de 17 august 2017 participanţii la Tabără au participat la dezbaterea „Prezentare produse şi materiale informative ED – munca cu voluntari”. După pauză de prânz s-a continuat cu atelierul de lucru „Imaginează, crează, inovează ... alături de tineri pentru tineri”. Membrii echipelor de la cele două Centre CIED şi voluntarii suceveni au discutat cu sinceritate despre dificultăţile dar şi satisfacţiile întâlnite în activităţile cu voluntari. Între acestea: dificultatea de a convinge populaţia referitor la efectele benefice ale voluntariatului (personale şi pentru comunitate), migraţia voluntarilor deja formaţi (geografică, socială etc.), dar şi satisfacţia personală, creşterea propriei importanţe personale a voluntarului. Nu în ultimul rând, efectele benefice asupra comunităţii, mediului înconjurător, climatului cultural şi social. La finalul celor trei zile de Tabără, s-au tras concluziile, acestea demonstrând succesul acesteia. Ziua s-a incheiat cu vizitarea unor monumente istorice şi obiective turistice din zonă: Muzeul naţional de istorie, Muzeul de ştiinţe naturale, Hanul Domnesc, Monumente UNESCO - Mănăstirile Sf. Ioan din Suceava şi Voroneţ. Seara târziu, gazdele şi oaspeţii au participat la deschiderea Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” din Suceava, au admirat parada portului medieval şi prezentare de arme, manifestări specifice cu muzică şi dans medieval, concurs de lupte, teatru, spectacole speciale cu făclii, turniruri.

22 Photos

Întâlnirea iubitorilor de carte: cititori și bibliotecari

În data de 30 iunie 2017 reprezentanții Centrului de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava s-au întâlnit cu bibliotecarii de la bibliotecile municipale și orășenești din județul Suceava. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca Orăşenească din Gura-Humorului, în prezența a circa 20 de persoane. Cu această ocazie au fost prezentate următoarele materiale: ”Locuri de muncă, creștere și investiții în Europa” și ”Corpul european de solidaritate”. Discuțiile pe marginea materialelor s-au axat pe importanța creerii de noi locuri de muncă în zonă, deoarece, ca urmare a reducerii activităților miniere, rata șomajului este de 6,7% față de 5,4% la nivel național. De asemenea, activarea în Corpul european de solidaritate le oferă tinerilor noi șanse de integrare în câmpul muncii. Au fost distribuite materiale informative despre Uniunea Europeană și stegulețe România / Uniunea Europeană. Asistența și-a exprimat dorința de a colabora cu Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” în activitățile educative desfășurate de biblioteci, în special cu copii și adolescenți, mai ales în perioada vacanțelor.

14 Photos

Bulgaria și România la 10 ani de la aderarea în UE, Albena, Bulgaria, 20-22 iunie 2017

În perioada 20-22 iunie 2017 CIED Bucovina Suceava participat la Albena, Bulgaria, la întâlnirea centrelor regionale de informare din România și Bulgaria sub egida Bulgaria și România la 10 ani de la aderarea în UE. Lucrările s-au ținut în sala principală de conferințe a Flamingo Grand Hotel din Albena, o frumoasă stațiune turistică de pe litoralul Bulgariei aflată în apropiere de Varna. Reuniunea a inclus și o scurta vizita în orașul Varna, centru regional, economic și cultural important, desemnat Capitală Europeană a Tineretului pe durata anului 2017. A fost abordată o tema variată de probleme ce au legătură cu bilanțul celor 2 țări la 10 ani de la aderarea la Comunitatea Europeană. Ce s-a făcut?... Ce nu s-a făcut?... plusuri și minusuri pentru cele două țări avantaje și dezavantaje, şi mai ales ce se putea face și nu s-a făcut de la aderarea în UE. O parte importantă a conferinței a fost alocată ideii și redefinirii valorilor europene, afirmându-se și reafirmându-se dacă mai era nevoie, faptul că UE este mai mult decât o uniune economică sau politică, ci este mai ales o uniune ideologică prin împărtășirea unui set de valori umane și culturale comune. De asemenea a fost reliefată ideea de forță mondială a UE, și importanța uniunii din punct de vedere politic, economic și militar ca actor major la nivel global. Activitatea principală și scopul principal al reuniunii a avut ca punct central cooperarea dintre centrele CIED dintre cele două țări vecine pe flancul estic al UE. Activitatea pe seminarii a fost concentrată în jurul celor 5 scenarii posibile ale evoluţiei Uniunii Europene. S-au discutat perspectivele UE precum și probabilitatea scenariilor de evoluție geopolitică și economică ale Uniunii Europene. S-au discutat și probleme actuale și stringente ale UE precum politica de migratie a forței de munca din UE și afara UE, imigrația, situația refugiaților din zonele de conflict din afara UE, somajul, terorismul etc. O parte însemnată a conferinței a fost alocată și comunicării dintre centre, prin reprezentanții lor, socializare necesară în vederea stabilirii de activități comune în viitor. În seara de 21 Iunie, sub egida acestei manifestări a avut loc la Varna și un dineu festiv la care au luat parte toți delegații din cele două țări. Atmosfera plăcută a devenit repede o oportunitate comună de socializare și ne-a adus cu un pas mai aproape spre planificarea și realizarea de proiecte comune.

6 Photos

Venisajul expoziției internaționale de desene ”Europa prin ochii copiilor”, Vidin, Bulgaria

Ziua internațională a copilului, 1 Iunie, a fost celebrată la Vidin, Bulgaria cu ocazia vernisajului expoziției de desene realizate de copiii din România și Bulgaria, în cadrul concursului ”Europa prin ochii copiilor”. Concursul internațional de desene ale copiilor a fost organizat în parteneriat de către Centrele de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava, România și Vidin, Bulgaria. Venisajul a avut loc în foaierul Filarmonicii din Vidin. Au fost expuse cele 55 de desene realizare de copiii din Bulgaria și 19 lucrări ale copiilor români: premiile și mențiunile speciale. Au participat copii, părinți, profesori, public larg, precum și reprezentanții centrelor organizatoare. Coordonatorul centrului din Suceava a subliniat faptul că juriul a avut o misiune foarte dificilă în departajarea lucrărilor și desemnarea desenelor premiante și a concluzionat că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători.

34 Photos

9 MAI Ziua Europei sarbatorita la Edinburgh, Scotia

In ziua de marti, 9 mai 2017, pe strada pietonala Castle Street din Edinburgh, capitala Scotiei, a avut loc un eveniment de sarbatorire a Europe Day - Ziua Europei. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Scotia, si la acesta au luat parte 20 de tari ale Uniunii Europene, intre care si Romania. Tara noastra a avut atat un stand de prezentare continand in principal materiale cu caracter turistic si de promovare a tarii, cat si un moment artistic sustinut de Grupul Folcloric 'Busuiocul' din Edinburgh. Standul Romaniei a fost vizitat de Ministrul Scotian al Culturii. Mocian Horia, voluntar CIED Bucovina Suceava a organizat si participat la acest eveniment.

5 Photos

Conectarea oamenilor la natură, tema pentru anul 2017 a Zilei mondiale a Mediului

Ziua mondială a Mediului a fost celebrată anul acesta de către Centrul “Europe Direct” Suceava, prin organizaţia GEC Bucovina - structura gazdă, în data de 31 mai, în cadrul unui seminar organizat în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Silvicultură. Au participat cca. 100 de persoane, reprezentanţi ai Instituţiei prefectului şi Consiliului Judeţean Suceava, ai ISU şi Direcţiei Silvice Suceava, ai organizaţiilor neguvernamentale “Eudemos”, “Estica” şi “Club Speo Bucovina”, voluntari, studenţi, cadre didactice. Ziua internaţională a Mediului se celebrează în data de 5 iunie, iar anul acesta deviza este “conectarea oamenilor la natură”. S-au prezentat materiale video şi s-au abordat subiecte legate de evoluţia politicilor europene referitoare la mediu pe plan mondial şi atitudinea faţă de natură (Vasile Oşean şi Iluţă Cocriş, APM Suceava), semnificaţia Zilei mondiale a Mediului în contextul actual şi necesitatea cunoaşterii şi conservării patrimoniului natural (Sergiu Horodnic, decan, Margareta Grudnicki şi Cezar Tomescu, Facultatea de Silvicultură), problematica schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, simbioza industrială (Beatrice Ştefănescu, CIED Bucovina, George Licurici, Asociaţia Culturală “Estica” Suceava, Anca Ionce, Asociaţia pentru Democraţie “Eudemos” Păltinoasa, Adrian Done, Club Speo Bucovina). Participanţii au dezbătut subiectul de mare actualitate în economia actuală a planetei a “Simbiozei Industriale”. S-au prezentat principiile şi conceptele moderne ale “producţiilor curate”, “simbiozei industriale”, “ecosistemelor industriale”, “dezvoltării regionale sustenabile”. În timpul discuţiilor s-a subliniat necesitatea implicării comunităţilor locale, a fiecărui membru al localităţilor, instituţiilor statutului şi agenţilor economici şi sociali din zonă, în menţinerea echilibrului corect “om – natură”. S-a discutat despre importanţa valorificării, reciclării şi economisirii. Momente deosebite au fost marcate de inginerul silvic prozator, Casian Balabasciuc (eseul “Relaţia om-natură”) şi de consilierul judeţean Mihai Grozavu (prezentarea “O viaţă dedicată ocrotirii naturii – In memoriam acad. Taras Seghedin”).

11 Photos

Simbioza industrială, concept european modern

Echipa CIED “Bucovina” Suceava a celebrat Ziua internaţională a Mediului, în cadrul unui seminar dezbatere organizat în data de 31 mai, la Gălăneşti, judeţul Suceava. Ziua internaţională a Mediului se celebrează în data de 5 iunie, iar anul acesta deviza a fost “conectarea oamenilor la natură”. Au participat elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială “Samson Bodnărescu” din comună. S-au prezentat materiale video şi s-au abordat subiecte legate de politicile europene referitoare la natură şi protejarea mediului, transpunerea directivelor europene referitoare la mediu în legislaţia naţională a fiecărui stat membru al Uniunii, problematica schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale. Seminarul a dezbătut şi subiectul de actualitate în economia actuală a planetei a “Simbiozei Industriale”. S-au prezentat principiile şi conceptele moderne ale “producţiilor curate”, “simbiozei industriale”, “ecosistemelor industriale”, “dezvoltării regionale sustenabile”. În timpul discuţiilor s-a subliniat necesitatea implicării comunităţilor locale, a fiecărui membru al localităţilor, gospodăriilor individuale şi agenţilor economici şi sociali din zonă, în menţinerea echilibrului corect “om – natură”. S-a discutat despre importanţa valorificării, reciclării şi economisirii în mediul rural. Pentru consolidarea informaţiilor diseminate şi pentru realizarea efectului interactiv în comunicarea cu participanţii, s-au iniţiat concursuri tematice. Premiile au constat în materiale şi broşuri tematice primite de la Reprezentanţa Uniunii Europene din Bucureşti.

6 Photos

Educaţie pentru cetăţenie diversă, seminar-dezbatere

În cadrul caravanei atelierelor informative tematice, echipa de la Centrul de Informare “Europe Direct” Bucovina a poposit în data de 31 mai, la Gălăneşti, judeţul Suceava, unde a organizat un seminar-dezbatere cu tema: Educaţie pentru cetăţenie diversă. Manifestarea a fost găzduită de Şcoala Gimnazială “Samson Bodnărescu”, în cadrul săptămânii “Şcoala altfel”, cu prilejul întâlnirii gazdelor cu elevi şi profesori din Polonia, Spania şi Turcia (finanţate prin Programul Erasmus + al Uniunii Europene). Echipa de la CIED Bucovina a pregătit prezentări şi a iniţiat discuţii şi concursuri pe subiecte legate de valorile europene în contextul celebrării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, priorităţile Comisiei pentru perioada următoare, cunoaşterea obiectivelor şi realizărilor programului Erasmus, la 30 de ani de la lansarea acestuia. Cele patru echipe participante la concursurile având ca tematică valorile europene au fost formate din elevi polonezi, spanioli, turci şi români. Toţi participanţii au primit certificate şi premii oferite de CIED Bucovina (constând în materiale primite de la Reprezentanţa Uniunii Europene din Bucureşti). Entuziasmul participării elevilor din cele patru ţări şi competiţia de bună calitate între tinerii concurenţi au demonstrat însuşirea de către copii a obiectivului Atelierului internaţional, de promovare a valorilor europene în rândul tinerilor, prin “educaţie pentru cetăţenie diversă”. Au fost premiaţi 16 de elevi şi 10 coordonatori din cele patru ţări participante.

12 Photos

Ziua Mediului sărbătorită la Şcheia, judeţul Suceava

În cadrul săptămânii “şcoala altfel”, echipa CIED “Bucovina” Suceava a sărbătorit Ziua Mediului, în cadrul unui seminar dezbatere organizat în data de 30 mai 2017 (ziua intenaţională a mediului se celebrează în data de 5 iunie). Au participat elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia, judeţul Suceava. S-au abordat subiecte legate de politicile europene referitoare la protejarea mediului, transpunerea directivelor europene referitoare la mediu în legislaţia naţională a fiecărui stat membru al Uniunii, problematica schimbărilor climatice. Seminarul s-a desfăşurat sub titlul “Simbioza Industrială”, motiv de a prezenta participanţilor principiile şi conceptele moderne ale “producţiilor curate”, “simbiozei industriale”, “ecosistemelor industriale”, “dezvoltării regionale sustenabile”. Organizatorii au subliniat necesitatea implicării comunităţilor locale, a fiecărui membru al localităţilor la menţinerea echilibrului corect : “om – natură”. S-a discutat mult şi despre importanţa valorificării, reciclării şi economisirii în mediul rural. Pentru consolidarea informaţiilor diseminate şi pentru realizarea efectului interactiv în comunicarea cu participanţii, s-a iniţiat un concurs tematic cu premii. Au fost premiaţi elevii elevii clasei a VIII-a, coordonator prof. Claudia Vornicu. Premiile au constat în materiale şi broşuri tematice primite de la Reprezentanţa Uniunii Europene din Bucureşti.

13 Photos

Atelier informativ la Şcheia, judeţul Suceava

În perioada martie – mai 2017, echipa CIED “Bucovina” Suceava a organizat un Atelier informativ pe teme europene, la Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia, judeţul Suceava. În discuţiile cu elevii participanţi, s-au abordat subiecte legate de valorile europene în contextul celebrării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. S-au prezentat cele 10 priorităţi ale Comisiei pentru perioada următoare. De interes pentru unitatea de învăţământ care a gazduit Atelierele, a fost cunoaşterea obiectivelor şi realizărilor programului Erasmus, la 30 de ani de la lansarea acestuia. Deoarece structura gazdă a Centrului este o organizaţie ecologistă, s-a discutat mult şi despre importanţa valorificării, reciclării şi economisirii în mediul rural. Cu prilejul întâlnirilor organizate, au fost transmise şi invitaţii pentru participarea la concursul de desene “Europa prin ochii copiilor”, la care elevii din Şcheia au fost încurajaţi să participe. S-au discutat cu elevii şi cu cadrele didactice (coordonator prof. Claudia Vornicu) posibile subiecte ale proiectelor elevilor, legate de tematica apartenenţei copiilor şi tinerilor la Uniunea Europeană. Atelierul a fost finalizat în cadrul săptămânii “şcoala altfel”, prilej de vizionare a proiectelor realizate de elevi şi premiere a acestora. Au fost distribuite elevilor materiale şi broşuri tematice primite de la Reprezentanţa Uniunii Europene din Bucureşti. Majoritatea activităţilor s-au realizat cu elevii clasei a VIII-a, care au realizat proiecte inspirate şi care au participat la concursuri tematice, toate demonstrând însuşirea de către copii a obiectivului Atelierului, de promovare a valorilor europene în rândul tinerilor din mediul rural. Au fost premiaţi 23 de elevi ai şcolii.

9 Photos

Elevii Liceului Tehnologic Dumbrăveni vizitează Centrul

Profesorul Romeo Bolohan de la Liceul Tehnologic Dumbrăveni, jud. Suceava a vizitat Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava împreună cu un grup de elevi din clasa a VI-a. Elevii au fost interesaţi să cunoască informaţii privind valorile europene, drepturile cetăţenilor UE, drepturile copilului în Uniunea Europeană, componenţa Uniunii Europene, simbolurile Uniunii, cum se iau deciziile în UE, preocupări ale Parlamentului European privind protecţia copilului, Ziua de mâine şi viitorul Uniunii Europene. Vizitatorii Centrului au primit broşuri şi materiale informative referitoare la tematicile de interes pentru aceştia.

3 Photos

9 MAI – Ziua Europei, celebrată la Suceava

Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava, având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat, în data de 9 mai, evenimentul Ziua Europei, în colaborare cu Primăria Municipiului Suceava, la punctul de informare al CIED, situat în incinta Centrului pentru Susţinerea Tradițiilor Bucovinene. În acest an celebrarea Zilei Europei are un plus de semnificație: sărbătorim 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Au participat peste 300 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice (Primăria municipiului Suceava, Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava), şcoli din judeţul Suceava, organizaţii neguvernamentale, voluntari. Participanți la eveniment au fost încântați de momentele cutural artistice: hora steluțelor aurii interpretată de elevii Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu”, dansurile tradiționale românești și din alte țări europene executate de elevii de la Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc și Școala Gimnazială Sadova, cântecele populare interpretate de grupul vocal folcloric ”Flori de munte”, Școala Gimnazială ”Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei, grupul “Florile Bucovinei”, Școala Gimnazială Sadova, programul artistic pregătit de Grădinița cu Program Prelungit ”Prichindel” Suceava, hora steluțelor europene interpretată de elevii de la Școala Gimnazială nr. 8 Suceava. Elevii clasei pregatitoare de la Școala Gimnazială Sfântu Ilie au povestit despre Cărticica ”Steaguri europene” realizată de ei. Au fost admirate desenele premiate în cadrul concursului internațional de desene ”Europa prin ochii copiilor” realizate de copii români și bulgari. De un real succes în rândul elevilor s-a bucurat jocul - concurs referitor la cunoștințe generale privind țările membre ale Uniunii Europene, prevăzut cu premii (materiale informative, primite de la UE şi realizate de centru).

55 Photos

”EMIGRAŢIE – IMIGRAŢIE, noua politică europeană privind migraţia”

CIED Bucovina a organizat la Rădăuţi, în data de 21 aprilie, seminarul-dezbatere cu titlul ”EMIGRAŢIE - IMIGRAŢIE”, dedicat „Noii politici europene privind migraţia”. Recentele evenimente dramatice din capitalele europene au arătat că Europa trebuie să gestioneze mai bine fenomenul migraţional, sub toate aspectele sale. Prin promovarea valorilor europene comune în cadrul unor activităţi desfăşurate cu publicul larg, cetăţenii judeţului Suceava pot să conştientizeze necesitatea de a-i proteja pe cei aflaţi la nevoie, astfel încât să fie sprijinite demersurile refugiaţilor şi cererile acestora de azil în situaţii de urgenţă. Judeţul Suceava are o responsabilitate specială în materie de azil şi de migraţie, din cel puţin două motive: Suceava se învecinează la nord cu Ucraina, frontiera cu acest stat fiind şi frontieră a Uniunii Europene. Apoi, municipiul Rădăuţi găzduieşte unul din cele şase centre de azil pentru refugiaţi existente pe teritoriul României. Pe lângă aceste argumente, în judeţ există preocupări pentru asigurarea respectării normelor europene comune de sancţionare a traficanţilor de persoane şi mărfuri. Evenimentul a avut ca obiectiv promovarea politicii Uniunii Europene privind migraţia. La manifestare au participat reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră - Serviciul Teritorial Rădăuţi, Centrului Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi (funcţionează din 15.12.2005), Primăriei municipiului, cetăţeni (cadre didactice, studenţi, elevi, pensionari etc.). Prezentările au fost interesante, apoi dezbaterile prelungite au vizat în mod concret aspectele regionale, deoarece centrul din Rădăuţi deserveşte judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava. Între subiectele abordate se enumeră: capacitatea de cazare a centrului, asigurarea accesului minorilor solicitanţi de azil la învăţământ, organizarea cursurilor de învăţare a limbii române pentru beneficiarii unei forme de protecţie, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, respectiv a cadrelor didactice desemnate de către Şcoala Generală nr. 5 “Bogdan Vodă” din municipiu, organizaţii neguvernamentale active în domeniu, evoluţia numărului cererilor de azil, dar şi subiecte generale (prevederile Convenţiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaţilor, la care România a aderat prin Legea nr. 46 din 1991, aspiraţiile migranţilor din zona de responsabilitate, precum şi nivelul de asistenţă asigurat de către România, potrivit prevederilor şi normelor legale în vigoare).

14 Photos

CIED ”Bucovina” Suceava susține sportul minții

Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava a fost coorganizator al Concursului de șah ”Memorialul Gheorghe Ciobâcă”, în colaborare cu Clubul Sportiv de Șah Suceava. Competiția s-a desfășurat la Shopping City Suceava, în data de 25 martie 2017 – secțiunea copii și 26 martie 2017 – secțiunea seniori. La concursul de șah pentru copii au participat 37 competitori, iar la seniori s-au prezentat 29 concurenți. CIED ”Bucovina” Suceava a oferit tuturor participanților Certificate de participare, iar copii au primit materiale informative despre Uniunea Europeană.

52 Photos

Concursul de desene ”Europa prin ochii copiilor” – etapa națională. Vernisajul expoziției și premierea câștigătorilor Suceava, 24 martie 2017

Centrul de Informare Europe Direct a celebrat astăzi, 24 martie 2017, începând cu ora 12, cei 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma – temelia construcției europene, în cadrul vernisajului expoziției de desene ”Europa prin ochii copiilor” – etapa națională. În deschiderea manifestării, Loreta Cauteș a subliniat importanța zilei de 25 martie pentru construcția europeană. Au fost prezentate cele 5 scenarii de dezvoltare, identificate de Comisia Europeană, ce vor fi supuse dezbaterilor la summitul de la Roma, cu ocazia căruia Uniunea Europeană va discuta despre realizările ultimilor 60 de ani, dar și despre viitorul său cu 27 de membri. Cartea albă marchează începutul unui proces prin care UE-27 va decide împreună asupra viitorului Uniunii. La vernisaj au participat circa 80 persoane: copii, părinți, profesori, bunici, public, reprezentanții Primăriei Municipiului Suceava, televiziunea Plus TV etc. Președintele juriului, jurnalistul Tiberiu Cosovan a făcut o sinteză a observațiilor juriului privind ideile, mesajele și realizările copiilor exprimate în cele 280 de desene intrate în concurs, precum și dificultățile în departajarea acestora. Tatiana Vîntur, inspector de specialitate educatie permanentă de la Inspectoratul Şcolar al Judetului Suceava, a subliniat importanța implicării copiilor în astfel de activități, care le dezvoltă creativitatea, imaginația, dar și nevoia de informare privind valorile europene. Din partea Centrului de Tradiții Bucovinene a luat cuvântul Gabriela Teișanu, accentuând însemnătatea unui asemenea demers în rândul copiilor, la vârsta la care se formează ca cetățeni europeni. Toate desenele care au intrat în concurs sunt postate pe site-ul și fecebook-ul Centrului de Informare Europe Direct ”Bucovina: www.europedirectbucovinasuceava.ro https://www.facebook.com/AsGEC-Bucovina-CIED-Bucovina-Suceava-1772883426275627/?fref=ts Coordonatorul centrului a înmânat premiile. Juriul a desemnat 1 premiu I, 3 premii II, 3 premii III, 12 mențiuni speciale și 27 mențiuni. Premianții (I, II, III și mențiunile speciale) au fost recompensați cu materiale promoționale și informative de la Comisia Europeană și realizate de centru (rucsaci, șepcuțe, cărți, pliante, alte materiale). Expoziția va fi deschisă și va putea fi vizionată de publicul larg până la data de 4 aprilie 2017.

35 Photos

Două inițiative ale Comisiei Europene pentru tineri

Prin Cultură și Educație în Europa (30 de ani de la lansarea Programului Erasmus) şi Corpul European de solidaritate În data de 24 februarie 2017, echipa Centrului de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava, s-a întâlnit cu tineri din municipiul Suceava, la punctul de informare al centrului , aflat in incinta Centrului pentru Tradiţii Bucovinene. Seminarul-dezbatere a avut temele “Prin Cultură și Educație în Europa (30 de ani de la lansarea Programului Erasmus)” și ”Corpul European de solidaritate”. Au participat 32 de persoane: elevi de la Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava (clasa X-a), studenți de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, cadre didactice, tineri, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Suceava, persoane interesate. Coordonatorul centrului, Loreta Cauteș, a prezentat noul program Erasmus+, diferențele față de celelalte programe europene de educație, formare și tineret (Socrates 1, Socrates 2, Leonardo da Vinci, programul de Învățare pe tot parcursul vieții), cifre relevante pentru program în perioada 2014 – 2020. Apoi, Adelina Paiu ne-a împărtășit experiența sa în cadrul programului Erasmus. ”Înainte și după Erasmus ești același om, dar cu gânduri și emoții diferite” a spus ec. Adelina Paiu. Tot despre mobilitate ne-a vorbit profesoara Adriana Coțovanu (Școla Gimnazială nr. 1, Suceava), care a prezentat proiectul trilateral ACES 2015 – 2016: ”Every Voice Should Be Heard”. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat: Școala Gimnazială nr. 1 Suceava, Liceul Teoretic ”Alexei Mateevici” Șoldănești, Republica Moldova și Colegiul de Matematică și Științe ”Academician Ivan Tsenov” Vratsa, Bulgaria. Proiectul a fost finanțat de ERSTE Foundation, Viena. Ana-Maria Cozgarea (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava) a prezentat cele 6 proiecte Erasmus ale universității, în implementare. Loreta Cauteș a făcut cunoscută asistenței inițiativa Comisiei Europene ”Corpul European de Solidaritate”. Participanții la seminarul-dezbatere au fost foarte interesați de subiectele abordate, au pus numeroase întrebări și și-au exprimat dorința de a lua parte la activitățile și evenimentele viitoare, organizate de CIED ”Bucovina” Suceava.

23 Photos

Întâlnirea rețelei Europe Direct România

În perioada 7 – 12 februarie 2017 rețea Europe Direct România s-a reunit la Odorheiu Secuiesc pentru o sesiune de training privind scrierea pentru media socială și măsurarea campaniilor online. Instruirea a fost susținută de Ella Moroiu, jurnalist și expert în media socială și campanii de comunicare. De asemenea, întâlnirea centrelor de informare Europe Direct a fost un bun prilej de discuții privind activitățile centrelor, prezente și viitoare, în perspectiva momentelor cheie ale anului 2017: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, 30 de ani de Program Erasmus, noua inițiativă a Uniunii Europene privind constituirea Corpului european de solidaritate. Au fost abordate și subiecte referitoare la noua generație Europe Direct precum și aspecte administrative pentru buna desfășurare a activităților centrelor. Discuțiile au fost moderate de Ioana Marchiș, coordonator Rețea Europe Direct România. Întâlnirea centrelor, găzduită de Centrul de Informare Europe Direct Harghita, a oferit ocazia de a cunoaște istoria, tradițiile și folclorul zonei.

8 Photos

2 februarie – Ziua Zonelor Umede celebrată la Suceava

Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava, având ca structură gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a celebrat astăzi, 2 februarie2017, Ziua Mondială a Zonelor Umede, în cadrul mesei rotunde organizate de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava. Întâlnirea s-a desfășurat sub sloganul ”Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme”. La masa rotundă au participat reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în protejarea zonelor umede (Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Consiliul Județean Suceava, Instituția Prefectului Suceava) reprezentanți ai custozilor ariilor naturale protejate (Administrația Parcului Național Călimani, Direcția Silvică Suceava, Societatea Ornitologică Română), reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul mediului (Asociația GEC Bucovina, Fundația Speologică ”Clubucovina”, SE Aqua Terra”). Invitații au prezentat activitățile desfășurate în aria naturală protejată pe care o reprezintă, precum și amenințările și riscurile la care sunt supuse zonele umede din județ. Evenimentul se înscrie în eforturile Agenției pentru Protecția Mediului Suceava de a crește gradul de conștientizare și pentru a evidenția rolurile vitale ale zonelor umede sănătoase în reducerea fenomenelor extreme (inundații, secete) asupra comunităților umane.

3 Photos

 “Zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”

Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava, având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat în data de 27 ianuarie 2017, o sesiune - dezbatere pentru a marca cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană (în ianuarie 2007). Participanţii la sesiunea tematică au urmărit materialele informative multimedia, prezentate de Loreta Cauteş (coordonator CIED), apoi au participat la dezbaterile organizate în cadrul evenimentului şi pentru cunoaşterea opiniei participanţilor. A prezentat opinii interesante Iluţă Cocriş (Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, director adj.), care a trecut în revistă paşii parcurşi de România în cei zece ani de la aderare pentru implementarea Aquis-ului comunitar în domeniul Mediului, succesele înregistrate şi problemele rămase încă nerezolvate. Reprezentantele asociaţiilor de seniori au formulat solicitarea de implicare mai fermă a instituţiilor care au competenţe în domeniul mediului, protecţiei socile, administraţiei publice etc. privind alinierea mai rapidă a României la normele europene în fiecare comunitate locală, în special în judeţul Suceava. Loreta Cauteş şi Liviu Belciug (din echipa CIED Bucovina) au exemplificat prin proiecte anterioare implementate de structura gazdă, modalităţi de accesare cu succes a fondurilor europene de către agenţi economici şi sociali. A fost atins obiectivul preconizat al manifestării şi anume de realizare a dialogului privind progresele înregistrate în cei zece ani, aşteptări şi realităţi, trecut şi viitor în Europa. Evenimentul s-a adresat publicului larg, a fost mediatizat în presa locală şi a vizat creşterea gradului de conştientizare publică privind valorile, drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor Uniunii, cunoaşterea şi înţelegerea conceptului de „cetăţean european”. Seminarul-dezbatere a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, la Punctul de Informare al CIED “Bucovina” Suceava, aflat in incinta Centrului pentru Tradiţii Bucovinene.

14 Photos

GALA 2016 A VOLUNTARILOR ŞI PARTENERILOR

În data de 9 decembrie 2016, începând cu orele 14,00, în aula Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, membrii echipei CIED Bucovina Suceava au organizat evenimentul “Gala voluntarilor şi partenerilor”, ocazie pentru a premia voluntarii şi partenerii organizaţiei care s-au evidenţiat în anul 2016 în derularea activităţilor specifice, privind transmiterea informaţiei europene către publicul larg în judeţul Suceava. Un număr de 30 de voluntari prezenţi la manifestare au primit certificate care atestă implicarea acestora în activităţile anului 2016, pachete cu materiale (primite de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi realizate de CIED Bucovina Suceava). Voluntarii prezenţi au fost informaţi referitor la Planul de activităţi al Centrului pentru anul 2017, insistându-se pe trimestrul I al anului viitor, au fost consultaţi referitor la activităţile în care doresc să fie implicaţi şi privind propuneri de activităţi pentru perioada 2018 - 2022. Reprezentanţii CIED Bucovina Suceava au reiterat cele 10 priorităţi ale Comisiei Europene, ca bază pentru viitoarele activităţi. Voluntarii participanţi la Gală au prezentat activităţile la care au participat în cursul anului 2016 şi au iniţiat discuţii legate de contractul de voluntariat, drepturile şi obligaţiile voluntarilor. În mod special, s-a acordat o menţiune Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, care prin reprezentanţii săi, s-a implicat în multe din activităţile Centrului în anul 2016 (prin dl Iluţă Cocriş, director executiv.).

9 Photos

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A COMPETENŢELOR PROFESIONALE

Echipa CIED Bucovina Suceava a participat în data de 9 decembrie 2016, începând cu orele 12,00, la evenimentul “SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A COMPETENŢELOR PROFESIONALE“, care a finalizat un ciclu de activităţi derulate în perioada 5 - 9 decembrie, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Manifestările au avut ca temă “Dezvoltarea competenţelor profesionale adaptate la cerinţele pieţei muncii“. Echipa de la CIED Bucovina Suceava a fost invitată pentru a prezenta materiale legate de cerinţele pieţei muncii în Uniunea Europeană, posibilităţi de continuare a instruirii tinerilor în alte ţări, căutarea de locuri de muncă, angajarea în alte ţări, legalitate, drepturi şi responsabilităţi ale tinerilor români peste graniţele ţării. Participanţii la eveniment (elevi din clasele a XI-a şi a XII-a) au urmărit prezentarea “Locuri de muncă, creştere şi investiţii în Europa”, pregătită de membrii echipei CIED Bucovina Suceava, apoi au fost antrenaţi în dezbateri legate de tematica săptămânii.

10 Photos

Cele 10 priorități ale Uniuni Europene

În data de 21 noiembrie 2016 echipa Centrului de Informare Europe Direct Bucovina s-a întâlnit cu elevii Colegiului Național Petru Rareș din Suceava. S-a ales ca temă de discuții ”Cele 10 priorități ale Uniuni Europene” deoarece elevii trebuie să cunoască domeniile prioritare de dezvoltare pentru următoarea perioadă, în scopul orientării în alegerea carierei profesionale în concordanță cu cererea pieței forței de muncă în actualul trend de creștere economică. Au participat 70 elevi (din clasa a X-a C și șefii de clasă de la celelalte clase) și 7 cadre didactice. Participanții au primit materiale promoționale și informative privind Uniunea Europeană.

10 Photos

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI sărbătorită la Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina" Suceava, având structura-gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, a organizat în data de 5 octombrie 2016 manifestarea ”Prin Cultură, în Europa” dedicată Zilei Mondiale a Educației. Evenimentul a avut loc la Sala Mică a Casei de Cultură, Suceava. În prezența a peste 270 persoane, au oferit momente artistice deosebit de apreciate elevii de la Școala Gimnazială ”Traian Popovici” Colacu, comuna Fundu Moldovei (șezătoare literară), Școala Gimnazială Sadova (cântece și dansuri populare, dans modern), Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu”, Liteni (repere de cultură și tradiție bucovineană). Un moment gustat de public în mod aparte a fost cel oferit de tenorul și artistul plastic Sorin Ursan, care pe parcursul celor 4 arii interpretate a realizat portretele compozitorilor Giuseppe Verdi și Ruggero Leoncavallo. Artiștii, mai mari și mai mici, au fost susținuți cu entuziasm de public, pe parcursul celor 2 ore de spectacol.

90 Photos

Recreația culturală

În data de 3 octombrie 2016 Centrul de informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, având structura gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat evenimentul ”Recreația culturală”, dedicat Zilei Mondiale a Educației. Evenimentul a avut loc la punctul de informare a CIED Bucovina, situat la Centrul pentru Păstrarea Tradițiilor Bucovinene Suceava, și au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială din Liteni, județul Suceava. ”Rectreația culturală” a constat în audiție de piese de muzică clasică, piese cunoscute și accesibile adolescenților. Audiția a început cu imnul Uniunii Euroepene ”Odă bucuriei” (extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, care transpune în muzică versurile poemului cu același nume scris de Friedrich von Schiller în 1785). A mai cuprins piese de muzică clasică foarte cunoscute: George Enescu (Rapsodia Română), Giuseppe Verdi (Opera Nabuco), Mozart (Simfonia nr. 40), Ciprian Porumbescu (Baladă pentru vioară și orchestră), Ceaicovski (Lacul lebedelor), Georges Bizet (Opera Carmen). Tinerii au fost încântați de muzica ascultată, exprimându-și dorința de a mai participa la audiții de acest gen. Participanții au primit materiale informative și promoționale inscripționate cu însemnele Uniunii Europeane.

24 Photos

Un bucovinean de succes – lansare de carte

Centrul de informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, având structura gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat evenimentul ”Un bucovinean de succes”, în data de 1 octombrie 2016. Evenimentul, dedicat Zilei Centrelor Europe Direct și Zilei Mondiale a Educației, a avut loc la Punctul de informare a CIED Bucovina, situat la Centrul pentru Păstrarea Tradițiilor Bucovinene, Suceava; au participat 48 de persoane de vârstă medie, active profesional, din mediul de afaceri și administrația publică locală și a constat în lansarea cărții de umor,”Bancaniada”, a autorului Costin Grigoraș. Autorul, născut pe plaiurile sucevene, are o bogată activitate literară (a publicat 4 volume de versuri, 5 volume de critică muzicală, a colaborat cu numeroase reviste literare etc.). Lansarea de carte a avut loc sub deviza "O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută" (Charlie Chaplin). Literatura umoristică este un bun mesager cultural al sucevenilor, care comunică publicului larg mesaje legate de viața de zi cu zi, sub forma unor ”pastile” de umor suculent. De ce lansare de carte umoristică de Ziua Mondială a Educației? Pentru că umorul este asociat cu inteligența și contribuie la relaxarea relațiilor și deschiderea spre oameni a Uniunii Europeane.

40 Photos

Noaptea cercetătorilor europeni

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Bucovina, Suceava, având ca structură gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, a serbat Noaptea Cercetătorilor Europeni, în data de 30 septembrie 2016, pe esplanada Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava. Standul centrului a fost vizitat de sute de copii, tineri, cadre didactice, persoane interesate. De un mare succes s-a bucurat jocul ”Harta Europei”. Participanții la joc au recunoscut și descris țara europeană, după jetonul tras din urnă și au fost răsplătiți cu premii constând în materiale informative și promoționale primite de la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.

151 Photos

Seminarul Grupului Local Urbact Suceava pentru proiectul SMART IMPACT

Centrul de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina" Suceava, având structura-gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, a participat în data de 22 septembrie 2016, la seminarul Grupului Local Urbact Suceava pentru proiectul “SMART IMPACT – Soluţii inovatoare pentru dezvoltare institutionala durabila”. Participanțiilor li s-au distribuit materiale primite de la Reprezentanța Comisiei Europene în România și de la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava. Minuta întâlnirii cu GRUPUL LOCAL URBACT poate fi vizualizată la adresa http://www.gecbucovina,ro/MinutaUrbact.pdf.

6 Photos

Informația europeană - Informație transfrontalieră sustenabilă. Seminar dezbatere de Ziua Cooperării Europene

Centrul de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina" Suceava, având structura-gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, a desfășurat, în data de 22 septembrie 2016, începând cu ora 9,30, seminarul dezbatere cu tema: "Informația europeană - Informație transfrontalieră sustenabilă". Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, cu ocazia celebrării Zilei Cooperării Europene. Întâlnirea a avut loc la Punctul de informare al CIED "Bucovina" aflat în incinta Centrului pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, Suceava. În cadrul seminarului s-au prezentat importanța Zilei Cooperării Europene, misiunea și obiectivele CIED ”Bucovina”, proiectele implementate în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră de către organizația gazdă, oportunități de finanțare pentru perioada următoare. Participanțiilor li s-au distribuit materiale primite de la Reprezentanța Comisiei Europene în România și de la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava. La manifestare au participat 34 de persoane: reprezentanți ai grupurilor țintă în proiectele transfrontaliere implementate de organizația gazdă – GEC Bucovina, voluntari, elevi de la Școala Gimnazială Rotunda, reprezentanți ai autorităților sucevene, persoane interesate.

16 Photos

Tabăra de comunicare și abilități practice “Cu voi totul e mai simplu!”

Centrul EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, având ca structură gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, în parteneriat cu EUROPE DIRECT Târgovişte, având ca structură gazdă Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa, a organizat, în perioada 31 august 2016 – 6 septembrie 2016, o tabără de comunicare și abilități practice “Cu voi totul e mai simplu!” pentru voluntarii care s-au remarcat în activitățile de informare/comunicare ale celor 2 centre. Cele 7 zile petrecute împreună au fost un bun prilej de schimb de experiență și dezvoltarea abilităților de lucru în echipă comună. Totodată s-au prezentat activitățile celor două centre, în scopul promovării centrelor EUROPE DIRECT, dar și ca exemple de multiplicare de către voluntari a informației europene. De mare interes s-a bucurat piesa de teatru Sunt cetățean european – am drepturi și obligații, prezentată de către voluntarii Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște, sucevenii aplaudându-i la scenă deschisă. De asemenea s-a discutat despre posibilitatea unor activități viitoare realizate împreună cu voluntarii celor două centre EUROPE DIRECT în scopul eficientizării activității proprii și a transmiterii informației într-o formă cât mai accesibilă comunităților locale.

44 Photos

Comunicare pe teme europene – viitorul jurnalismului în era internet

Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava, având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat, în zilele de 24 – 25 iunie 2016, un training / dezbatere “Comunicare pe teme europene”. Sesiunea s-a desfăşurat la sediul organizaţiei gazdă. Au participat 20 de persoane (jurnalişti din media scrisă şi audiovizual, artişti independenţi, purtători de cuvânt din instituţiile descentralizate, voluntari CIED interesaţi în modul de accesare şi comunicare a informaţiei europeane). Trainer a fost Cristina Lupu, director programe, Centrul pentru Jurnalism Independent Bucureşti. Temele abodate au fost: - metode inovatoare în jurnalism; - abordarea jurnalistică; - impactul noilor tehnologii; - drepturile omului; - cum poate fi abordată tematica europeană în context local; - cum trebuie să se pregatească jurnaliştii pentru următorii ani în care publicul are acces virtual la orice informație. Discuţiile libere care au urmat, au vizat, în principal, ameninţarea viitorului media locale clasice în contextul în care jurnalismul online câştigă tot mai mulţi adepţi. Toţi participanţii au primit Certificate de participare.

22 Photos

Bibliotecă europeană

Centrul de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina”(CIED Bucovina) având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat în data de 10 iunie 2016 o sesiune informativă la Biblioteca „I.G.Sbiera” Suceava. În judeţul Suceava există 9 biblioteci municipale şi orăşeneşti şi 8 biblioteci comunale. La această acţiune au participat reprezentanţi de la bibliotecile din judeţ. Cu acest prilej au fost prezentate obiectivele şi misiunea Centrului, activităţile de informare a publicului larg privind problematica europeană. Au fost oferite informaţii privind programele finanţate din fondurile Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020. Scopul întâlnirii a fost consolidarea vizibilităţii Centrului şi asigurarea nevoii de informare a cetăţenilor. De asemenea în cadrul întâlnirii au fost prezentate proiectele derulate de Biblioteca „I.G.Sbiera” Suceava, dintre care menţionăm: “Al treilea spaţiu al cetăţeniei active” proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania sau proiectul „Educab” al cărui obiectiv este contribuirea pe termen lung la procesul întăririi bibliotecilor publice prin transformarea lor în ecosisteme de învățare și centre vii ale comunității, prin facilitarea de programe educaționale, culturale, sociale. Centrul EUROPE DIRECT a contribuit cu materiale informative realizate de Comisia Europeană şi de CIED Bucovina Suceava şi a organizat un stand cu materiale informative privind Uniunea Europeană care au fost puse la dispoziţia bibliotecarilor. “Într-o lume aflată în permanentă schimbare, Uniunea Europeană doreşte să devină o economie inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Doar prin creşterea gradului de informare şi responsabilizare a tuturor cetăţenilor aceste trei priorităţi pot fi atinse.”

10 Photos

„Nebuni după NATURĂ”, sloganul pentru marcarea Zilei Mediului în anul 2016

Centrul de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina” (CIED Bucovina) având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a participat în data de 8 iunie 2016, la masa rotundă „Utilizarea durabilă a componentelor biodiversităţii biologice”, organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava. Manifestarea a marcat Ziua Internaţională a Mediului, care anul acesta s-a desfăşurat sub sloganul propus de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu: „Nebuni după Mediu” şi cu tema: „Zero toleranţă faţă de comerţul ilegal cu animale sălbatice”. La eveniment au participat cca. 20 de persoane, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Garda Forestieră Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Silvicultură, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Parcul Naţional „Călimani”, organizaţii neguvernamentale, elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, cetăţeni interesaţi. Coordonatorul CIED Bucovina, Loreta Cauteş, a prezentat obiectivele şi misiunea Centrului, precum şi liniile directoare ale noii politici europene privind deşeurile, proiecte implementate de organizaţie în domeniul conservării biodiversităţii. Discuţiile care au urmat au subliniat faptul că România este suficient de pregătită din punct de vedere logistic şi legislativ pentru realizarea obiectivelor Programului. Au fost şi opinii care au evidenţiat faptul că România a primit cote mai mari decât alte state membre ale Uniunii Europene pentru numărul de exemplare de carnivore mari care trebuiesc protejate în sălbăticie. Se solicită autorităţilor naţionale şi europene, măsuri mai ferme pentru rezolvarea problemei protejării speciilor rare de carnivore mari (ursul, lupul, râsul, pisica sălbatică, vidra) şi delimitarea de la acestă problemă a marii majorităţi a fermierilor şi locuitorilor (care suferă daune asupra culturilor şi animalelor domestice). Cadrele didactice, studenţii şi elevii participanţi au prezentat câteva din proiectele şcolare finalizate sau în curs de implementare şi care vizează aspectele tematice ale mesei rotunde. În funcţionarea sa şi în toate activităţile desfăşurate, CIED Bucovina este neutru din punct de vedere politic, latura sa fiind tehnică, de informare.Informaţiile oferite se fac în mod direct şi nediscriminatoriu.

27 Photos

Noua politică europeană privind migraţia – seminar/dezbatere la Rădăuţi,

Centrul de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina” (CIED Bucovina) având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat în data de 30 mai 2016, la Primăria Municipiului Rădăuţi, seminarul/dezbatere „Noua politică europeană privind migraţia”. La eveniment au participat 32 persoane, de la instituţiile: Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, Primăria Municipiului Rădăuţi, Primăria Comunei Gălăneşti, Punct CFR Dorneşti, Şcoala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălăneşti, organizaţii neguvernamentale, studenţi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, cetăţeni interesaţi. Coordonatorul CIED Bucovina a prezentat liniile directoare ale noii politici europene privind migraţia. Discuţiile care au urmat au subliniat faptul că România este suficient de pregătită pentru integrarea migranţilor. Au fost şi opinii care au evidenţiat faptul că migraţia masivă din ultimii ani este o problemă serioasă pentru Europa şi că aceasta va reprezenta o problemă căreia comunităţile locale vor trebui să îi găsească rezolvări. Reprezentantul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi a subliniat faptul că există permanent sprijin şi înţelegere de la autorităţile locale în rezolvarea promptă a unor probleme punctuale, faptul că azilanţii sunt asistaţi să se înţeleagă, indiferent de religie şi convingeri politice, să accepte realitatea vieţii în exil şi ajutorul local pentru integrarea în noua ţară. Acesta a exemplificat prin organizarea de evenimente cu specific naţional românesc şi al ţărilor de provenienţă: bucătărie specifică, programe artistice tradiţionale. Dintre greutăţile întâmpinate a amintit în principal, problema comunicării, majoritatea au probleme de limbă (dialecte), puţini vorbesc limbile europene de circulaţie. Cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Gălăneşti au ridicat problema copiilor români cu părinţi emigranţi (dificultăţi emoţionale, în principal), dar şi a copiilor întorşi acasă din diferite ţări europene (dificultăţi în cunoaşterea limbii materne, diferenţe de curriculă şcolară şi probleme de integrare în noua comunitate şcolară şi locală). Profesorii au arătat că sunt pregătiţi pentru a primi copii ai unor imigranţi din Asia/ Africa în şcolile în care activează şi că vor comunica pentru schimb de opinii cu Şcoala cu clasele I – VIII nr. 5, „Bogdan Vodă”, Rădăuţi care are înmatriculaţi copii de imigranţi. „Migraţia în Europa este necesară, ca urmare a scăderii populaţiei şi îmbătrânirii acesteia. Este în puterea statelor membre să gestioneze cu înţelepciune fluxurile migratorii, cu respectarea libertăţilor fundamentale şi fără compromiterea valorilor europene” a declarat Loreta Cauteş, coordonatorul CIED Bucovina.

15 Photos

9 Mai - CIED Bucovina, prezentă şi în Scoţia

Voluntari ai organizaţiei gazdă (GEC Bucovina) aflaţi în Scoţia (UK), au participat în data de 9 Mai la celebrarea Zilei Europei, prin organizarea unui stand al României, unde au fost expuse şi materialele primite de la Suceava (materiale promoţionale realizate de Centrul Europe Direct "Bucovina" Suceava, transferate în Scoţia). În anul 2015, o acţiune similară s-a desfăşurat la Edinburgh. Anul acesta, activitatea s-a desfăşurat în Glasgow, într-o piaţă publică, şi a constat în expunere de standuri ale ţărilor membre ale Uniunii Europene. Prin efortul voluntarilor şi anul acesta standul României a fost bine reprezentat. Imaginile ataşate demonstrează interesul scoţienilor din Glasgow pentru standul României şi buna interacţionare cu reprezentanţii ţării noastre (in mod special, consulul României – în costum popular- şi suceveanul Alexandru Mocian). Rezultatul estimat este creşterea internaţională a vizibilităţii României, prin intermediul Centrului Europe Direct "Bucovina" din Suceava.

19 Photos

Ziua Europei, la Şcoala „Sfîntu Ilie”, Suceava

Celebrarea Zilei Europei a continuat în ziua de 10 mai, la Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie”, judeţul Suceava, unde echipa CIED Bucovina a fost oaspete al clasei a IV-a, coordonator prof. Lăcrămioara Clucerescu. Cu această ocazie, echipa CIED Bucovina (Loreta Cauteş, Cristina Munteanu, Liviu Belciug) au prezentat materiale informative referitoare la Uniunea Europeană, semnificaţia zilei de 9 Mai, importanţa aderării României, au iniţiat concursuri pe teme europene. Elevii au pregătit oaspeţilor o surpriză: au cântat câteva strofe din „Oda bucuriei”, devenit imnul Uniunii Europene. Toţi elevii au fost premiaţi, au primit cărţi, baloane, steguleţe, şepci albastre (materiale realizate de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi de GEC Bucovina, structura gazdă a Centrului). La finalul activităţii, echipa CIED Bucovina a fost invitată să se întâlnească cu elevii şcolii şi cu alte ocazii (1 iunie, 5 iunie), iar elevii participanţi au primit invitaţia de a vizita sediul CIED Bucovina din Suceava. Pe durata a o oră, evenimentul, la care au participat 15 elevi, s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată, de voie bună generală, de sărbătoare.

20 Photos

9 MAI, ziua Europei, celebrată la Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina” (CIED Bucovina) având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat celebrarea Zilei Europei, în incinta şi parcarea Centrului pentru Tradiţii Bucovinene din Suceava. Cu această ocazie, a fost lansat Punctul de Informare Europeană găzduit de Centrul pentru Tradiţii Bucovinene Suceava, în baza unui protocol de colaborare al GEC Bucovina cu Primăria Municipiului Suceava, vizând creşterea vizibilităţii CIED pentru publicul larg. S-a vernisat un spaţiu destinat informării şi documentării europene, în care sunt disponibile materiale informative primite de la Reprezentanţa Uniunii Europene în România şi realizate de CIED Bucovina. Evenimentul a fost dedicat publicului larg şi a constat în manifestări cultural - artistice, concursuri de desene şi de cultură generală privind informaţia europeană, prezentare de proiecte. Au participat peste 320 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice (Primăria municipiului Suceava, AJOFM Suceava, Inspectoratul Judeţean Şcolar Suceava), organizaţii neguvernamentale, voluntari. Au participat şcoli din judeţ şi din municipiul Suceava: Siret (Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”), Şcheia (Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu”), Fundu Moldovei (Şcoala Gimnazială „Dimitrie Gusti”), Gura Humorului (Şcoala Gimnazială „Petru Comărnescu”), sat Rotunda (Şcoala Gimnazială Rotunda), Liteni (Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”), Gălăneşti (Şcoala Gimnazială „Samson Bodnărescu”), Suceava (Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, Şcoala Gimnazială nr. 4 Suceava, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava). “Trebuie să milităm pentru principiile care au stat la baza construcţiei Europei unite, să acţionăm pentru mai multe dezbateri democratice şi pentru o mai bună integrare europeană” declară Loreta Cauteş, coordonatorul CIED Bucovina.

105 Photos

Expoziţia – Concurs Interjudeţean “Copiii Europei”

Sâmbătă, 7 mai 2016 a avut loc Expoziţia – Concurs Interjudeţean “Copiii Europei”, Ediţia a III – a la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava. La această acţiune a fost invitat Centrul Europe Direct Bucovina Suceava, iar din partea centrului au participat Liviu Belciug şi Cristina Munteanu în calitate de membrii în comisia de jurizare. La concurs au participat următoarele şcoli: Şcoala primară “ Ilie Grămadă” Zahareşti, Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Şcoala Gimnazială Salcea, Şcoala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, Şcoala Gimnazială „Ioan Băncescu” Adâncata, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Şcoala Gimnazială Ipoteşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava. Copiii au fost impărţiţi în 15 echipaje, care au realizat desene şi colaje pe teme europene cu ocazia celebrării Zilei Europei de 9 mai. Comisia de jurizare a decis ca toţi participanţii să primească diplome cu locul I.

91 Photos

Intâlnire cu voluntarii

În data de 6 mai 2016, voluntari ai CIED „Bucovina” Suceava au participat la pregătirea evenimentului consacrat celebrării Zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Ei au pregătit materialele dedicate zilei de 9 mai (veste şi şepci - albastre şi galbene, steguleţe ale Uniunii Europene şi României, baloane cu însemnele UE, materiale informative etc.) pentru cei peste 300 de participanţi care şi-au anunţat prezenţa. Voluntarii au fost instruiţi în scopul bunei desfăşurări a evenimentului, de a asista şi îndruma persoanele prezente la acţiune.

16 Photos

“Cuibul democraţiei”, memorandum de cooperare

În data de 26 aprilie, Caravana Informativă a Centrului Europe Direct „Bucovina” a poposit la Biblioteca „ I.G. Sbiera” din Suceava, unde s-a finalizat Memorandumul de înţelegere pentru susţinerea „Cuibului democraţiei” care funcţionează în incinta Bibliotecii Bucovinei, cu susţinerea a 23 de organizaţii neguvernamentale, între care şi Asociaţia GEC Bucovina, structura gazdă a CIED Bucovina. De asemenea, s-a prezentat Strategia culturală a oraşului Suceava, prezentare făcută de Radu Bores. Echipa Centrului Europe Direct „Bucovina” a prezentat misiunea centrului, activităţile desfăşurate în ultimii trei ani, a împărţit materiale informative primite de la Uniunea Europeană, precum şi materiale realizate de centru, diplome de participare. La această acţiune au participat cca. 10 persoane. Din partea centrului Europe Direct Bucovina a participat Cristina Munteanu, însoţită de 2 voluntari ai centrului. Activitatea realizată a marcat în mod deosebit elemente informative privind „Ziua internaţională a cărţii şi drepturilor de autor – Poveştile călătoresc prin Europa” (M7b) Participanţii au fost invitaţi la celebrarea zilei Europei, acţiune organizată în data de 9 Mai, în Suceava.

5 Photos

Humor, pe harta Caravanei informative a Centrului Europe Direct Bucovina

În data de 22 aprilie, Caravana informativă a Centrului Europe Direct „Bucovina” a poposit la Şcoala Gimnazială “Petru Comărnescu” din Humor, judeţul Suceava. Echipa centrului Europe Direct a prezentat elevilor de clasele I-a, a II- a şi a V-a, misiunea centrului, activităţile desfăşurate în ultimii trei ani, precum şi informaţii despre: Uniunea Europeană şi valorile ei, principalele instituţii europene, modul de funcţionare şi principalele programe pentru tineri. Elevilor li s-a făcut o informare despre Ziua Pământului (se sărbătoreşte în data de 22 aprilie) şi despre istoria acestei zile. Echipa centrului a împărţit elevilor şi cadrelor didactice materiale informative primite de la Uniunea Europeană, precum şi materiale realizate de centru, diplome de participare. La aceste acţiuni au participat cca. 40 de elevi, precum şi cadre didactice: înv. Bartoş Eleonora, înv. Piersic Mihaela şi prof. Lămăşanu Eniko. Din partea centrului Europe Direct Bucovina a participat Cristina Munteanu, însoţită de 2 voluntari ai centrului. Activitatea realizată a marcat şi elemente informative privind „Zilua internaţională a cărţii şi drepturilor de autor – Poveştile călătoresc prin Europa”. Elevii şi cadrele didactice de la Humor au fost invitate la celebrarea Zilei Europei, acţiune organizată în data de 9 Mai, în Suceava.

30 Photos

Bilanţul lunii aprilie 2016, la CIED Bucovina

În data de 25 aprilie, la sediul organizaţiei gazdă, Asociaţia GEC Bucovina, echipa Centrului a organizat o masă rotundă la care au participat colaboratori, reprezentanţi ai presei sucevene, alţi invitaţi. A fost prezentată noua echipa a proiectului (Loreta Cauteş - coordonator, Dragoş Danubianu - asistent, Cristina Munteanu – responsabil financiar, Liviu Belciug – responsabil IT), precum şi o parte din voluntarii Centrului. Loreta Cauteş a prezentat activităţile realizate în luna aprilie şi programul lunilor următoare. S-a insistat în mod deosebit pe pregătirea celebrării zilei de 9 Mai, în incinta şi în parcarea Centrului pentru Tradiţii Bucovinene (protocol încheiat de CIED Bucovina cu Primăria Municipiului Suceava). Au fost enumerate o parte din şcolile care vor avea misiunea specială de a reprezenta “steluţele” pe steagul Uniunii Europene (şcolile care au avut o activitate deosebită relativ la promovarea informaţiei europene, vor reprezenta o „steluţă”, pe steagul Uniunii Europene). Din partea mediei sucevene, au participat jurnalişti de la TV PLUS Suceava si site-ul „newsme”. Au participat cca. 20 de persoane. Evenimentul s-a desfăşurat în intervalul orar: 11,00 – 13,30. Prezentările postate şi discuţiile cu participanţii au vizat activităţile realizate în luna aprilie şi pregătirea celor din lunile următoare.

12 Photos

„Informaţii privind munca în Uniunea Europeană”

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (Departamentul de Analize Previzionale asupra Locurilor de Muncă) şi Centrul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională Suceava, au organizat în ziua de 21 aprilie 2016, seminarul - dezbatere cu tema „Locuri de muncă, creştere şi investiţii în Europa”. Evenimentul s-a organizat în vederea informării şi orientării în carieră a studenţilor, prin transmiterea către participanţi a cât mai multe informaţii cu privire la importanţa competitivităţii în căutarea unui loc de muncă în Europa, a modalităţilor de informare prin reţelele oficiale, cunoaşterea programelor şi proiectelor europene. S-au exemplificat: procedurile de angajare şi ce presupune munca în ţările UE, cum poate fi găsit un loc de muncă în aceste ţări, se este important de ştiut înainte de a pleca, cum se pot obţine informaţii oficiale privind posibilii angajatori, reţelele de informare în România şi ţările UE, drepturile angajaţilor. S-a dialogat cu participanţii referitor la tehnicile de căutare a unui loc de muncă pe piaţa europreană a muncii, tendinţe ale evoluţiei ocupaţiilor şi a criteriilor de selecţie ale angajatorilor. Seminarul – dezbatere s-a desfăşurat în intervalul orar: 10,00 – 13,00, în Aula din Corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Au participat (conform Listelor de prezenţă) 124 de tineri, la care se adaugă alte 10 persoane (cadre didactice universitare, echipa proiectului, invitaţi). S-au prezentat 4 materiale (format .PPT): „Locuri de muncă, creştere şi investiţii îăn Europa”, Loreta Cauteş (coordonator CIED Bucovina), „Reţeaua EURES şi mobilitatea lucrătorilor în spaţiul european” şi „TMS – Zour first EURES job”, Anca Capverde (Centrul EURES), „Cine suntem şi ce oferim”, Călin Donca (Partnership Director la Ener-Gaz), şi dr. ec. Florin Boghean (Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava). S-au completat 97 de chestionare, dintre cele 100 distribuite tinerilor participanţi. Prelucrarea acestora se va face de către echipa CIED Bucovina şi va fi publicată.

69 Photos

Şcoala generală Sadova, găzdă a Caravanei Informative a CIED „Bucovina” Suceava

Caravana informativă a CIED „Bucovina” Suceava a a fost găzduită miercuri, 20 aprilie, şi la şcoala gimnazială din comuna Sadova, judeţul Suceava. Activitatea CIED a fost prezentată unui colectiv format din elevi ai claselor a VI şi a VII în cadrul activităţilor didactice specifice săptămânii “Şcoala Altfel” . Elevii prezenţi au fost informaţi despre existenţa şi activitatea CIED “Bucovina”. Membrii echipei “Caravanei Informative” au oferit elevilor participanţi materiale primite de la Uniunea Europeană şi realizate de Centrul CIED, au derulat prezentări pentru elevii claselor a VI-a şi a VII-a , au iniţiat concursuri, au premiat câştigătorii. Manifestarea a durat 2 ore. Premiile oferite elevilor au constat în pachete de cărţi, diplome, veste şi şepci de culoare albastră, realizate de către Centru. Pentru Şcoala găzdă a evenimentului, premiul a constat dintr-o vestă şi o şapcă de culoare galbenă, cu care un grup de elevi ai Şcolii Sadova vor participa la celebrarea zilei de 9 MAI (fiecare şcoală cu activitate deosebită relativ la promovarea informaţiei europene în mediul rural, va reprezenta o „steluţă” , pe steagul Uniunii Europene. Pentru Şcoala gimnazială din comuna Sadova, judeţul Suceava, insemnul „steluţei europene” a fost primit de doamna prof. de biologie Petrescu Rodica. Au participat cca. .30 elevi si 1 cadru didactic. Prezentările postate şi discuţiile cu participanţii au vizat teme legate de: ţările membre ale UE dar şi aspecte legate de protecţia copilului si a drepturilor copilului in UE.

29 Photos

O zi altfel…

Elevii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava au participat în data de 19 aprilie, la o excursie organizată de Centrul Europe Direct Bucovina Suceava la următoarele destinaţii: Mălini unde am vizitat Casa Memorială Nicole Labiş, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” Fălticeni, Mănăstirea Râşca şi Mănăstirea Bogdăneşti. De asemenea copii au beneficiat de un prânz la Pensiunea Iristar din Fălticeni. La această activitate au participat 15 copii, elevi ai claselor a VI A şi a VII a şi trei cadre didactice de la Centru de Incluziune Suceava: Cocari Dorina, Fărcane Mirela şi Boambă Eleonora. Din partea echipei CIED Suceava a participat Cristina Munteanu – responsabil financiar în cadrul proiectului. Transportul a fost asigurat de Agenţia Imobiliară Family. Copiii prin această activitate au învăţat să preţuiască mai mult natura, au socializat şi s-au jucat , au învăţat lucruri noi despre viaţa şi activitatea poetului Nicolae Labiş, au văzut pentru prima dată specii diverse de peşti de la Muzeul Apelor iar la sfârşit au ascultat câteva învăţăminte de la părintele Bisericii din Bogdăneşti.

35 Photos

Elevii de la Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava au vizitat Centrul „Europe Direct Bucovina”

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, elevii clasei a VII-a a Liceului Teoretic „Filadelfia” din Suceava, au organizat o vizită la Centrul „Europe Direct Bucovina” din Suceava. Membrii echipei proiectului aflaţi la sediul organizaţiei gazdă au dialogat cu elevii şi cu profesorul îndrumător (prof. Dan Jauca, email: danjauca@hotmail.com, tel. 0748288874). Întâlnirea a durat o oră. S-a prezentat Centrul, activitatea acestuia şi obiectivele pe termen scurt şi lung, s-au oferit elevilor pachete de cărţi, diplome, şepci de culoare galbenă, realizate de către Centru. Elevii participanţi au fost invitaţi la celebrarea zilei de 9 MAI (fiecare şcoală cu activitate deosebită relativ la promovarea informaţiei europene, va reprezenta o „steluţă” , pe steagul Uniunii Europene). Au participat 20 de elevi elevi şi profesorul îndrumător. Prezentările postate şi discuţiile cu participanţii au vizat teme legate de:prezentarea centrului, Uniunea Europeană şi valorile şi Migraţia.

21 Photos

Şcoala Şcheia, găzdă a Caravanei Informative a CIED „Bucovina” Suceava

Caravana informativă a CIED „Bucovina” Suceava a poposit marţi, 19 aprilie, şi la şcoala „Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia, judeţul Suceava. Membrii echipei Caravanei informative au oferit elevilor participanţi materiale primite de la Uniunea Europeană şi realizate de Centru, au derulat prezentări pregatite pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a , au iniţiat concursuri, au premiat câştigătorii. Manifestarea a durat 1 oră. Evenimentul a fost organizat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”. Premiile oferite elevilor au constat în pachete de cărţi, diplome, veste şi şepci de culoare albastră, realizate de către Centru. Pentru Şcoala găzdă a evenimentului, premiul a constat dintr-o vestă şi o şepcă de culoare galbenă, cu care un grup de elevi ai Şcolii Şcheia vor participa la celebrarea zilei de 9 MAI (fiecare şcoală cu activitate deosebită relativ la promovarea informaţiei europene în mediul rural, va reprezenta o „steluţă” , pe steagul Uniunii Europene. Pentru Şcoala „Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia, judeţul Suceava, insemnele „steluţei europene” a fost primite de doamna prof. Claudia Vornicu (klaudiadumitriu@hotmail.com, tel. 0740165624) si de doamna Iulia Buzuleac (tel 0749221431), secretarul scolii. Au participat cca.40 elevi si 2 profesori. Prezentările postate şi discuţiile cu participanţii au vizat teme legate de: prezentarea centrului, prezentarea ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană şi despre drepturile copilului.

18 Photos

Caravana lunii aprilie a poposit la Rotunda, Liteni.

În data de 18 aprilie, Caravana informativă a CIED „Bucovina” Suceava a poposit la şcoala Rotunda, Liteni, judeţul Suceava. Membrii echipei Caravanei informative au oferit elevilor participanţi materiale primite de la Uniunea Europeană şi realizate de Centru, au derulat prezentări pregatite pentru nivelul de vârstă al elevilor participanţi, au iniţiat concursuri, au premiat câştigătorii. Manifestarea a durat 2 ore. Premiile oferite elevilor au constat în pachete de cărţi, diplome, veste şi şepci de culoare albastră, realizate de către Centru. Pentru Şcoala care a găzduit întâlnirea, premiul a constat dintr-o vestă şi o şepcă de culoare galbenă, cu care un grup de elevi ai Şcolii Rotunda vor participa la celebrarea zilei de 9 MAI (fiecare şcoală cu activitate deosebită relativ la promovarea informaţiei europene în mediul rural, va reprezenta o „steluţă” , pe steagul Uniunii Europene. Pentru Şcoala Rotunda, insemnele „steluţei europene” a fost primite de doamna prof. Gabriela Poenaru. Cu acelaşi prilej, Liceul Tehnologic Liteni a primit insemnele altei „steluţe europene” (doamna prof. Daniela Apetrăchioaei). Au participat cca. 30 elevi si 3 profesori. Prezentările şi discuţiile cu participanţii: prezentarea centrului, prezentarea ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană, drepturile copilului.

34 Photos

Intalnire cu voluntari

In data de 4 aprilie 2016 un grup de 6 studenti de la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava au vizitat Centrul. Ei si-au exprimat dorinta de a deveni voluntari si au completat contracte de voluntariat. Voluntarilor li s-a prezentat echipa proiectului. Au fost informati despre planul de activitati pentru trimestrul 2 / 2016. Au fost consultati referitor la activitatile in care doresc sa fie implicati.

8 Photos

Caravana informativă la Şcoala Gimnazială

Echipa Centrului de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava a participat în data de 30 martie, la activitatea organizată de Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia, în cadrul Caravanei informative organizate de Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava. La eveniment au participat cca. 25 de elevi, cadre didactice şi membri ai echipei Centrului. Coordonatorii activităţii la şcoala Şcheia au fost: prof. Claudia Vornicu (diriginte clasa a VII-a) şi ec. Iulia Buzuleac. S-au distribuit materiale informative aflate în dotarea Centrului, s-au prezentat subiecte selectate de echipa Centrului pentru nivelul de interes al elevilor (12 – 13 ani) şi s-a convenit organizarea în comun a unor alte întâlniri cu elevii şi cadrele didactice ale şcolii, în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”. Cadrele didactice participante au propus extinderea traseului Caravanei informative şi în localităţile Mihoveni şi Sfântu Ilie.

9 Photos

Caravana informativa la Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni

Echipa Centrului de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava a participat în data de 4 martie, la caravana informativa. Activitatea s-a organizat la Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu”. Cu această ocazie s-a consolidat CONSORŢIUL proiectului educaţional “Alături de natură pentru o viaţă mai bună” în care Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava este partener. La eveniment au participat cca. 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Rotunda (coordonator prof. Daniela Apetrăchioaie) şi de la Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu” (coordonator prof. Gabriela Poenaru), oficialităţi locale şi judeţene (primarul comunei, consilieri locali, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protejarea Mediului Suceava), reprezentanţii consorţiului proiectului "Alături de natură pentru o viaţă mai bună", părinţi, alţi invitaţi.

14 Photos

Masa Rotundă – Zonele Umede şi Schimbările Climatice

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au participat în ziua de 2 februarie 2016, la Masa Rotundă – Zonele Umede şi Schimbările Climatice, organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, în colaborare cu Asociaţia EUDEMOS. Organizatorii evenimentului au fost de-a lungul timpului parteneri în diferite acţiuni iniţiate de Europe Direct Suceava. La această masă rotundă au participat elevi şi profesori cu preocupări în protecţia mediului, ONG-uri, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai serviciilor publice deconcentrate, custozi ai diferitelor arii protejate, salariaţi ai APM etc. Discuţiile s-au axat pe necesitatea protejării mediului înconjurător, a protejării ariilor naturale, a păsărilor şi arborilor, a rezervaţiilor natural etc. Un moment aparte l-a constituit prezentarea proiectului “Suceava – râul care ne leagă”, de elevi ai Colegiului “Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

14 Photos

Cel mai innovator şi curajos eveniment

“Noaptea europeană a muzicii clasice” Centrul de Informare Europe Direct –“Bucovina” Suceava, a organizat în ziua de 18 iunie 2015, orele 18,00, în sala Auditorium “Joseph Schmidt” a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, evenimentul intitulat “Noaptea europeană a muzicii clasice”. Evenimentul a fost organizat şi de alte centre de informare Europe Direct din Regiunea Nord Est a României şi anume: Bacău, Botoşani, Comăneşti, Iaşi, Piatra Neamţ, Vaslui şi Suceava. Acest eveniment considerat cel mai inovator şi mai curajos eveniment al anului 2015 organizat de Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava şi-a propus să promoveze muzica clasică în rândul populaţiei şi în special în rândul tinerilor. În cadrul acestui eveniment au putut fi ascultate arii celebre în interpretarea mezzosopranei Viorica Corjan, a tenorului Sorin Ursan, a baritonului Cezar Mititiuc, interpretarea la vioară a imnului Uniunii Europene – Odă Bucuriei de eleva Guriţă Felicia, Grupul Coral al Fundaţiei Ion Irimescu din Fălticeni, interpretări de muzică clasică la chitară, cu participarea unor elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava. Curajul organizării unui astfel de eveniment a constat în faptul că nu s-a mai organizat un astfel de eveniment în Suceava, care să reunească copii, şi elevi de la diverse şcoli, studenţi, ansambluri corale, profesori şi interpreţi de muzică clasică, fără a se cunoaşte între ei şi fără o repetiţie împreună. “Noaptea europeană a muzicii clasice” s-a bucurat de apreciere din partea participanţilor şi a mass media, feed-back-ul primit de organizatori fiind acela de a se realiza mai des astfel de evenimente.

9 Photos

Cel mai bun eveniment pentru copii/tineri pe teme europene

Centrul de Informare Europe Direct –„ Bucovina” Suceava a organizat un eveniment dedicat celebrării Zilei Păsărilor şi Arborilor, în data de 10 mai, în cadrul parteneriatului încheiat de cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava. Obiectivul general al evenimentului a fost cultivarea dragostei faţă de natura din care facem parte şi a dezvoltării spiritului de muncă în echipă. Astfel, a fost organizată o drumeţie la Gura Gumorului – Parcul Ariniş, au fost amplasate căsuţe în copaci pentru protejarea păsărelelor, confectionate din diferite colaje, realizate desene, compoziţii plastice, expoziţie cu lucrări etc. În ziua de 29 aprilie 2015 a fost organizată drumeţia pentru 20 elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava la Gura Humorului, cu identificarea arborilor şi păsărilor din parcul Ariniş. Cele două veveriţe jucăuşe care urcau în copaci sau coborau, au făcut deliciul micului grup de elevi. Totodată, elevii au avut ocazia să viziteze una dintre cele mai cunoscute monumente de artă medievală din judeţul Suceava, Mănăstirea Voroneţ. Celelelte activităţi dedicate Zilei Păsărilor şi a Arborilor s-au desfăşurat în cadrul şcolii.

3 Photos

Cea mai buna fotografie

Evenimentul: NOAPTEA CERCETĂTORILOR la Suceava Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a participat la acest eveniment cu un stand de materiale informative ce au fost distribuite participanţilor şi prin organizarea unor jocuri şi concursuri despre Uniunea Europeană, cu premierea câştigătorilor. Zona SCI FUN, zona care a invitat la cât mai multă joacă copiii între 0 şi 99 de ani, a fost foarte animată si plină de veselia participanţilor. Evenimentul a avut loc vineri, 25 septembrie 2015 începând cu orele 16,00, pe platoul din faţa Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava. Fotografia transmite bucurie, dorinţa de cunoaştere şi de competiţie ,libertate şi curaj.

1 Photos

Eveniment la ECOŞcoala nr. 10 Suceava, clasa a V-a A

La invitatia profesoarei RODICA ZIMBRU, reprezentantii Centrului de Informare EUROPE DIRECT - "Bucovina" Suceava au organizat evenimentul "Ora europeană", la clasa a V-a A de la ECOScoala nr. 10 Suceava, in cadrul orei de dirigentie. Cei 25 de elevi prezenti au primit brosuri si harta Europei, iar prezentarile facute de coordonatorul centrului de informare au atins subiecte legate de istoricul UE, valorile UE, drepturile copilului etc. Toti elevii au fost invitati sa participe la sarbatorirea zilei de 9 mai - Ziua Europei, eveniment ce va fi organizat si in acest an pentru publicul larg.

21 Photos

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina" - Suceava au participat în ziua de 21 ianuarie 2016, la evenimentul "Descoperim împreună Europa", organizat la ECOŞcoala nr.10 Suceava, clasa a II-a D. Împreună cu învaţătoarea CIUPU Viorica, cei 27 de elevi au participat la discutii, si-au exprimat opiniile, au rasfoit materialele informative si revistele primite, iar la final au facut fotografii care sa poata fi vazute de cat mai multi copii din Europa.

34 Photos

 “Ora europeană” la Şcoala gimnazială nr. 4 Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina"- Suceava, a organizat in ziua de 20 ianuarie 2016 la Scoala gimnazială nr. 4 Suceava, evenimentul intitulat "Ora europeană". Cei 30 de elevi din clasa I A au aflat ce este Uniunea Europeană, cum s-a format, care sunt simbolurile UE, dar şi drepturile pe care le au, ca cetăţeni europeni. Discuţiile interactive au fost foarte interesante, toţi elevii dorind să povestească sau să-şi exprime liber opiniile. Le dorim mult succes, iar învăţătoarei Dana Zafota, felicitări pentru modul în care îi învaţă şi îi îndrumă pe aceşsti minunaţi copii.

32 Photos

Serbare la sediul Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT - “ Bucovina” Suceava, au fost invitaţi şi au participat la serbarea „Deschide uşa, creştine!”, organizată de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava. Această unitate de învăţământ are încheiat un parteneriat cu EUROPE DIRECT Suceava iar împreună, au organizat în cursul anului 2015, activităţi speciale, pentru copii speciali.

17 Photos

Intalnire - dezbatere privind fondurile europene

Pentru voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT - “ Bucovina” Suceava, a fost organizată o întâlnire dezbatere privind fondurile europene în ziua de 16 decembrie 2015, la sediul centrului. Voluntarii au putut astfel sa afle care sunt liniile de finanţare deschise, modalităţile de accesare şi sursele de informare. Cu această ocazie au fost evidenţiati voluntarii care s-au remarcat prin participarea activă la evenimente organizate în cursul anului 2015.

13 Photos

Comunicare pe teme legate de fonduri europene

În perioada 8 – 12 decembrie s-au desfășurat la Hotel Hilton – București, două reuniuni având ca obiect comunicarea pe teme legate de fonduri europene. Doamna Angela Filote şefa Reprezentanței CE în România a deschis lucrările primei întâlniri numită Going Local, organizată de Comisia Europeană prin Direcțiile Generale REGIO, EMPL (Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune ) și Reprezentanța Comisiei Europene în România, în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene. Au fost abordate teme referitoare la fonduri structurale și de investiții, bune practici și posibilităţi de cooperare. Seminarul a ajutat la clarificarea unor întrebări privind prioritățile Comisiei Europene, regulile de informare și comunicare și politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. Reuniunea grupului de comunicatori ai Politicii de coeziune INFORM, coordonat de Direcţia Generală pentru Politica Regională a Comisiei Europene, cea de-a doua întâlnire, a fost deschisă de Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu şi de ministrul fondurilor europene, Aura Răducu. La ambele întâlniri au fost organizate ateliere de lucru pe teme specifice. Din partea Centrului Europe Direct Bucovina Suceava, a participat Doamna Angela Ioanovici în calitate de Coordonator al Centrului.

5 Photos

Eveniment la Scoala gimnaziala Siminicea, clasele I - IV.

Evenimentul "Uniunea Europeana si Valorile ei" la Scoala gimnaziala Siminicea, clasele I - IV

18 Photos

Eveniment la Scoala gimnaziala Siminicea, clasele V - VIII.

Evenimentul "Uniunea Europeana si Valorile ei" la Scoala gimnaziala Siminicea, clasele V - VIII

39 Photos

Vizita la Scoala gimnaziala Salcea

Elevii prof. Gradinariu Antoneta au primit din partea Centrului de Informare EUROPE DIRECT Suceava, mai multe brosuri si materiale informative. A fost o incantare sa asculti colindele acestor minunati copii.

18 Photos

Eveniment la ECO Şcoala Dimitrie Cantemir Suceava

Reprezentantii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost invitat în ziua de 27 noiembrie 2015, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, la evenimentul de lansare a proiectului „Mănâncă Responsabil”. Conform prevederilor proiectului, programul de acţiune este orientat spre învăţarea globală începand cu Anul European pentru Dezvoltare (2015) şi continuand cu anii urmatori. Acesta este si un proiect de responsabilitate socială, deoarece participanţii implicati înţeleg de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative, ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre. În cadrul acţiunii elevii au făcut prezentări, au realizat o scenetă şi au urmărit un film despre alimentaţia sănătoasă. A fost organizată şi o expoziţe cu produse alimentare din Bucovina.

35 Photos

Alimentaţia ecologică – între bucătăria tradiţională şi cea sănătoasă

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 27 noiembrie 2015, în parteneriat cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, seminarul – dezbatere “Alimentaţia ecologică – între bucătăria tradiţională şi cea sănătoasă”. La eveniment au participat 90 de elevi şi profesori de la 8 licee din municipiul Suceava, precum şi profesori de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava. Participanţii au primit materiale informative şi promoţionale, iar concursul desfăşurat între şcoli a prilejuit o competiţie acerbă, creativitatea fiecărărei echipe a dus la crearea unor pliante deosebite pe tema alimentaţiei.

44 Photos

Eveniment la Grădiniţa cu Program Normal „Ţăndărică” Suceava

La Grădiniţa cu Program Normal „Ţăndărică” Suceava a avut loc în ziua de 25.11.2015, lansarea proiectului european „EAT RESPONSIBLY”. Tema evenimentului a fost „Poftă de bucate ce dau sănătate”. Obiectivele evenimentului au vizat: familiarizarea copiilor, părinţilor, autorităţilor locale cu proiectul, scopul şi modalitatea lui de derulare, apelând la o formă atractivă de desfăşurare şi stimularea interesului copiilor pentru a învăţa experienţial, uşor, distractiv şi molipsitor, în vederea luării unor decizii cu privire la hrana sănătoasă. Participanţi au fost: 360 de preşcolari ai grădiniţei, 100 de alţi copii (fraţi ai preşcolarilor), aprox. 250 părinţi/bunici, 14 cadre didactice de la grădiniţă, reprezentanţi ai unor servicii publice deconcentrate, ai unor ONG-uri etc. Din partea Centrului de Informare EUROPE DIRECT –„Bucovina” Suceava au participat Angela Ioanovici – coordonator centru şi Liviu Belciug – responsabil IT. Cu ocazia evenimentului a fost organizată expoziţia tematică „Natură şi bucătărie”, cu exponate realizate din deşeuri textile furnizate de SC Texval SRL, prin intermediul Asociaţiei GEC Bucovina Suceava – structura gazdă a EUROPE DIRECT Suceava şi standuri cu mâncare sănătoasă preparate-n casă, prin care s-au întrecut în gătit şi amenajat, 7 echipaje de preşcolari, părinţi şi cadre didactice. Fiecare echipă şi-a ales un nume sugestiv precum „Morcoveii delicioşi”, „Sfeclele vesele”, „Păpăcioşii” etc. În curtea grădiniţei a fost plantat un măr, sub denumirea oficială „Pomişor al alimentaţiei sănătoase”, au fost lansate baloane cu heliu şi împărţite 500 de mere de la Fălticeni, copiilor prezenţi la eveniment.

20 Photos

Lansare proiect „BESURE” în comuna Ilişeşti

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, alături de cei ai structurii gazdă – Asociaţia GEC Bucovina Suceava au participat în ziua de 23 noiembrie 2015, la evenimentul de lansare a proiectului “Business and Environmental Approach for Sustainable Use and Recovery of Resources” – acronim „BESURE” (Abordare Economică şi de Mediu în Vederea Utilizării Sustenabile şi Reciclării Resurselor”). Proiectul este finanţat de către Innovation Norway, prin Programul „Norway Grants”, iar implementarea proiectului se va realiza la SC RITMIC COM SRL Suceava.

6 Photos

“Uniunea Europeană şi valorile ei”

În cadrul Săptămânii Educaţiei Globale , la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava a avut loc un eveniment organizat de Centrul de Informare EUROPE DIRECT -”Bucovina” Suceava, intitulat “Uniunea Europeană şi valorile ei”. Cei peste 60 de elevi din clasele a IX-a C şi a X-a C au avut posibilitatea să fie informaţi despre modul cum s-a construit Uniunea Europeană, despre simbolurile şi valorile ei, instituţiile europene, provocările viitoare etc. O studentă la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, voluntar al centrului de informare, a prezentat 10 ţări, din cele 28 ale Uniunii Europene. Album foto: Eveniment la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava

18 Photos

Sesiune de informare despre munca și viața în Olanda

La Centrul de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava a avut loc în ziua de 17 noiembrie 2015, o sesiune de informare despre ce înseamnă munca și viața în Olanda, organizată de Ambasada Olandei în România, cu sprijinul Centrului Diecezan Caritas Iași, al Confederației Caritas România. Din partea Ambasadei Olandei în România a participat Iwan Rutjens, secretar I şi coordonatorul proiectului pilot privind mobilitatea forţei de muncă în Olanda şi Rodica Cărăuşu, consilier. De la Centrul Diecezan Caritas Iași a participat Ioana Mihăilă, expert, iar din partea Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava a participat coordonatorul centrului, salariaţi şi voluntari. Album foto: „Informează-te complet, angajeaza-te corect!”

19 Photos

Studenţi în vizită la CIED Suceava şi Asociaţia GEC Bucovina

Un număr de 5 studenţi ai Facultăţii de Ştiiţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au fost azi, 10 noiembrie 2015, în vizită la Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava şi la structura – gazdă, Asociaţia GEC Bucovina. Scopul acestei vizite a fost, în primul rând, de a afla părerea unor membri ai asociaţiei cu privire la subiecte actuale şi de interes pentru comunitatea locală, cum ar fi: relaţia societăţii civile cu administraţia publică locală, spaţiile verzi, protecţia mediului, schimbările climatice, câinii comunitari etc. Cu această ocazie au stat de vorbă şi cu Angela Ioanovici – coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, ocazie cu care au aflat care este misiunea centrului, activităţile pe care le-au desfăşurat până în prezent şi cele care se vor desfăşura în perioada imediat următoare. Studenţii au fost invitaţi să devină voluntari ai centrului şi să participe la evenimentele care se vor desfăşura. Aceştia au primit mai multe materiale informative (broşuri, hărţi) primite de centru de la Comisia Europeană sau Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pentru a fi distribuite cetăţenilor, în mod gratuit.

12 Photos

Vizionarea unui film, la noul Centru Cultural “Bucovina” Suceava

Voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovin” Suceava şi ai structurii gazdă – Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare “Bucovina” Suceava s-au reunit sâmbătă, 7 noiembrie 2015, la sediul din str. Nicolae Bălcescu nr. 1, unde au discutat printre altele, despre noutăţile culturale ce au loc în Suceava. Deoarece în urmă cu câteva zile s-a dat în folosinţă Centrul Cultural “Bucovina” Suceava, vizionarea unui film împreună, la acest nou centru a fost o iniţiativă primită foarte bine de cei prezenţi. Album foto: Voluntari la vizionarea unui film la Centrul Cultural “Bucovina” Suceava

7 Photos

Târg tradițional al microregiunii Sucevița-Putna

La invitaţia Asociației „GAL Sucevița-Putna”, reprezentantul Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava a participați în ziua de 1 noiembrie 2015, la evenimentul de informare ”Târg tradițional al microregiunii Sucevița-Putna”, organizat în cadrul proiectului “Plan de Dezvoltare Locală GAL Sucevița- Putna” . În cadrul evenimentului au fost prezentate poveștile de succes ale proiectelor finanțate prin GAL Sucevița - Putna şi rezultatele implementării proiectului “Plan de Dezvoltare Locală GAL Sucevița-Putna”. Pe esplanada Casei Naționalităților din localitatea Cacica, participanţii s-au bucurat de organizarea unor expoziții de artă și meșteșuguri populare, artă culinară, produse ecologice și de o expoziție de costume populare din microregiune.

16 Photos

Adunarea Generală a Centrelor EUROPE DIRECT - Bruxelles 2015

În fiecare an, Comisia Europeană invită cele 500 de centre de informare EUROPE DIRECT care îşi desfăşoară activitatea în ţările Uniunii Europene, la adunarea generală a acestora. Scopul acestor întâlniri este acela ca participanţii să împărtăşească din ideile şi experienţele lor, să facă schimb de bune practici, să se întâlnească şi să interacţioneze cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, să pregătească planurile de acţiune pentru anul următor. Anul acesta a fost unul special, deoarece s-au împlinit 10 ani de la înfiinţarea reţelei Europe Direct. Cu această ocazie, peste 1000 de participanţi din toate statele membre ale UE s-au întâlnit la Bruxelles în perioada 19 – 22 octombrie 2015 şi au discutat în cadrul unor prelegeri, dezbateri şi ateliere de lucru interactive, provocările majore existente la nivel European, cu accent pe priorităţile Comisiei Europene. Participanţii au fost invitaţi să participle şi la Conferinţa anuală a Comitetului European al Regiunilor EuroPCom, organizată în parteneriat cu Parlamentul European, Comisia Europeană şi Comitetul Economic şi Social European. Un moment deosebit pentru participanţi l-a constituit sesiunea plenară EuroPCom 2015, care s-a desfăşurat în sala Hemicycle a Parlamentului European unde, printre cei care au luat cuvântul au fost: Sylvie Guillaume – vicepreşedinte al Comisiei Europene, Xavier Bettel – Prim Ministru al Marelui Ducat de Luxembourg, Luc Van den Brande – vicepreşedinte al Comitetului Regiunilor. De la Centrul de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava a participat coordonatorul centrului, d-na Angela Ioanovici.

10 Photos

Seminarul “Politica Uniunii Europene privind protecţia mediului, în context transfrontalier”

În cadrul acţiunilor dedicate ZILEI COOPERĂRII EUROPENE, Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 29 octombrie 2015, în parteneriat cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, seminarul cu tema “Politica Uniunii Europene privind protecţia mediului, în context transfrontalier”. “Împreună suntem puternici” este motto-ul celei de-a patra ediţii a campaniei dedicate Zilei Cooperării Europene, subliniind importanţa eforturilor comune în diferite domenii: educaţie, cercetare, turism, protecţia mediului, situaţii de urgenţă, cultură etc. La eveniment au participat 35 de personae - elevi, studenţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri, profesori, voluntari ai centrului etc. Tematica abordată de Angela Ioanovici, coordonator al centrului a cuprins: prezentarea centrului EUROPE DIRECT, importanţa celebrării Zilei Cooperării Europene, politica de mediu a Uniunii Europene, necesitatea politicii de mediu, provocările globale şi perspectivele viitoare în contextul strategiilor elaborate la nivel european. Reprezentantul BRCT Suceava, d-l Bogdan Tanase, a prezentat evenimentele desfăşurate împreună cu partenerii din Ucraina şi Republica Moldova pentru sărbătorirea acestei zile, precum şi preocupările pentru dezvoltarea unor viitoare colaborări transfrontaliere. Toţi participanţii au primit materiale promoţionale care evidenţiază această zi şi broşuri informative despre politicile UE. Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava realizează diferite evenimente la care participanţii au posibilitatea de a afla informaţii despre Uniunea Europeană.

26 Photos

NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI, la Suceava

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție a evenimentului "Noaptea cercetătorilor europeni". Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava participă la acest eveniment pentru al treilea an consecutiv, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava. În fiecare an, în ultima zi de vineri din luna septembrie, universul ştiinţelor este explorat prin evenimentul Noaptea Cercetătorilot Europeni, popularizarea ştiinţei având loc astfel în aproximativ 300 de oraşe din ţările Uniunii Europene şi din ţările învecinate. Evenimentele organizate simultan în toate oraşele participante sunt susţinute de Comisia Europeană, prin iniţiativa “Acţiunilor Marie Curie”, un program al UE pentru stimularea carierelor europene în cercetare. Acest eveniment de mare amploare atrage în fiecare an peste 1 milion de oameni şi oferă publicului larg ocazia de a se întâlni cu cercetătorii şi a lua parte la activităţile menite să scoată în evidenţă atractivitatea unei cariere în cercetare. Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a participt la acest eveniment cu un stand de materiale informative ce au fost distribuite participanţilor şi prin organizarea unor jocuri şi concursuri despre Uniunea Europeană, cu premierea câştigătorilor. Zona SCI FUN, zona care a invitat la cât mai multă joacă copiii între 0 şi 99 de ani, a fost foarte animată si plină de veselia participanţilor. Evenimentul a avut loc vineri, 25 septembrie 2015 începând cu orele 16,00, pe platoul din faţa Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

109 Photos

Tabăra pentru voluntari, de la Eforie Nord

Voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT - “Bucovina” Suceava au participat în perioada 28 august – 3 septembrie 2015, la o tabără cu tema Cu voi totul e mai simplu ! organizată în parteneriat cu centrele EUROPE DIRECT Comănești și EUROPE DIRECT Târgovişte. Tabăra a avut ca obiective: însuşirea unor noi metode de lucru aplicate cu succes în cadrul unui alt centru EUROPE DIRECT; dobândirea unor abilităţi şi competenţe de lucru în echipă în activităţile de informare şi comunicare; sporirea motivaţiei şi a implicării în activităţile de voluntariat dezvoltate de centru; consolidarea relaţiilor dintre voluntari şi coordonatorii de activităţi, menite să formeze spiritul cetăţenesc şi implicarea activă în societatea europeană. În cadrul evenimentelor ce s-au desfăşurat pe parcursul a 7 zile, au avut loc diferite prezentări în vederea realizării unui schimb de experienţă, promovarea proiectului EUROPE DIRECT, diseminarea rezultatelor obţinute până în prezent, susţinute prin utilizarea unor metode ale educaţiei nonformale. O astfel de metodă a fost cea a teatrului forum, iniţiată de echipa de voluntari de la Europe Direct Târgovişte care s-au implicat în realizarea piesei de teatru cu titlul Visul meu e tot ce am!. Din partea Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava au participat la aceasta tabără un număr de 10 elevi şi studenţi, precum şi coordonatorul centrului. Album foto: tabăra pentru voluntari, Eforie Nord

12 Photos

Vizita cadrelor didactice la CIED Suceava, în cadrul unui proiect al Şcolii de vară

Asociaţia Educatorilor Suceava are în desfăşurare proiectul, în cadrul Şcolii de vară, “De la proiectul personal, la proiecte europene”. Centrul de Informare EUROPE DIRECT-“Bucovina” Suceava a primit azi, 26 august 2015, vizita cadrelor didactice ce constituie grup ţintă în cadrul acestui proiect, care are ca obiective: dezvoltarea profesională a cadrelor didactice; diseminarea exemplelor de bune practice în domeniul proiectelor europene; tehnici de predare învăţare creative. Angela Ioanovici, coordonatoar al centrului, a făcut o amplă prezentare a misiunii Centrului de Informare EUROPE DIRECT Suceava si a principalelor activităţi desfăşurate din anul 2014, până în prezent. Deoarece cadrele didactice participante în proiect (50 profesori) sunt de la şcoli de pe tot teritoriul judeţului Suceava, interesul pentru informaţia europeană a fost evident, iar colaborările viitoare se vor încheia, cu siguranţă, prin parteneriate. Vizitatorii au primit din partea centrului pliante şi diferite broşuri informative.

23 Photos

Vizita comisarului european pentru politici regionale, d-na Corina Creţu, în judeţul Suceava

Comisarul European pentru politici regionale, d-na Corina Creţu a vizitat judeţul Suceava, cu ocazia manifestărilor ocazionate de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului – Hramul Mănăstirii Putna şi a Festivalului de Artă Medievală “Ştefan cel Mare”, Suceava 2015. Cu această ocazie, comisarul european a vizitat două dintre proiectele cu finanţare europeană din judeţ, respectiv proiectul „Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” şi proiectul „Reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia”. Printre oficialităţi şi jurnalişti, la vizitarea Cetăţii de Scaun s-a aflat şi Angela Ioanovici, coordonator al Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava, care a discutat cu înaltul oficial despre cele 2 proiecte, dar şi despre reţeaua EUROPE DIRECT, preocupările imediate şi viitoare. Manifestându-şi regretul că nu poate participa la Alba Iulia, la trainingul organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene din România, pentru cele 31 de centre Europe Direct, comisarul european a precizat că ar dori să se întâlnească cu membrii retelei Europe Direct din România, la Bruxelles, în perioada 19-21 octombrie 2015, când va avea loc Adunarea Generală a centrelor.

13 Photos

Expoziţie de pictură Ion Grigore

La Muzeul Ion Irimescu din Fălticeni, a avut loc în ziua de 19 iulie 2015 vernisajul Expoziţiei de pictură ION GRIGORE. Reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava au fost invitaţi să participe la acest eveniment, care se înscrie în cadrul manifestărilor Zilelor municipiului Fălticeni, ediţia 2015. Prezentarea evenimentului a fost făcută de scriitoarea Doina Cernica şi prof. Gabriel Baban, iar cei aproape 80 de participanţi au putut asculta un microrecital susţinut de prof. univ. Nicolae Maxim şi dr. Paul Mustaţă.

8 Photos

Lansare Cuibul Democraţiei din Suceava

În ziua de 10 iulie 2015, Biblioteca Bucovinei “I. G. Sbiera” Suceava, Fundaţia Progress şi grupul de voluntari format în cadrul proiectului „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active” au organizat o serie de evenimente (conferinţa de presă, Promenada cetăţenilor) pentru a marca deschiderea Cuibului Democraţiei din Suceava, o “agora comunitară” amenajată de către voluntari. Cuibul democraţiei din Suceava se înscrie într-o reţea de alte 4 cuiburi deschise în bibliotecile publice din Cluj-Napoca, Târgu-Jiu, Deva şi Braşov, în cadrul proiectului “Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”, finanţat prin Programul Fond ONG România. Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost invitaţi şi au participat la aceste evenimente, alături de reprezentanţi ai mass-media, ONG-uri, instituţii publice.

4 Photos

“Training/dezbatere de comunicare pe teme europene, cu reprezentanţii mass - media din judeţul Suceava”

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, având ca structură – gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, a organizat în perioada 19 iunie – 20 iunie 2015, un “Training/dezbatere de comunicare pe teme europene, cu reprezentanţii mass - media din judeţul Suceava” . Programul evenimentului a cuprins teme de mare interes, susţinute de OVIDIU NAHOI, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti români, fiecare prezentare fiind urmată de discuţii. Printre temele supuse dezbaterii menţionăm: 1. Situaţia actuală a presei. Provocări şi posibile soluţii; 2. Marile dosare europene azi. Cum joacă România? 3. Situaţia regională. Abordări româneşti şi europene. Mituri şi realităţi. La eveniment au participat reprezentanţi ai mass – media din judeţul Suceava, din presa scrisă şi online, de la posturile de radio şi televiziune locală, precum şi studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava. Album foto: Training de comunicare pe teme europene, cu reprezentanţii mass - media din judeţul Suceava

35 Photos

 “Noaptea europeană a muzicii clasice”, la Suceava

Centrul de Informare Europe Direct –“Bucovina” Suceava, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Suceava a organizat în ziua de 18 iunie 2015, orele 18,00, în sala Auditorium “Joseph Schmidt” a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, evenimentul intitulat “Noaptea europeană a muzicii clasice”. Acest eveniment este organizat de toate centrele de informare Europe Direct din Regiunea Nord Est a României şi anume: Bacău, Botoşani, Comăneşti, Iaşi, Piatra Neamţ, Vaslui şi Suceava. “Noaptea europeană a muzicii clasice” aflată la prima ediţie şi-a propus să promoveze muzica clasică în rândul populaţiei şi în special în rândul tinerilor. În cadrul acestui eveniment au putut fi ascultate arii celebre în interpretarea mezzosopranei Viorica Corjan, a tenorului Sorin Ursan, a baritonului Cezar Mititiuc, interpretarea la vioară a imnului Uniunii Europene – Odă Bucuriei de eleva Guriţă Felicia, Grupul Coral al Fundaţiei Ion Irimescu din Fălticeni, interpretări de muzică clasică la chitară, cu participarea unor elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava. Album: “Noaptea europeană a muzicii clasice”

53 Photos

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului

Întreaga planetă a sărbătorit la data de 5 iunie Ziua Mondială a Mediului, cu scopul de a conştientiza într-un grad mai mare, necesitatea ocrotirii şi protecţiei mediului de către fiecare cetăţean. Sărbătoarea de anul acesta a avut ca temă centrală „Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă” și exprimă provocarea de a crea oportunități de dezvoltare economică durabilă şi, în acelaşi timp, de a stabiliza rata de utilizare a resurselor naturale și a reduce impactul asupra mediului. Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, a organizat în ziua de 5 iunie 2015, seminarul “Realizarea unei economii ecologice, favorabile incluziunii sociale”, având ca obiectiv general Promovarea politicii de mediu a Uniunii Europene. Temele supuse dezbaterii au fost: 1. Importanţa Zilei Mondiale a Mediului – prezentată de VASILE OŞEAN, directorul APM Suceava 2. Economia ecologică şi dezvoltarea mediului de afaceri – prezentată de Angela Ioanovici, coordonator CIED Suceava 3. Politica UE privind economia ecologică – prezentată de Severina Muraru,voluntar CIED Suceava, studentă la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Afaceri Internaţionale 4. Exemple de bune practici, Proiectul "Natura şi Biodiversitatea" – prezentată de elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 35 de participanţi – salariaţi ai APM Suceava, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cadre didactice, studenţi, elevi, voluntari ai centrului de informare etc.

24 Photos

Premiere la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava

După aderarea României la Uniunea Europeană, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava s-au organizat în fiecare an diverse evenimente cu ocazia sărbătoririi ZILEI EUROPEI. Anul acesta împreună cu Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a fost organizat concursul de cunoştinţe “9 mai - Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”. Subiectele au cuprins următoarea tematică: Aderarea la UE, Instituţiile UE şi Politicile Europene. La concurs s-au înscris un număr de şapte echipaje, toate fiind declarate câştigătoare. Premierea acestora a avut loc în ziua de 20 mai 2015, în aula Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava.

7 Photos

Copiii Europei

În cadrul acţiunilor dedicate sărbătoririi ZILEI EUROPEI, reprezentantul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a participat în ziua de 9 mai 2015, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, la expoziţia – concurs “Copiii Europei”, ediţia a II-a, făcând parte din comisia de jurizare. Între CIED – “Bucovina” Suceava şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava există un parteneriat încheiat în anul 2013, desfăşurându-se mai multe acţiuni în comun.

26 Photos

“Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”

Anul acesta, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina”, în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, a organizat în ziua de 8 mai 2015, un eveniment adresat publicului larg, intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”. Evenimentul s-a desfăşurat în aer liber, pe esplanada din faţa Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a reunit copii, elevi, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum şi alţi cetăţeni din judeţul Suceava. Dintre acţiunile care au avut loc menţionăm: împărţirea de steguleţe trecătorilor; ridicarea la cer a 200 baloane colorate; realizarea de desene, pe benzi de hârtie; cântece, dansuri, populare şi moderne; jocuri distractive; diferite concursuri; demonstraţii sportive; transmiterea de mesaje sau gânduri pentru Europa, demonstraţii de lucru manual, realizarea unui stand cu materiale informative despre UE, etc.

132 Photos

Zilele Matei Vişniec

În data de 5 mai 2015, la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”din Suceava, a fost organizată o întâlnire cu dramaturgului Matei Vişniec, în cadrul celei de-a treia ediţii a ZILELOR MATEI VISNIEC. Cu ocazia acestui eveniment distinsul scriitor și dramaturg bucovinean revine acasă, în fiecare an, cu câte un nou proiect cultural de excepție. Tema propusă de dramaturgul Matei Vișniec pentru acest an a fost: "O mască râde, o mască plânge", cele două măşti fiind simbolurile artei teatrale. Invitaţii săi au fost Luca Niculescu, jurnalist şi redactor şef al postului de radio RFI – Roumanie (Radio France International – România) si Eric Deniaud, artist francez extrem de talentat, absolvent al Institutului Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézière. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava.

4 Photos

Un eveniment al CIED – Bucovina Suceava, dedicat Zilei Păsărilor şi Arborilor

Centrul de Informare Europe Direct –„ Bucovina” Suceava a organizat un eveniment dedicat celebrării Zilei Păsărilor şi Arborilor, în data de 10 mai, în cadrul parteneriatului încheiat de cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava. Obiectivul general al evenimentului a fost cultivarea dragostei faţă de natura din care facem parte şi a dezvoltării spiritului de muncă în echipă. Astfel, a fost organizată o drumeţie la Gura Gumorului – Parcul Ariniş, au fost amplasate căsuţe în copaci pentru protejarea păsărelelor, confectionate din diferite colaje, realizate desene, compoziţii plastice, expoziţie cu lucrări etc. În ziua de 29 aprilie 2015 a fost organizată drumeţia pentru 20 elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava la Gura Humorului, cu identificarea arborilor şi păsărilor din parcul Ariniş. Cele două veveriţe jucăuşe care urcau în copaci sau coborau, au făcut deliciul micului grup de elevi. Totodată, elevii au avut ocazia să viziteze una dintre cele mai cunoscute monumente de artă medievală din judeţul Suceava, Mănăstirea Voroneţ. Celelelte activităţi dedicate Zilei Păsărilor şi a Arborilor se vor desfăşura în cadrul şcolii. Album foto: Drumetie în Parcul Ariniş, Gura Humorului

45 Photos

Întalnire cu voluntarii CIED Bucovina Suceava, pentru organizarea sărbătoririi ZILEI EUROPEI

În fiecare an, Ziua Europei este celebrată de statele membre ale Uniunii Europene. Anul acesta, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, organizează în ziua de 8 mai 2015 un eveniment adresat publicului larg intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”. Evenimentul, îşi propune să reunească copii, elevi, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum şi alţi cetăţeni din judeţul Suceava, interesaţi în a sărbători împreună această frumoasă zi ce uneşte atât de mulţi europeni. Pentru organizarea acestui eveniment sprijinul dat de voluntari va fi extrem de important. Din acest motiv Europe Direct Bucovina Suceava a organizat în zilele de 28 aprilie 2015 şi 30 aprilie 2015, întâlniri cu o parte dintre aceşti voluntari, pentru a le prezenta evenimentul, a le solicita sprijinul şi a veni cu idei creatoare referitoare la acţiunile ce se vor desfăşura. Săptămâna viitoare vor continua întâlnirile şi discuţiile cu voluntarii. Album foto: Întâlnire cu voluntarii ED Suceava, din 28 şi 30 aprilie 2015

14 Photos

Conferinţă la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, 24 aprilie 2015

În ziua de 24 aprilie 2015, Angela Ioanovici, coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, a participat la Conferinţa „Turismul ca direcție prioritară de dezvoltare socială și economică a regiunii" realizată de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, în parteneriat cu Cerniytsi Trade and Economics Institute of Knteu – Ucraina. Coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, a făcut o scurtă prezentare a rolului şi misiunii acestuia.

4 Photos

Întâlnirea centrelor Europe Direct la Băile Govora

În perioada 14 - 19 aprilie 2015, la Băile Govora din judeţul Vâlcea, a avut loc Programul de întâlnire internă a centrelor Europe Direct, coordonate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Traineri au fost: Oana Băluşescu - consilier Ministerul Culturii, Bianca Floarea – coordonator Subprogramul Cultura, Biroul Europa Creativă, Ministerul Culturii, Ovidiu Nahoi – jurnalist şi Ioana Marchiş – coordonator Europe Direct. În cadrul întâlnirii au fost prezentate: - Programul Europa pentru Cetăţeni, care îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice şi rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţă, solidaritate, democraţie, egalitate de şanse şi înţelegere reciprocă; - Programul Europa Creativă - Subprogramul Cultură, care finanţează proiectele de cooperare între minimum 3 ţări, privind proiectele de traduceri literare, platformele europene dedicate mobilităţii şi promovării creatorilor, reţelele europene care contribuie la profesionalizarea şi întărirea capacităţii sectoarelor culturale şi creative de a lucra la nivel transnaţional, premiile UE pentru patrimoniu cultural, literatură, arhitectură şi muzică, etc. Jurnalistul Ovidiu Nahoi a făcut o prezentare detaliată asupra Politicii externe a Uniunii Europene, iar Ioana Marchiş - coordonatorul centrelor Europe Direct s-a referit la aspecte interne ale reţelei ED, cu detalii despre întâlnirea AGM 2015, raportarea pe Intranet a activităţii centrelor, importanţa reţelei ED în activitatea de informare şi comunicare europeană, repere ale perioadei următoare de activitate. Din partea Centrului de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava a participat Angela Ioanovici, coordonatorul centrului.

4 Photos

Muzeul de Artă

Despre Muzeul de Artă "Ion Irimescu" Fălticeni. Fălticenii - urbe tihnită, copleşită de verdele livezilor şi de frumuseţile primăverilor sau de melancoliile toamnei - a intrat în panteonul naţional prin fiii săi, personalităţi reprezentative ale culturii româneşti. Din acest loc binecuvântat de Dumnezeu s-au ridicat scriitori şi poeţi, actori, artişti plastici şi muzicieni, fapt care l-a făcut pe profesorul Ion Simionescu să compare Fălticeniul cu “o mică Florenţă a României”. Purtând amprenta originalităţii şi a genialităţii, pictori, graficieni şi sculptori au înscris o pagină nemuritoare în cartea culturii româneşti, în ale cărei ierarhii de valori un loc aparte îl ocupă sculptorul Ion Irimescu. Cu generozitate şi nobleţe sufletească maestrul Ion Irimescu a dăruit oraşului copilăriei şi tinereţii, partea reprezentativă a creaţiei sale, organizând la Fălticeni o colecţie completă şi unitară inaugurată la 10 februarie 1975. Muzeul de artă ce-i poartă numele are o valoare artistică inestimabilă, fiind o instituţie unică în România prin faptul că este cea mai bogată colecţie de autor din ţară. Patrimoniul său cuprinde peste 300 de lucrări de sculptură, peste 1000 de lucrări de grafică, la care se adaugă şi biblioteca personală ca fond documentar cu 5.500 volume şi o colecţie de pictură şi grafică în dezvoltare, dintr-o selecţie a celor mai valoroşi artisti plastici contemporani, constituită într-o Galerie de artă românească organizată în incinta muzeului. La toate acestea se adaugă şi fosta locuinţă din ultimii săi ani de viaţă, ca spaţiu memorial organizat tot în incinta muzeului şi care este în sine un alt muzeu. Amenajat în una dintre cele mai frumoase construcţii arhitectonice din localitate - fostul palat administrativ - o clădire impunătoare de un eclectism caracteristic pragului dintre secolele XIX - XX, dar cu aspect general neutru şi discret, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” oferă publicului vizitator posibilitatea unui pelerinaj într-un ambient care posedă acea solemnitate generatoare de fiori ai trăirii artistice ce-l detaşează de prozaicul cotidian. Traseul expoziţiei străbate un spaţiu neîntrerupt aerat, egal ritmat, cu o perspectivă sobră, echilibrată, în care se relevă şi subtilitatea de concepere de către artist a expunerii celor câteva sute de lucrări de sculptură şi a desenelor. Muzeul posedă în exclusivitate grafica artistului, care constă în numeroase studii premergătoare pentru lucrările de sculptură, multe dintre ele fiind însă duse până la o formă definitivă, devenind lucrări de sine stătătoare. În evoluţia sculpturii româneşti din sec. XX, în care modalităţile de exprimare s-au manifestat atât de divers, în care noi creatori au revoluţionat principiile de abordare ale acestei arte, personalitatea lui Ion Irimescu se impune cu pregnanţă. Artistul s-a format în perioada în care în sculptura europeană se contura declinul neoclasicismului, evoluând între moştenirea umanismului lui Rodin, continuat de Bourdelle şi Maillol şi eclectismul desprins din stilurile exotice şi primitive. În acest context sculptorul Irimescu, şi-a format un stil propriu, conform viziunii şi temperamentului său, în care realismul autohton tradiţional şi direcţiile artistice moderne se încheagă într-o sinteză originală. Creaţia sa cunoaşte mai multe etape, fără delimitări precise şi cuprinde o gamă largă de genuri, de la portret la monument. La Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti a beneficiat de îndrumarea marelui sculptor Dimitrie Paciurea cu care şi-a găsit afinităţi certe, păstrându-şi în acelaşi timp independenţa de spirit. Dezvoltarea personalității sale artistice şi desprinderea de influenţa lui Paciurea s-a făcut prin Bourdelle, pentru a ajunge la o fază de sinteză, mai aproape de Brâncuşi, dar diferită de acesta prin trăsături ce-i sunt caracteristice şi care, în primul rând ţin de câteva teme permanente ca muzica şi maternitatea. Ecourile brâncuşiene se simt în opera lui Irimescu prin aspiraţia către esenţializarea formei, către simplificare: ,,Maternitate”, ,,Fata cu coc”, ,,Ritmuri”, etc. Această devenire se evidenţiază chiar şi în arta sa portretistică, gen în care Irimescu a excelat şi care-l înscrie printre cei mai de frunte portretişti ai sculpturii româneşti contemporane. Portretele realizate înfăţişând personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti, ne arată capacităţile sale remarcabile ca sculptor portretist, de fine nuanţări psihologice. Artistul insistă asupra modelajului urmărind detaliile şi făcându-le să vibreze expresiv (,,Mircea cel Bătrân”, ,,Dimitrie Cantemir”, ,,Nicolae Iorga”, ,,Brâncuși”, ,,Ghiaţă”, ,,Eminescu”, ,,Arghezi”, ,,Enescu”, ,,Lipatti”, ,,Voicu”, etc.). Atitudinea nu este surprinsă la întâmplare, ci este aleasă dintr-o multitudine de ipostaze, dovedind un rafinat şi subtil discernământ şi o mare putere de introspecţie. Alături de portretele oamenilor de cultură, a contemporanilor săi, artistul a realizat şi o artă monumentală cu care a înzestrat principale oraşe din România, evocând trecutul istoric, omagiind personalităţi ilustre sau oameni modeşti, de diferite profesii. ”Subiectul odată ales am căutat cea mai potrivită exprimare plastică… punctul central rămâne figura omului, care mă interesează în primul rând”. Bun cunoscător al artei moderne, Irimescu procedează la o decantare a tuturor curentelor şi tendinţelor de la începutul sec. XX, conturându-şi un orizont plastic potrivit personalităţii sale, cu un limbaj care să-i aparţină în exclusivitate. El a înţeles că numai coexistența clasicismului şi modernismului, că numai “tensiunea” dintre acestea creează un dialog fertil. Renunţând la dogmatismul artei clasice, dar nu şi la fondul ei ideatic, împotrivindu-se în acelaşi timp unor excese ale artei moderne, a reuşit o sinteză interesantă între clasic şi modern. Pornind de la Paciurea, atent şi la Brâncuşi, tinzând la sinteza dintre cele două genii ale artei, optând pentru portret şi compoziţie, Irimescu a aspirat la expresia rigorii formei supuse nobleţei interioare şi demnităţii umane. În operele sale apar localizări istorice din România, aventurile spirituale ale omului de altă dată şi ale celui contemporan, miturile, aspiraţia spre comuniunea cu Divinul și cu umanitatea. Lucrările sale oglindesc poezia lui Eminescu, povestirile lui Sadoveanu, culorile lui Băeşu şi Luchian, puritatea sculpturilor lui Brâncuşi, în ele se revarsă sufletul moldovean a lui Creangă – prin cunoscuta autoironie, marile armonii ale naturii, minunata dragoste a mamei pentru copil, fluenţa muzicii şi puternica ei forţă de spiritualizare umană, graţia şi sensibilitatea feminină, forţa, vigoarea, şi tenacitatea bărbătească. În domeniul portretului, Ion Irimescu, alături de Gheorghe Anghel, a adus - după cum am mai amintit - una dintre cele mai de seamă contribuţii în istoria artei româneşti. În compoziţie, artistul abordează o amplă gamă tematică: maternitate, muzică, mitologie, teme folclorice, arhaice, religioase, etc. şi realizează multe lucrări cu caracter monumental: ,,Floarea”, ,,Ţărani”, ,,Victorie”, ,,Odihnă”, etc. Generalizarea, simplificarea, geometrizarea, se bazează în arta lui Irimescu pe observarea directă a naturii, pe comuniunea cu modelele, formată în timpul unei îndelungate activităţi de abordare a portretului. Lucrarea ,,Cap de țărancă” exprimă o tendinţă de simplificare a formelor, o arhitectură a planurilor cu proeminențe. O compoziţie relevantă este ,,Fata cu struguri”, sculptură ronde-bosse în care figura simetrică, construită într-un perfect echilibru al volumelor, păstrează o expresie enigmatică, amintind de unele sculpturi bourdelliene. Preocupat de mitologie, se inspiră din legendele ei şi realizează o serie întreagă de lucrări: ,,Orfeu”, ,,Icarus”, ,,Eutherpe”, ,,Centauri”, ,,Leda”, etc. Pe lângă exagerarea unor anumite segmente ale corpului, ce duc la încălcarea legilor anatomice în vederea obţinerii unor efecte speciale, autorul păstrează linia clasică. Tema maternităţii apare ca un leitmotiv, într-o parte importantă a creației artistice irimesciene. Având o preferinţă pentru simbol, pentru alegorie, el continuă după canoane proprii, ideea arhaică a maternităţii, tratată cu un lirism aparte, sugerând emoţionante sentimente şi minunându-se neîncetat în faţa vieţii: ,,Răsadul”, ,,Dialog”, ,,Copil dormind”, ,,Maternitate”, ,,Mama şi copilul”, ,,Puiul mamei”, etc. Renunţând la amănunte de prisos, rămâne ideea de dragoste maternă, rămâne forma, esenţa, sentimentul pur. Tematica muzicii ocupă un loc central în întreaga sa creaţie. Imaginea lui Enescu, surprins în momente sublime ale creației, se detașează maiestuos. Muzica, arta cu cea mai mare forţă de spiritualizare a omului, care-i încântă și-i atinge cel mai direct sufletul, nu putea să nu invadeze universul artei irimesciene. De altfel cine păşea în atelierul artistului era întâmpinat de ,,prietenii” săi: Brahms, Beethoven, Chopin, Bach, Ceaikovski. Muzicalitatea, în ansamblul operei lui, ne relevă natura dinamică, echilibrată, de artist complet. Referirile la arta muzicală se fac direct - prin grupuri statuare sau structuri singulare care oficiază actul muzical ca atare - sau prin personaje care prin ele însele respiră de cântec. Sensibilitatea înnăscută pentru arta sunetelor face că întreaga sa creaţie să fie o simfonie concertantă. Ceea ce Enescu a exprimat prin arta muzicală, afirmând că: “menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile şi să apropie inimile într-o caldă înfrăţire”, Ion Irimescu a exprimat prin creaţia sa plastică. Prin opera sa şi prin ctitoria de la Fălticeni, Ion Irimescu se înscrie în marea artă europeană a secolului XX, integrând meleagurile natale, și pe această cale, în arealul vieţii spirituale universale, Muzeul “Ion Irimescu” nefiind mai prejos de cele consacrate lui Rodin, Bourdelle, Picasso, Dali, Matisse. Totodată, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” se integrează armonios şi organic în patrimoniul spiritual al judeţului Suceava, care cuprinde biserici şi mănăstiri de notorietate universală, a căror fresce interioare şi exterioare, pot fi considerate pagini ale unui album de artă şi arhitectură. Toate aceste sanctuare de spiritualitate românească demonstrează perenitatea vieţii spirituale pe aceste meleaguri ale Ţării de Sus. Parafrazându-l pe un alt ilustru fiu al urbei, pe Horia Lovinescu, care spunea “că se şi poate muri de dorul Fălticenilor”, conchidem că sculptorul Ion Irimescu “legat fiind prin firul nostalgic al amintirilor ce însoresc cu raza lor anii frumoşi de la început de viaţă şi de învăţătură” a dat localităţii o aură de nobleţe spirituală, act comparativ cu cel al lui Dante şi Michelangelo pentru nemuritoarea lor Florenţă.

36 Photos

Eveniment organizat de CIED–“Bucovina” Suceava, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 30 martie 2015, seminarul – dezbatere „Rolul competitivităţii în ocuparea forţei de muncă în Europa”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul d-nei Carmen Năstase – decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Au participat un număr de 57 de persoane – studenţi, voluntari, reprezentanţi ai Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava. Seminarul a avut scopul de a transmite celor prezenţi, cât mai multe informaţii cu privire la importanţa competitivităţii în căutarea unui loc de muncă în Europa, a modalităţilor de informare prin reţelele de informare existente, dar şi exemplificarea concretă a procedurilor de angajare în ţările Uniunii Europene şi ce trebuie să ştie cetăţenii români care pleacă la muncă în UE. După o scurtă prezentare a centrului de informare, a rolului şi misiunii sale, de coordonatorul centrului – d-na Angela Ioanovici, au fost prezentate câteva preocupări existente din partea structurii gazdă – Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare Bucovina Suceava - de preşedinta acestei organizaţii, d-na Loreta Cauteş. Seminarul a fost susţinut de coordonatorul centrului, care a interacţionat cu profesorii, studenţii şi voluntarii aflaţi în sală, pe parcursul întregii dezbateri. Cei prezenţi s-au arătat extrem de interesaţi de subiectul supus dezbaterii, iar reprezentanţii centrului de informare le-au pus la dispoziţie mai multe broşuri şi materiale informative primite de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România sau realizate de centrul de informare.

52 Photos

Conferinţa Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta!

La invitaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, d-na Angela Ioanovici, coordonatorul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a participat în ziua de 27 martie 2015, la Conferinţa „Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta!”. Conferinţa s-a adresat în special antreprenorilor şi persoanelor cu funcţie de conducere din firmele din judeţul Suceava, dar şi asociaţiilor care sprijină dezvoltarea IMM-urilor. În cadrul acestui eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor care gestionează fondurile nerambursabile cu finanţare europeană sau naţională: Ministerul Fondurilor Europene, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – Oficiul Judeţean Suceava, Asociaţia pentru Antreprenoriat România – Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru Sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, etc. Scopul acestei conferinţe a fost acela de a se face o informare într-o versiune cât mai practică, a fondurilor nerambursabile cu finanţare naţională pentru anul 2015 şi a fondurilor nerambursabile cu finanţare europeană pentru perioada 2014-2020.

4 Photos

Întâlnire cu voluntarii CIED Bucovina Suceava

În ziua de 25 martie 2015, la sediul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a avut loc o întâlnire cu voluntarii şi viitorii voluntari ai centrului. A fost făcută o prezentare a centrului şi activităţilor desfăşurate şi au fost discutate prevederile contractului de voluntariat, drepturile şi obligaţiile voluntarilor etc. Au fost prezenţi 21 de participanţi, precum şi reprezentanţii centrului şi a structurii gazdă.

21 Photos

Participare la Conferinţa de final a proiectului

Grupul Ecologic de Colaborare Bucovina Suceava, structura gazdă a Centrului de Informare EUROPE DIRECT - “Bucovina” Suceava, a implementat proiectul “Conservarea biodiversităţii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), in perioada 1 iulie 2013 – 30 aprilie 2015. La conferinţa de final a proiectului care s-a desfăşurat în municipiul Câmpulung Moldovenesc, în ziua de 24 martie 2015, a participat d-na Angela Ioanovici, coordonator centru, alături de alte 50 de persoane. După prezentarea proiectului şi a rezultatelor sale, d-na Angela Ioanovici a făcut o scurtă introducere privind misiunea şi obiectivele centrului de informare, activităţile desfăşurate, solicitând celor prezenţi să acceseze, pentru mai multe informaţii, pagina de facebook şi site-ul.

3 Photos

Proiectul “Cetăţean European” realizat de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, în parteneriat cu CIED –“Bucovina” Suceava

În cadrul parteneriatului încheiat între Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava şi Centrul de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava, a avut loc azi, 17 februarie 2015, o vizită de informare la sediul centrului. Un număr de 31 de elevi şi 6 cadre didactice au participat la o prezentare a centrului, a Uniunii Europene şi a instituţiilor ei. Prof. Tompea Petruţa Antoneta, coordonatoarea proiectului a mobilizat elevi de la mai multe instituţii de învăţământ: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu”, Colegiul Tehnic “Alexandru I. Cuza”, Colegiul Tehnic “Petru Muşat”, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava. Toţi elevii au primit din partea centrului de informare diferite broşuri şi materiale informative.

20 Photos

ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE 2 februarie 2015

În fiecare an, în ziua de 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede. Sub genericul “Zonele umede pentru viitorul nostru”!, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a organizat o dezbatere privind importanţa şi viitorul zonelor umede din judeţul Suceava. La 2 februarie 1971, în oraşul Ramsar situat la malul Mării Caspice, în Iran, se semna Convenţia asupra Zonelor Umede – un tratat internaţional de conservare şi utilizare durabilă a zonelor umede, prin care statele semnatare recunosc importanţa ecologică, precum şi valoarea economică, culturală, ştiinţifică şi recreaţională a acestora. În judeţul Suceava există zone umede declarate arii naturale protejate, din care fac parte un număr de 12 situri de importanţă comunitară şi 2 situri de protecţie avifaunistică. La acest eveniment au fost invitaţi să participe mai multe instituţii ale administraţiei publice locale, şcoli, organizaţii neguvernamentale etc. Din partea Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a participat Angela Ioanovici, coordonator centru, iar din partea structurii – gazdă Asociaţia GEC Bucovina, a participat Cauteş Loreta, preşedinte şi Belciug Liviu.

4 Photos

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava în vizită la Şcoala gimnazială nr. 1 Suceava

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost astăzi, 23 ianuarie 2015, la Şcoala gimnazială nr. 1 Suceava, la invitaţia prof. învăţător Anca Cărăuşu. A fost o oră de informare europeană a copiilor din clasa pregătitoare C, cu multe surprize, jocuri, dar şi cu informaţii noi şi utile în dezvoltarea lor viitoare. Astfel, aceşti copii au aflat ce este Uniunea Europeană, care sunt simbolurile ei, care sunt instituţiile europene, drepturile pe care le au ca cetăţeni europeni. Servieta MiniMip care conţine jocuri, planşe cu steagurile UE, piramida alimentară, o carte de colorat etc., la care se adaugă steguleţele României şi Uniunii Europene, precum şi diferite broşuri cu benzi desenate sau cu jocuri în cartea “Să descoperim Europa”, constituie elemente importante prin care aceşti copii pot învăţa şi se pot juca în acelaşi timp. De remarcat căldura acestor copii, bucuria lor de a fi împreună, de a învăţa şi a şti cât mai multe lucruri despre Europa. Unii copii au recunoscut în prezentarea efectuată, personalităţile marcante ale Europei, cum ar fi Beethoven, Mozart, Charlie Chaplin, Nadia Comăneci, Ronaldo. Angela Ioanovici, coordonatorul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a invitat aceşti copii să participe în ziua de 9 mai – Ziua Europei, la evenimentul ce va fi organizat cu această ocazie pentru marele public. Până atunci ei pot realiza desene cu tematică europeană şi învăţa pentru a avea cât mai multe cunoştinţe despre Uniunea Europeană.

92 Photos

Serbare la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava

În ziua de 17 decembrie 2014, d-na Angela Ioanovici - coordonator al Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava şi d-na Loreta Cauteş, preşedinta structurii gazdă – Asociaţia GEC Bucovina Suceava, au răspuns invitaţiei de a participa la serbarea DESCHIDE UŞA, CREŞTINE!, organizată de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Au fost momente deosebite, cu elevi talentaţi, ambiţioşi şi dornici să arate ceea ce au învăţat: să cânte, să danseze, să interpreteze diferite roluri. Pe scenă au fost grupuri de colindători, grupuri folclorice, dansuri populare şi moderne, scenete, interpreţi ai unor poezii, grupuri vocale, diferite momente artistice şi obiceiuri de Crăciun. Profesorii, alături de elevi, au muncit mult ca noi, cei invitaţi, să ne bucurăm împreună de această adevărată sărbătoare. Un moment aparte l-a constituit venirea, în curtea şcolii a lui Moş Crăciun, care a împărţit daruri consistente tuturor elevilor. La această minunată serbare au participat unităţi şcolare partenere Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, care merită din plin evidenţiate: Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Şcoala gimnazială nr. 4 Suceava, Colegiul Tehnic Petru Muşat, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Liceul de Artă “Ciprian Porumbescu”. Trebuie menţionat că între Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava este încheiat un acord de parteneriat pentru perioada 2014 -2015, acord care cuprinde realizarea unor acţiuni comune, unele dintre ele fiind deja realizate. Album foto: Serbare la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava

52 Photos

Seminar – dezbatere „Politicile Uniunii Europene în domeniul Ocupării forţei de muncă”

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava şi EURES Suceava, au organizat în ziua de 9 decembrie 2014, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava seminarul – dezbatere „Politicile Uniunii Europene in domeniul Ocupării forţei de muncă”. Evenimentul a avut ca obiectiv general, promovarea posibilităţilor de mobilitate a forţei de muncă în spaţiul european. Doamna Angela Ioanovici, coordonator al centrului, a prezentat în expunerea sa mai multe subiecte, cum ar fi: Cum implementează UE politicile în domeniul ocupării forţei de muncă? instrumente de politică (semestrul european), instrumente juridice (libera circulaţie a persoanelor), instrumente financiare (Fondul Social European). Doamna Carmen Avram, consilier EURES în cadrul AJOFM Suceava a prezentat „Reţeaua EURES - suport pentru mobilitatea tinerilor în Spaţiul Economic European”. Cei peste 100 de studenţi prezenţi la eveniment, au avut posibilitatea de a participa la concursul de cunoştinţe despre Uniunea Europeană. Cei mai curajoşi participanţi au primit broşuri şi diplome din partea Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava. Totodată, studenţii au fost invitaţi să urmărească periodic site-ul şi facebook-ul centrului şi, dacă doresc, pot trimite pe e-mail mesaje sau „Gânduri pentru Europa”, Standul organizat a creat posibilitatea ca studenţii să intre în posesia mai multor materiale informative, puse la dispoziţie de CIED Suceava şi EURES Suceava.

58 Photos

Vernisaj expoziţie Diana Cimpoi

În ziua de 4 decembrie 2014, la Biblioteca „I.G. Sbierea” din Suceava, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură, grafică, caricatură şi ilustraţie a unei mici artiste de 10 ani, Diana Cimpoi. Această artistă este o veche prietenă a Centrului de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava, motiv pentru care d-na Angela Ioanovici – coordonatorul centrului, a ţinut să fie prezentă la vernisaj şi să o felicite în mod special. Alături de colegi, prieteni, părinţi, bunici şi profesori, Diana a fost copleşită de emoţii, iar felicitările şi urările transmise de cei prezenţi, au fost sincere şi din toată inima. Trebuie de menţionat şi de felicitat în egală măsură, profesoara Dianei, d-na Paula Şalar de la Academia Liberă de Grafică care, atât de frumos îi învaţă pe copii să deseneze şi să-şi descopere sau să-şi dezvolte talentele ascunse.

18 Photos

Întâlnire cu reprezentanţii Ambasadei Olandei

În ziua de 3 decembrie 2014, d-na Angela Ioanovici - coordonator al Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava, a participat la o întâlnire organizată de Ambasada Olandei la Bucuresti, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Suceava. Proiectul lansat de Ambasada Olandei se referă la mobilitatea forţei de muncă şi cele mai bune modalităţi de implementare a acestuia la nivelul judeţului Suceava. La discuţii au participat din partea Ambasadei Olandei d-l Geert Jan Buisman- secretar II şi coordonatorul reţelei regionale de consilieri pentru afaceri sociale şi d-na Rodica Cărăuşu, consilier pentru afaceri sociale. Din municipiul Suceava au participat reprezentanţi ai unor instituţii publice, sindicate şi confederaţii sindicale, ONG-uri, studenţi sau diferiţi cursanţi ai AJOFM, etc. Diacuţiile au fost legate de mobilitatea forţei de muncă în Spaţiul Economic European şi în special în Olanda şi de suportul informaţional pe care îl pot oferi organizaţiile participante la întâlnire, potenţialilor migranţi. Prin activităţile de informare se urmăreşte ca potenţialii lucrători din România să ia decizii în cunoştinţă de cauză, cunoscându-şi drepturile, obligaţiile, cerinţele de pe piaţa muncii, dar şi eventualele riscuri, fapt ce le poate asigura succesul în activitatea profesională, dar şi în integrarea în comunităţile de destinaţie din Olanda. Conform datelor furnizate de Ambasada Olandei, judeţul Suceava este unul dintre principalele judeţe de origine a cetăţenilor români care decid să locuiască şi să muncească în Olanda. D-na Angela Ioanovici a prezentat misiunea generală a centrului de informare, a făcut propuneri de îmbunătăţire a modalităţilor de informare a cetăţenilor care doresc să lucreze în ţările UE şi în special în Olanda şi şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu Ambasada Olandei, dar şi cu celelalte instituţii publice sau organizaţii din Suceava, cu atribuţii de informare a cetăţenilor.

2 Photos

„Ora Europeană” la Grădiniţa „Maria Montessori” Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava a organizat la Grădiniţa „Maria Montessori” Suceava, evenimentul intitula „Ora Europeană”. Obiectivul general al evenimentului a fost introducerea copiilor în tematica europeană a drepturilor pe care aceştia le au, dar şi a valorilor europene. Prezentarea a fost realizată de d-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, în prezenţa unui numar de 24 copii, de 5 – 6 ani, a d-nei educatoare Brânduşa Damaschin şi a d-nei logoped Plugariu Lăcrămioara. Micuţii copii europeni au fost foarte atenţi, au participat la discuţii, au colorat unul din cele 3 desene (planşe) puse la dispoziţie de reprezentanţii centrului şi la joculeţele din SERVIETA lui MiniMip. Pentru că au fost activi în cadrul evenimentului organizat, au răspuns la întrebări şi au interacţionat cu comunicatorul, după ce vor termina de colorat toate desenele privind specificul a 3 ţări europene (Marea Britanie, Franţa şi Italia), aceşti copii vor primi din partea centrului câte o diplomă. La sfârşitul acestei ore fiecare copil a primit câte un steguleţ, au făcut fotografii, urmând ca d-na educatoare să le citească din broşura „ Să descoperim EUROPA!”, iar ei să înveţe capitalele ţărilor UE şi steagurile acestor ţări. A fost lansată şi invitaţia de participare a acestor minunaţi copii, la activităţile centrului de informare ce vor fi organizate anul viitor, la celebrarea zilei de 9 Mai – Ziua Europei.

51 Photos

Dezbatere interactivă, transmisă LIVE VIDEO pe Internet

Dezbatere interactivă, transmisă LIVE VIDEO pe Internet, la Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava La sediul Centrului EUROPE DIRECT –„Bucovina” Suceava a avut loc vineri 28 noiembrie 2014, începând cu ora 10:30, transmisiunea video LIVE a dezbaterii organizate în București de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România – "Noua legislatură a Parlamentului European 2014 -2019: provocări și priorități pentru România". Acest eveniment a adus în dezbatere principalele priorități ale deputaților europeni din România în legătură cu agenda noului Parlament European. Deschiderea dezbaterii a fost realizată de d-na Mădălina Beatrice Mihalache – şeful Biroului de Informare al Parlamentului European, iar moderator a fost jurnalistul Luca Niculescu. La solicitarea Reprezentanţei Comisiei Europene din Romania, unele centre de informare EUROPE DIRECT din ţară, au răspuns solicitării de o organiza la sediile lor această transmisiune live, printre care şi EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava. Înainte, dar şi în timpul transmisiunii, cei interesați au avut posibilitatea de a transmite întrebări, pe pagina de internet indicată de organizatori.. La dezbatere au fost prezenţi europarlamentarii Marian – Jean Marinescu, Victor Boştinaru, Doru – Claudian Frunzulică, Maria Grapini şi Ana – Claudia Ţapardel. Securitatea energetica, locurile de munca, problemele economice, oportunităţile din agricultură - au fost teme dezbătute la acest eveniment. Jurnalistul Luca Niculescu a lansat 2 teme de discuţie: - alegerile din Republica Moldova din 30 noiembrie şi relaţia Uniunii Europene şi a României cu Rusia: până unde poate merge Rusia? Care este scenariul cel mai rău şi care este răspunsul pe care îl poate da Uniunea Europeană? - pachetul de investiţii de 300 miliarde euro prezentat de J.C. Juncker. Şomajul în rândul tinerilor. După terminarea dezbaterii, invitaţii au răspuns întrebărilor legate de temele discutate. Acesta a fost prima transmisiune LIVE organizată de Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava.

4 Photos

Eveniment la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 20 noiembrie 2014 în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Suceava, seminarul cu tema „Alimentaţia sănătoasă a cetăţeanului european”. Acest seminar – dezbatere are ca obiectiv general, promovarea unei alimentaţii sănătoase în rândul tinerilor liceeni şi s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului de colaborare încheiat între Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Programul a cuprins mai multe activităţi: o scurtă prezentare a centrului de informare, politicile europene care vizează sănătatea cetăţenilor, specificul alimentar în unele ţări ale Uniunii Europene, interacţionarea cu elevii pe problematica europeană privind alimentaţia sănătoasă a cetăţeanului european. Pentru o mai bună informare a celor prezenţi a fost organizat şi un stand, de unde au fost distribuite diferite materiale informative, inclusiv broşuri privind politicile europene – Europa 2020, ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, agricultura, mediul, protecţia consumatorilor, securitatea la frontiere etc.

31 Photos

Adunarea Generală a Centrelor de Informare EUROPE DIRECT de la Bonn, Germania 2014

În România există o reţea formată din 31 de centre EUROPE DIRECT, coordonată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Anual, Reţeaua Centrelor Europe Direct din Europa se întruneşte în vederea transmiterii direcţiilor de acţiune pentru următoarea perioadă de activitate. Aceste întâlniri la nivel european au în vedere necesitatea diseminării informaţiei necesare alcătuirii planurilor de acţiune ale Centrelor Europe Direct, în concordanţă cu noile priorităţi cuprinse în agenda Comisiei Europene. În perioada 13-15 octombrie, a avut loc la Bonn, în Germania, Reuniunea Anuală Generală pentru 2014 şi a numărat aproximativ 500 de participanţi, oficiali din cadrul instituţiilor şi organismelor Uniunii Europene, alături de oficialităţi locale, precum şi reprezentanţi şi coordonatori la nivel naţional ai Reţelei Centrelor Europe Direct, din cele 28 de state membre. După o retrospectivă asupra principalelor etape din istoria Uniunii Europene, care a fost deosebit de bine primită de participanţi, subiectele discursurilor rostite în plen au fost legate de provocările pe care noua Comisie Europeană le va întâmpina în exerciţiul său. Cele zece domenii de politică prioritare expuse de Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au fost sintetizate în trei teme principale şi anume: Competitivitate şi ocuparea forţei de muncă, Europa în slujba cetăţeanului şi UE ca actor global. În cadrul discuţiilor legate de strategia de comunicare şi a obiectivelor anului 2015, s-a accentuat importanţa Reţelei Europe Direct, ca mijloc eficient şi direct de comunicare cu cetăţeanul. În cadrul atelierelor şi a sesiunilor de informare desfăşurate conform unei agende de lucru stabilite cu mult timp înainte, pe domenii de interes pentru cetăţeni, reprezentanţii centrelor EUROPE DIRECT au putut obţine diferite informaţii, clarificări sau transmite din preocupările pe care le au, cu privire la activităţile de informare a comunităţilor din diferite regiuni ale Uniunii Europene. De asemenea, au avut loc sesiuni de dialog, ce au constituit oportunităţi de schimb de bune practici şi creare de legături în vederea unor viitoare colaborări între Centrele Europe Direct din ţări diferite ale Uniunii. Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava funcţionează din ianuarie 2013, iar la Reuniunea Anuală Generală din acest an, a participat d-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului. În prezent, reprezentanţii Centrului Europe Direct Suceava lucrează la întocmirea planul de acţiuni pentru anul 2015, ce va fi depus la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, spre aprobare, până pe data de 3 noiembrie 2014.

7 Photos

Ziua Mondială a Alimentaţiei 2014

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, împreună cu Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava au organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, seminarul cu tema „Azi mănânc sănătos, mâine învăţ, lucrez şi trăiesc într-o Europă prosperă”. În fiecare an, Ziua Mondială a Alimentaţiei (ZMA) este sărbătorită în toată lumea, ziua de 16 octombrie marcând şi celebrarea înfiinţării în anul 1945 a Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură. Seminarul – dezbatere „Azi mănânc sănătos, mâine învăţ, lucrez şi trăiesc într-o Europă prosperă” a avut ca obiectiv general, promovarea unei alimentaţii sănătoase în rândul tinerilor. Evenimentul a avut loc în ziua de 16 octombrie 2014, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Programul a cuprins prezentări (Importanţa Zilei Mondiale a Alimentaţiei, Normele Uniunii Europene privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor, Învaţă să te hrăneşti şi ai să simţi că trăieşti!, Berea de casa „Buturuga”). Cei prezenţi au participat la dezbaterile şi concursurile: „Pentru o Europă sănătoasă şi prosperă”! şi „Gânduri pentru o Europă sănătoasă şi prosperă”, la premierea câştigătorilor. Pentru informarea celor prezenţi a fost organizat un stand, unde au fost distribuite materiale informative tematice, broşuri privind politicile europene – agricultura, mediul, protecţia consumatorilor etc.

21 Photos

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă – Suceava

Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost prezenţi în ziua de 2 octombrie 2014, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă – Suceava. Coordonatorul centrului – d-na Angela Ioanovici - a prezentat tema “Uniunea Europeană şi Valorile ei”, celor peste 40 de elevi şi profesori. Elevii prezenţi erau din clasele a V-a şi a VI-a, fiecare primind broşuri şi harta Uniunii Europene, material informativ pus la dispoziţia centrului de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. A fost o zi mai deosebită, cu elevi liniştiţi şi interesaţi de subiectul dezbătut, cu profesori implicaţi şi preocupaţi de pregătirea acestora. Împreună am urmărit pe un ecran o piesă de teatru realizată chiar de unii elevi prezenţi în sală. Activităţile frumoase în care sunt antrenaţi elevii acestei şcoli, ne determină să ne gândim la colaborări viitoare şi la evenimente în care să fie cuprinşi mai mulţi elevi.

23 Photos

Vizita delegaţiei din Laval

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a primit azi, 1 octombrie 2014, vizita d-nei Francoise Marchand, preşedinta Consiliului de Administraţie al Comitetului de Înfrăţire Laval – Suceava şi a d-nei Gianina Perca, membru în Comitetul de Înfrăţire Laval – Suceava, însoţite d-na. prof. Maria Pavelescu, o veche colaboratoare a centrului. Această vizită se înscrie în seria celor pe care reprezentantele din Laval – Franţa le efectuează în municipiul Suceava, pentru a se întâlni cu oficialităţile locale şi judeţene sau cu diferite unităţi de învăţământ. Dorinţa d-nei Francoise Marchand a fost de a lua legătura şi cu Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, pentru a cunoaşte activităţile şi preocupările acestuia, modul în care cetăţenii percep importanţa Uniunii Europene. Un subiect căruia i s-a acordat o atenţie specială a fost cel legat de campania desfăşurată pentru ca tinerii să participe la votul pentru alegerile europarlamentare. D-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, a făcut o prezentare a principalelor activităţi desfăşurate de la începutul anului, punând accent pe activităţile dedicate alegerilor europarlamentare: campanii de informare în licee, articole în presă, concurs de cunoştinţe despre Parlamentul European lansat la un post de radio. Discuţiile s-au purtat în jurul activităţilor desfăşurate în prezent, dar şi a celor viitoare, o copie a prezentării activităţii centrului urmând a fi transmisă Casei Europei din Laval.

4 Photos

Noaptea Cercetătorilor 26 septembrie 2014

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a participat la evenimentul Noaptea Cercetătorilor care a avut loc în ziua de vineri, 26 septembrie 2014, pe esplanada Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava. Evenimentul de anul acesta s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, peste 2.000 de participanţi: simpli cetăţeni, elevi care au venit în mod organizat, cu clasa, însoţiţi de profesori, fie că au venit cu părinţi sau singuri, studenţi, etc., dar toţi îndemnaţi de pasiunea pentru ştiinţă. La fel ca anul trecut, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a avut un stand propriu unde au fost expuse materiale informative primite de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România sau realizate de centru. Participanţii au avut posibilitatea de a se informa cu privire la activităţile centrului, de a participa la concursul de cunoştinţe intitulat “Cunosc Europa”, şi la expuneri privind “Uniunea Europeană şi valorile ei”. Celor care au ştiut să răspundă corect la întrebările despre UE, le-au fost înmânate un număr de 30 de premii cu diplome: elevii au extras dintr-o cutie mai multe bileţele cu întrebări despre UE, iar cei care au răspuns corect au primit premii şi invitaţia de a participa ca voluntar la activităţile centrului de informare.

48 Photos

Şcoala Internaţională de Vară – Suceava

În ziua de 22 august 2014, reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct - “Bucovina” Suceava au fost invitaţi şi au participat la Liceul cu Program Sportiv Suceava, unde, în cadrul Şcolii de Vară, au făcut o prezentare a centrului de informare, a drepturilor copiilor ca cetăţeni ai Uniunii Europene. Prezentarea a fost făcută în prezenţa a 15 elevi, cu vârste cuprinse între 8 şi 10 ani, a 2 voluntari şi a d-nei Taşcă Maria, învăţătoare de la Şcoala gimnazială nr. 4 Suceava. Elevii prezenţi la activităţile Şcolii de Vară proveneau de la diferite şcoli din municipiul Suceava, dar şi din împrejurimi. Această Şcoală de Vară are o tradiţie de 10 ani. Album foto: Şcoala de Vară - Suceava

29 Photos

Congresul Aniversar al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

Reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct - “Bucovina” Suceava au participat la Congresul Aniversar al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, care a avut loc în ziua de 21 august 2014, la Casa Culturii Suceava. La congres au participat profesori şi învăţători din Serbia, Ucraina, Moldova şi România. În prezenţa domnului Remus Pricopie - Ministrul Învăţământului, a oficialităţilor locale şi a numeroşi invitaţi, au fost purtate discuţii privind importanţa învăţătorilor în procesul educativ, dar şi propuneri şi noutăţi legate de viitorul digitalizării manualelor şcolare. D-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, a prezentat celor prezenţi la congres, informaţii legate de misiunea centrelor de informare Europe Direct, dar şi principalele activităţi desfăşurate în cursul acestui an, în şcolile din judeţul Suceava. Participanţii au putut afla mai multe informaţii şi de la standul CIED – “Bucovina” Suceava, de unde au fost distribuite diferite broşuri, pliante şi alte materiale informative. Album foto: Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

15 Photos

Casa memoriala Academician prof. Leon Dănăilă Darabani

Mulţi oameni din ţara noastră nu ştiu cine este prof. Leon Dănăilă. Sau poate ştiu. Academicianul Leon Dănăilă, un mare neurochirurg de pe această planetă, s-a născut la Darabani. Acei dintre noi care nu ştiau acest lucru l-au aflat cu ocazia Zilelor Nordului. Am fost la casa în care s-a născut. Intenţia autorităţilor locale este de a deschide aici un muzeu. Până atunci însă, am vizitat casa cu mai multe odăi, amenajate cu sprijinul Domnului Victor Teişanu: dormitorul tradiţional, camera „trofeelor” cu diplomele profesorului, camera cu icoane, camera cu tablouri şi amintiri, precum şi cele două holuri, pline cu tablouri valoroase, ale unor celebri pictori români (Sabin Bălaşa, Dan Hatmanu, Nicolae Tonitza etc.). Marele profesor care a realizat mii de operaţii pe creier, care a salvat mii de vieţi, nu uită locul în care s-a născut. Dar şi cei din Darabani îl preţuiesc, fiind prima personalitate care a primit din partea administraţiei publice locale titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului.

4 Photos

Expoziţia de fotografie „Cinci lei” - Darabani

Expoziţia de fotografie „Cinci lei”, de Joost Vanderburg, deschisă în foaierul Casei de Cultură Darabani, a impresionat prin tematică şi modul deosebit de realizare şi expunere. Domnul Ştefan Teişanu, unul dintre tinerii iniţiatori ai festivalului, a vorbit echipei din Suceava, cu multă căldură, dar şi cu patos, despre Darabani, oamenii săi, realizări şi perspective. Sperăm şi noi în viitoare colaborări cu organizaţia pe care o reprezintă.

5 Photos

Poiana celor Patru Stejari Darabani

„Poiana celor Patru Stejari” a fost unul dintre obiectivele cuprinse în programul Zilelor Nordului. Aici, echipa Centrului de Informare Europe Direct –„Bucovina” Suceava a văzut „pe viu” bucuria celor din Darabani, de a avea trei stejari (al patrulea a fost tăiat) viguroşi, de sute de ani. Mândri că sunt contemporani cu aceşti stejari, tinerii dintr-o organizaţie neguvernamentală, cu sprijinul Primăriei oraşului Darabani şi al unor sponsori, au pus în valoare poiana în care au crescut stejarii.

8 Photos

Conacul Balş - Muzeul Nordului Darabani

La Biblioteca orăşenească Darabani, care îşi are sediul în fostul Conac Balş, echipa Centrului de Informare Europe Direct –„Bucovina” Suceava şi voluntarii săi, au fost deosebit de impresionaţi de arhitectura clădirii, de forfota specifică deschiderii unei noi expoziţii de pictură, dar şi de iniţiativa de a se înfiinţa aici un Muzeu al Nordului. Domnul Haha Dumitru a venit cu o impresionantă colecţie particulară, pe care numai un împătimit al frumosului, al păstrării obiceiurilor şi tradiţiilor populare, le poate realiza. De asemenea, au impresionat exponatele care aminteau momente din viaţa simplilor cetăţeni din epoca comunistă sau din istoria armatei române.

5 Photos

Liceul Dimitrie Cantemir Darabani – Atelier „UE şi valorile ei”

Centrul de Informare Europe Direct –„Bucovina” Suceava a participat la Festivalul Nordului, care a avut loc la Darabani, judeţul Botoşani, în perioada 8 – 10 august 2014. Împreună cu voluntarii centrului, echipa Centrului de Informare s-a deplasat la Darabani unde, în ziua de 8 august, a participat activ la Atelierul „Uniunea Europeană şi valorile ei”. Acest Atelier a avut loc la Liceul Dimitrie Cantemir, în prezenţa a peste 50 de participanţi. Cei prezenţi au fost interesaţi de toată tematica prezentată, au pus întrebări, au răspuns corect la întrebările puse de trainer şi, în final, au primit premii şi diplome. Standul cu materiale informative, steguleţe, diferite materiale promoţionale, a trezit interesul celor prezenţi şi în primul rând, al elevilor. Smărăndiţa a fost eleva cu un nume atât de frumos şi de românesc, care a ştiut să răspundă corect la cele mai multe întrebări despre Uniunea Europeană şi să călăuzească grupul din Suceava, la celelalte activităţi dedicate Zilelor Nordului.

16 Photos

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2014

La deschiderea spectaculoasă a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică ce a avut loc sâmbătă, 2 august 2014, în interiorul Cetăţii de Scaun din Suceava, au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT “Bucovina” Suceava. Pentru a fi cât mai aproape de participanţii la olimpiadă, cu informaţii despre Europa şi UE şi cu acordul conducerii Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, CIED –“Bucovina” Suceava a organizat un stand cu pliante informative în limbile română, engleză, franceză, spaniolă, germană, steguleţe cu însemnele României şi Uniunii Europene, flyere, diferite materiale promoţionale (mici vaze din ceramică neagră), etc., într-un spaţiu facil contactării acestora. Unii tineri au fost extrem de interesaţi de harta Europei şi au iniţiat adevărate lecţii de istorie şi geografie, deşi proveneau poate din alte continente. În fotografiile alăturate sunt surprinse câteva secvenţe din discuţiile purtate cu participanţi din Brazilia, Tailanda, China, SUA, Belarus, Sri Lanca, Singapore etc. Le dorim şi noi mult succes la olimpiadă şi cât mai multe descoperiri în tainele astronomiei şi astrofizicei.

22 Photos

Vizita colegelor de la ED Iaşi

Azi 31 iulie 2014, CIED -"Bucovina" Suceava a primit vizita colegelor de la ED Iaşi. Ne-am bucurat de această vizită, mai ales că ED Iaşi este unul dintre "naşii" ED Suceava, iar sfaturile şi "bunele practici" ce se pot aplica şi la Suceava sunt bine venite oricând.

4 Photos

Dezbatere cu voluntari şi colaboratori ai centrului şi ai organizaţiei – gazdă

La sediul Centrului de Informare EUROPE DIRECT „Bucovina” Suceava, a avut loc în ziua de 31 iulie 2014, o întâlnire – dezbatere cu voluntari şi colaboratori ai centrului şi ai organizaţiei – gazdă. Temele dezbătute au fost: - Modificările apărute odată cu aprobarea noii Legi a Voluntariatului; - Cum călătorim in Uniunea Europeană; - Participarea voluntarilor alături de ED Suceava, la acţiunile organizate în luna august 2014. Cei prezenţi – aproximativ 25 de persoane – au fost interesaţi de noile reglementări legislative privind voluntariatul, dar şi de acţiunile Europe Direct care se vor desfăşura în cursul lunii august şi până la sfârşitul anului 2014. Câţiva dintre voluntarii prezenţi şi-au manifestat intenţia de a participa alături de CIED –„Bucovina” Suceava, la Festivalul Nordului din Darabani, judeţul Botoşani, în ziua de 8 august 2014.

19 Photos

Dezbateri pe teme europene cu mass-media locală din Regiunea Nord-Est

Duminica, 13 iulie 2014, la Voroneţ, judeţul Suceava, s-a încheiat seria de dezbateri pe teme europene cu presa locală din Regiunea Nord-Est, eveniment organizat de centrele Europe Direct “Bucovina” Suceava şi Comăneşti, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucureşti. Jurnaliştii prezenţi au reprezentat presa scrisă, online şi audio-vizuală: Crai Nou, News Me, TV Plus, Radio AS, Radio Romania Iaşi, TV Kit Oneşti, Radio Kit Oneşti, Info Trotuş, Bacauexpres.ro, Evenimentul Regional al Moldovei. Printre temele abordate în cadrul sesiunilor de comunicări desfăşurate în cele 3 zile de dezbateri, evidenţiem: presa şi importanţa diseminării corecte a informaţiilor de interes european; modalităţi de eficientizare a colaborării între presa locală/regională cu reprezentanţii centrelor de informare EUROPE DIRECT; Uniunea Europeană – un succes pentru cetăţenii ei? Strategia de creştere economică Europa 2020; Politicile Uniunii Europene. În afara celor doi coordonatori care au avut şi calitatea de moderatori şi principali organizatori, o intervenţie deosebită a venit din partea invitatului special, dl Ionel Dancă, o personalitate bine conturată în presa economică românească şi internaţională (RAI International – Italia, The Money Channel şi Realitatea TV – România). Cei doi coordonatorii ai CIED Suceava şi Comăneşti, respectiv Angela Ioanovici şi Narcis Jitaru, au apreciat modul de implicare a mass media în prezentarea şi susţinerea activităţilor desfăşurate de cele două centre, cu privire la promovarea cetăţeniei participative şi stimularea dezbaterii publice prin intermediul instrumentelor specifice de comunicare. La încheierea lucrărilor, reprezentanţii mass-media au primit din partea organizatorilor diplome pentru participarea cu succes la evenimentul ,,Dezbateri pe teme europene cu mass-media locală din regiunea Nord-Est”.

11 Photos

Vizita colaboratorilor si voluntarilor CIED Botoşani

O surpriză şi o mare bucurie ne-a fost făcută nouă, reprezentanţilor Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, de CIED Botoşani. Azi, 3 iulie 2014, elevi ai Liceului Tehnologic Special “Sfântul Stelian” Botoşani şi voluntari din cadrul Asociaţiei “Inimi la Unison”, colaboratori ai CIED Botoşani, au venit în vizită la sediul Centrului de Informare EUROPA DIRECT – “Bucovina” Suceava. Aceşti copii buni, veseli, purtând tricouri cu însemnele CIED Botoşani, au făcut cunoştinţă cu activităţile pe care le desfăşurăm, precum şi cu proiectele noastre viitoare. Am făcut un schimb de idei şi de cărţi de vizită, iar prof. Alina Răileanu - coordonatoarea grupului - şi-a exprimat bucuria că ne-a cunoscut şi dorinţa de a colabora în viitor. Pentru a ne arăta că sunt tineri talentaţi ne-au dăruit o farfurie din sticlă, pictată chiar de ei. Album foto: vizita colaboratorilor si voluntarilor CIED Botoşani

32 Photos

Scoala pentru femei

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “ Bucovina” Suceava a participat în ziua de 24 iunie 2014, la invitaţia Asociaţiei Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii Suceava, la evenimentul de lansare a proiectului “Şcoala pentru femei”. Acest proiect va contribui la promovarea principiului egalităţii de şanse pe piaţa muncii, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, asigurându-se accesul la activităţile proiectului a tuturor femeilor indiferent de etnie, apartenenţă religioasă, naţionalitate, categorie socială, persoane cu dizabilităţi. Prin implementare, proiectul va răspunde exigenţelor şi normelor europene şi internaţionale în vigoare, în ceea ce priveşte nevoile de integrare a grupurilor vulnerabile şi de combatere a discriminării. D-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului de informare, a luat cuvântul pentru a felicita iniţiatorii proiectului, după care a făcut o scurtă prezentare a CIED – “Bucovina” Suceava, a misiunii sale şi a principalelor activităţi desfăşurate în acest an. Totodată, a invitat participanţii să viziteze centrul de informare şi să participe la evenimentele pe care le realizează, punând la dispoziţia lor flyere cu datele de contact ale centrului. Album foto: participare eveniment “Şcoala pentru femei”

4 Photos

Şcoala gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălăneşti

În cadrul Caravanei informative dedicată Zilei Copilului și promovării drepturilor acestora în Uniunea Europeană, a fost organizat de Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava un eveniment, la Şcoala gimnazială „Samson Bodnărescu” din Gălăneşti. La eveniment au fost prezenţi 60 elevi din clasa pregătitoare, clasa I-îi, a –II-a, a –III-a şi a –IV-a, împreună cu profesoarele lor. Obiectivul general al evenimentului a fost conștientizarea copiilor asupra drepturilor pe care aceștia le au, ca cetățeni ai Uniunii Europene. D-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, a introdus aceşti „mici şcolari europeni” în tematica europeană a drepturilor pe care aceştia le au, dar şi a valorilor europene. Elevii au fost extrem de atenţi, au pus întrebări şi au răspuns corect la întrebările adresate despre UE. De exemplu au ştiut simbolurile UE, aceasta şi datorită faptului că o mare parte dintre ei au participat la Sărbătorirea Zilei de 9 Mai – Ziua Europei, organizată la o altă şcoală parteneră din comuna Voitinel. Cei care au răspuns corect la întrebările legate de Uniunea Europeană au fost premiaţi. Aceşti copii sunt ca mulţi alţii, cu preocupări asemănătoare: joacă fotbal, dansează, cântă, desenează etc., ceea ce face să aibă o copilărie fericită, lipsită de griji. La prezentarea despre drepturile copilului, „mici şcolari europeni” au fost foarte atenţi, au participat la discuţii, au povestit întâmplări şi au arătat tot ce ştiu despre acest subiect. La sfârşit au ascultat cu atenţie un filmuleţ cu interpretarea instrumentală a Imnului Europei – Odă Bucuriei. Mulţi dintre copii, chiar din clasa pregătitoare, cunoşteau melodia şi chiar o fredonau, fapt ce ne face să credem, că dascălii se ocupă cu multă dăruire de ei. Toţi elevii au primit steguleţe pe care le-au fluturat pe durata întregului eveniment, iar profesoarele au primit mai multe materiale informative pe care să le citească împreună cu elevii. Album foto: Şcoala gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălăneşti

27 Photos

Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia

În cadrul caravanei informative privind drepturile copilului, dedicată Zilei Internaţionale a Copilului, reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT –„Bucovina” Suceava, au fost la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” din comuna Şcheia. Într-o atmosferă deosebit de prietenoasă şi într-un spaţiu dedicat studiului şi cunoaşterii - biblioteca şcolii - un număr de 50 de elevi din clasele a-IV-a A, a IV-a B şi a V-a, au asistat la o prezentare a drepturilor copilului şi a valorilor europene. Elevii au fost deosebit de interesaţi, au participat la discuţii, la întrebările despre Uniunea Europeană. Elevul care s-a remarcat prin cunoştinţe, dar şi prin curajul de a răspunde, a fost premiat cu un Paşaport European. O mare surpriză pentru reprezentanţii centrului a fost momentul de interpretare vocală, a unui fragment din Oda Bucuriei, de câţiva elevi. În final, elevii din clasa a IV-a A au invitat reprezentanţii centrului în clasa lor, pentru a le prezenta câteva obiecte şi recentele lor realizări origami. Album foto: Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia

48 Photos

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT - “Bucovina“ Suceava, a participat la evenimentul organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, în ziua de 5 iunie 2014. Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an a fost: Insulele mici şi schimbările climatice. Prin alegerea acestei teme s-a dorit desfăşurarea unei campanii de încurajare a acţiunilor/măsurilor care conduc la prevenirea efectelor schimbărilor climatice. La masa rotundă “Schimbările climatice – cauze şi efecte”, CIED –“Bucovina” Suceava a avut o participare activă, prin prezentarea temei “Un mediu sănătos şi durabil pentru generaţiile viitoare”. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai unor instituţii publice locale şi judeţene, instituţii de învăţământ, Direcţiei Silvice Suceava şi Parcului Naţional Călimani, ONG-uri de mediu din judeţul Suceava, agenţi economici. Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au vorbit despre semnificaţia şi importanţa zilei de 5 iunie, precum şi despre aspecte legislative/strategii privind schimbările climatice. O surpriză deosebită a fost cea a elevilor de la Colegiul “Dimitrie Cantemir” din Suceava, care au prezentat două proiecte: “Casa inteligentă” şi “Măsuri inteligente de economisire a energiei în şcoli”. Album foto: Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Suceava

18 Photos

Şcoala gimnazială „Ioan V. Rachieru” Soloneţ

Caravana mobilă dedicată Zilei Copilului și promovării drepturilor acestora în Uniunea Europeană, organizată de Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava a ajuns şi la Şcoala gimnazială „Ioan V. Rachieru” Soloneţ. În prezenţa a peste 50 elevi şi a 3 profesori, d-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, a introdus micii şcolari în tematica europeană a drepturilor pe care aceştia le au, dar şi a valorilor europene. Micii elevi europeni au fost foarte atenţi, au participat la discuţii şi la joculeţul cu întrebări despre ţările din UE. Pentru că au fost activi în cadrul evenimentului organizat, au răspuns la întrebări şi au interacţionat cu comunicatorul, un numar de 2 elevi au primit premii speciale: Tipa Adrian Ionuţ şi Acatrinei Daniel Vasile. Suntem siguri ca mulţi elevi ştiau să raspundă la intrebări, dar nu au fost atât de îndrăzneţi. Fiecare ar fi meritat un premiu. Poate la o altă acţiune pe care o vom organiza în viitor. Album foto: Şcoala gimnazială „Ioan V. Rachieru” Soloneţ

33 Photos

Liceul Tehnologic Cajvana

Sărbătorirea Zilei Copilului, a fost organizată şi pentru elevii mai mici din cadrul Liceului Tehnologic Cajvana. Reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava au prezentat drepturile pe care copii le au, ca cetăţeni ai UE, valorile europene, iar elevii au răspuns la întrebari, au primit premii şi au intrat, prin intermediul Odei Bucuriei, în atmosfera europeană. Elevul Bucşă Gheorghe s-a bucurat de o atenţie aparte, deoarece pe data de 1 iunie şi-a aniversat ziua de naştere, iar Neguşer Vasile, a fost premiat pentru rapiditatea şi consecvenţa raspunsurilor la intrebările despre Uniunea Europeană. Dar, toţi elevii au participat la discuţii, motiv pentru care ne vom mai întâlni cât de curând. Domnul director Nicu Robu şi-a arătat disponibilitatea sa, pentru organizarea unor evenimente europene în anul şcolar următor. Vom reveni, cu siguranţă, la aceşti minunaţi copii din Cajvana. Album foto: Liceul Tehnologic Cajvana

28 Photos

Şcoala gimnazială „Vornicu Simion Tăutu” Comăneşti

În cadrul Caravanei informative în mediul rural, dedicată Zilei Copilului și promovării drepturilor acestora în Uniunea Europeană, a fost organizat de Centrul de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava un eveniment, la Şcoala gimnazială „Vornicu Simion Tăutu” din Comăneşti. Obiectivul general al evenimentului a fost conștientizarea copiilor asupra drepturilor pe care aceștia le au, ca cetățeni ai Uniunii Europene. Prezentarea a fost realizată de d-na Angela Ioanovici, coordonatoarea centrului, în prezenţa unui numar de peste 50 elevi, interesaţi de tema expusă. Copii au răspuns la întrebarile puse, au primit premii şi au promis că la toamnă, vor vizita centrul de informare. Suntem siguri că după această acţiune, fiecare elev poate să-şi spună: ”Sunt mic, am drepturi și le știu!”. Album foto: Şcoala gimnazială „Vornicu Simion Tăutu” Comăneşti

32 Photos

Sărbătorirea Zilei de 1 iunie la Şcoala gimnazială nr. 8 Suceava

Cu câteva zile înainte de sărbătorirea zilei de 1 iunie – Ziua internaţională a copilului, echipa Centrului de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava a fost la Şcoala gimnazială nr. 8 Suceava. Aici a avut loc o prezentare şi informare a copiilor din clasele zero şi I-îi, cu privire la drepturile pe care aceştia le au, ca cetățeni ai Uniunii Europene. Micuţii au primit din partea centrului steguleţe, broşura „Să descoperim Europa” şi cărţi cu benzi desenate. Cei care au răspuns corect la întrebările legate de Uniunea Europeană au fost premiaţi. Preocupările acestor copii de a dansa, desena, cânta, juca fotbal sau alte jocuri distractive, se înscriu în copilăria lor fericită, lipsită de griji. Profesoarele Căldăruş Anca şi Atitienei Tatiana sunt cele care au grijă şi-i învaţă atât de frumos pe aceşti minunaţi copii. Album foto: Sărbătorirea Zilei de 1 iunie la Şcoala gimnazială nr. 8 Suceava

36 Photos

Campania naţională „Europa, casa noastră” la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni

În cadrul campaniei naţionale „Europa, casa noastră”, derulate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni au participat la o prezentare a campaniei fiind antrenaţi în discuţii şi jocuri pe teme europene. Totodată, profesorii au aflat toate detaliile despre înscrierea în campanie, prin organizarea acţiuni pe subiecte europene sau cluburi «Europa, casa noastră» în şcoli. De asemenea, Angela Ioanovici, coordonator al Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, a vorbit despre rolul acestui centru de informare în cadrul judeţului Suceava” şi acţiunile realizate în acest an. Acţiunea din judeţul Suceava face parte din campania de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”, aflată la a patra ediţie, campanie lansată de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene”. Album foto: Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni

22 Photos

Campania naţională „Europa, casa noastră” la Colegiul Naţional „Nicu Gane”  Fălticeni

În cadrul campaniei naţionale „Europa, casa noastră”, derulate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, elevii din clasele IX-XII de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din oraşul Fălticeni s-au întâlnit în ziua de 26 mai 2014, cu comunicatorii campaniei. Liceenii au fost informaţi despre concursul «Lider european» care îi încurajează să-şi îndrepte atenţia asupra comunităţii în care trăiesc, să identifice probleme ale comunităţii şi să implementeze proiecte pentru rezolvarea acestora. Totodată, profesorii au aflat toate detaliile despre înscrierea în campanie, prin organizarea de acţiuni pe subiecte europene sau cluburi «Europa, casa noastră» în şcoli. De asemenea, Angela Ioanovici, coordonator al Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, a vorbit despre rolul acestui centru de informare în cadrul judeţului Suceava” şi acţiunile realizate în acest an. Acţiunea din judeţul Suceava face parte din campania de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”, aflată la a patra ediţie, campanie lansată de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene”. Album foto: Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni

28 Photos

Studenti pregătiţi pentru alegeri

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava se pregătesc pentru participarea la Alegerile Europarlamentare din data de 25 mai 2014 Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava a fost iniţiatoarea mai multor evenimente organizate cu studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, cu privire la alegerile europarlamentare şi importanţa participării tinerilor la vot. O atenţie aparte a fost acordată tinerilor care votează pentru prima dată, aceştia primind pliante informative şi „Ghidul Alegătorului”, care au fost puse la dispoziţia centrului de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. În imaginile alăturate putem vedea tineri studenţi şi cadre didactice care se pregătesc să participa la alegerile pentru Parlamentul European.

3 Photos

Evenimentul dedicat zilei de 9 Mai –Ziua Europei la acţiunile desfăşurate în aer liber

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, având ca structură – gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, a organizat în ziua de 9 Mai 2014, un eveniment adresat publicului larg intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”. Evenimentul, a cărui concepţie a pornit de la sloganul ”Unitate în diversitate” şi-a propus să reunească copii, elevi, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum şi cetăţeni din judeţul Suceava, pentru a sărbători împreună această frumoasă zi ce uneşte atât de mulţi europeni. Activităţile s-au desfăşurat în sala mică a Casei Culturii din Suceava şi în „Spaţiul European” creat pentru această zi, pe esplanada Casei Culturii. Programul evenimentului a cuprins Conferinţa şi dezbaterea interactivă “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”, defilarea premianţilor participanţi la concursul „Desenez pentru Europa!”, prezentarea proiectului „Biblioteca Vie a Europei”, premierea voluntarilor, dansuri moderne, interpretări vocale şi instrumentale etc. Pe esplanadă a avut loc programul distractiv în aer liber „Sărbătorind Europa, ne sărbătorim pe noi!”. Astfel, au fost lansate la cer un număr de 200 baloane de elevii şi studenţii participanţi la eveniment, copii şi elevii talentaţi au desenat pe role de hârtie special amplasate în acel spaţiu sau au realizat obiecte de lucru manual. Prin intermediul a 3 roll-upuri au putut fi transmite gânduri ale participanţilor în „Mesajul meu pentru Europa! La acţiunile desfăşurate au participat peste 700 de persoane, evenimentul fiind prezentat pe larg de mass media locală.

96 Photos

Evenimentul dedicat zilei de 9 Mai –Ziua Europei la acţiunile din sala Casei de Cultură

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, având ca structură – gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, a organizat în ziua de 9 Mai 2014, un eveniment adresat publicului larg intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”. Evenimentul, a cărui concepţie a pornit de la sloganul ”Unitate în diversitate” şi-a propus să reunească copii, elevi, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum şi cetăţeni din judeţul Suceava, pentru a sărbători împreună această frumoasă zi ce uneşte atât de mulţi europeni. Activităţile s-au desfăşurat în sala mică a Casei Culturii din Suceava şi în „Spaţiul European” creat pentru această zi, pe esplanada Casei Culturii. Programul evenimentului a cuprins Conferinţa şi dezbaterea interactivă “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”, defilarea premianţilor participanţi la concursul „Desenez pentru Europa!”, prezentarea proiectului „Biblioteca Vie a Europei”, premierea voluntarilor, dansuri moderne, interpretări vocale şi instrumentale etc. Pe esplanadă a avut loc programul distractiv în aer liber „Sărbătorind Europa, ne sărbătorim pe noi!”. Astfel, au fost lansate la cer un număr de 200 baloane de elevii şi studenţii participanţi la eveniment, copii şi elevii talentaţi au desenat pe role de hârtie special amplasate în acel spaţiu sau au realizat obiecte de lucru manual. Prin intermediul a 3 roll-upuri au putut fi transmite gânduri ale participanţilor în „Mesajul meu pentru Europa! La acţiunile desfăşurate au participat peste 700 de persoane, evenimentul fiind prezentat pe larg de mass media locală.

80 Photos

Premianţii concursului dedicat Alegerilor Europarlamentare

Azi 14 aprilie 2014, la sediul Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava, a avut loc premierea tinerilor câştigători ai concursului de cunoştinţe despre Parlamentul European şi Uniunea Europeană. Concursul, lansat de Centrul de Informare EUROPA DIRECT Suceava, s-a desfăşurat în parteneriat cu Radio AS, post de radio mult îndrăgit de tinerii ascultători. La concurs au participat numai tinerii care votează pentru prima dată la scrutinul electoral pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. După difuzarea unor calupuri informative privind problematica europeană, transmise la Radio As, au fost puse întrebări adresate tinerilor votanţi, iar câştigătorii au fost desemnaţi prin tragere la sorţi. Aceştia sunt: Ilisei Boghian - premiul I (tânăr sucevean, recent angajat); Romina Popescu - premiul II ( elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Rădăuţi); Şandru Bianca Claudia - premiul III ( elevă în clasa a XI-a la Liceul "Stefan cel Mare" Suceava). Album foto: Premianţii concursului dedicat Alegerilor Europarlamentare

11 Photos

“Dreptul meu de a vota” la Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” din comuna Marginea

Caravana informativă “Dreptul meu de a vota” a continuat în ziua de 9 aprilie 2014, la Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” din comuna Marginea, judeţul Suceava. Acţiunea a constat în prezentarea centrului, a valorilor democratice şi drepturilor fundamentale ale omului, în special dreptul de a vota. Modul de organizare a Parlamentului European şi a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene au trezit interesul celor 58 de elevi prezenţi, care au răspuns corect la întrebările despre Uniunea Europeană adresate de echipa centrului. Alături de elevi, au fost prezenţi la dezbatere şi profesorii: Cosovanu Magdalena, Ilică Maria Carmen, Scutariu Mihaela Petronela, Filip Cezarina Cecilia, Zamosteanu Alina, Mihalescu Georgeta Cristina (director). Elevii au fost foarte activi, receptivi la informaţiile primite şi au fost premiaţi pentru răspunsurile bune, cu eşarfe imprimate cu sloganul “Acţionează, Reacţionează, Decide” şi alte materiale promoţionale. Un moment aparte l-a constituit transmiterea felicitărilor din partea centrului, elevului Marcel Maftean din clasa a XII- a, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 18 ani şi oferirea unui mic cadou constând dintr-un Paşaport European, eşarfă, pliante. Acest tânăr şi viitor votant, face parte din categoria tinerilor care vor vota pentru prima dată şi, nu pentru orice scrutin electoral, ci pentru alegerea deputaţilor în Parlamentul European. Şi ei vor decide direcţia în care se îndreaptă Europa în următorii ani. Album foto: “Dreptul meu de a vota” la Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” din comuna Marginea

43 Photos

Prezentare–dezbatere privind “Alegerile europarlamentare din 2014”

La sediul Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava a avut loc în ziua de 9 aprilie 2014, un eveniment dedicat Alegerilor Europarlamentare. Un număr de 25 de elevi de la Colegiul economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, împreună cu diriginta lor - prof. Băncescu Gina, au participat la o prezentare – dezbatere privind “Alegerile europarlamentare din 2014” . După o prezentare a centrului referitoare la misiune, obiective, activităţi, au fost prezentate principalele instituţii europene, importanţa alegerilor şi a prezentării la vot. Elevii au participat la discuţii, au interacţionat cu echipa centrului, au primit pliante şi diferite alte materiale informative puse la dispoziţia centrului de Reprezentanţa Comisiei Europene în România sau de Uniunea Europeană. Cei care au răspuns corect la întrebări sau au fost activi, au primit câte o eşarfă din partea centrului, eşarfă imprimată cu sloganul “Acţionează, Reacţionează, Decide”. Album foto: Eveniment la sediul CIED cu elevi de la Colegiul economic „Dimitrie Cantemir” Suceava

27 Photos

Prezentare–dezbatere privind „Uniunea Europeană şi valorile ei” la Şcoala gimnazială din Comuna Todiresti

Chiar la începutul săptămânii programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – „Bucovina” Suceava, au fost la Şcoala gimnazială din comuna Todireşti, judeţul Suceava, la o prezentare – dezbatere privind „Uniunea Europeană şi valorile ei”. Au fost prezenţi 50 de elevi din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, însoţiţi de director prof. Cocîrlă Lăcrămioara, prof. Aurica Ignat, prof. Paul Teodorescu, prof. Adrian Marmeliuc şi prof. Lia Rudnic – coordonator proiect „Europa - casa noastră”. Elevii s-au pregătit cu planşe desenate referitoare la diferite ţări din Uniunea Europeană, iar expunerea şi dezbaterea privind valorile Uniunii Europene au adus un plus de cunoştinţe acestora. Echipa centrului a fost plăcut impresionată de cunoştinţele pe care aceşti elevi le au despre Uniunea Europeană. Toţi elevii au primit broşuri şi materiale informative puse la dispoziţia centrului de informare de Reprezentanţa Comisiei Europene in România.

62 Photos

Campania "Dreptul meu de a vota" a continuat la Colegiul Naţional "Stefan cel Mare" din Suceava. Reprezentanţii Centrului Europe Direct "Bucovina" Suceava au realizat prezentări privind alegerile pentru Parlamentul European - principalele instituţii europene şi dreptul tinerilor de a vota. Elevii din clasa a XI-a G au fost îndemnaţi să participe la vot şi să voteze în cunoştinţă de cauză. Toţi elevii au primit din partea centrului diferite materiale informative transmise de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

37 Photos

Caravana informativă “Dreptul meu de a vota”

În cadrul caravanei informative “Dreptul meu de a vota”, reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost azi, 31 martie 2014, la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava. După o prezentare a centrului au fost discutate teme legate de alegerile pentru Parlamentul European - atribuţii, instituţii ale Uniunii Europene, dreptul la vot şi nu în ultimul rând, îndemnul adresat tinerilor de a participa la scrutinul electoral din 25 mai 2014. Caravana informativă s-a adresat unui număr de 116 elevi, dar desfăşurată în două etape şi anume: clasele a XII-a C şi a XII-a H , la care au participat un număr de 66 elevi de la specializarea tehnician activităţi economice şi tehnician în turism; clasele a XII-a F şi a XII-a K , la care au participat un număr de 50 elevi de la specializarea tehnician activităţi economice şi tehnician activităţi de comerţ. Elevii au primit materiale informative şi, în cadrul prezentării, au vizionat un film cu interpretarea instrumentală a imnului “Odă Bucuriei” şi filmul cu sloganul “Acţionează, Reacţionează, Decide”. Doamna prof. Cocuţa Marioara Bejinariu – coordonator probleme de legislaţie - a participat la aceste două acţiuni, mobilizând tinerii liceeni să interacţioneze cu reprezentanţii centrului de informare. Album foto: Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, clasele a XII-a F şi a XII-a K

48 Photos

Caravana informativă “Dreptul meu de a vota”

În cadrul caravanei informative “Dreptul meu de a vota”, reprezentanţii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava au fost azi, 31 martie 2014, la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava. După o prezentare a centrului au fost discutate teme legate de alegerile pentru Parlamentul European - atribuţii, instituţii ale Uniunii Europene, dreptul la vot şi nu în ultimul rând, îndemnul adresat tinerilor de a participa la scrutinul electoral din 25 mai 2014. Caravana informativă s-a adresat unui număr de 116 elevi, dar desfăşurată în două etape şi anume: clasele a XII-a C şi a XII-a H , la care au participat un număr de 66 elevi de la specializarea tehnician activităţi economice şi tehnician în turism; clasele a XII-a F şi a XII-a K , la care au participat un număr de 50 elevi de la specializarea tehnician activităţi economice şi tehnician activităţi de comerţ. Elevii au primit materiale informative şi, în cadrul prezentării, au vizionat un film cu interpretarea instrumentală a imnului “Odă Bucuriei” şi filmul cu sloganul “Acţionează, Reacţionează, Decide”. Doamna prof. Cocuţa Marioara Bejinariu – coordonator probleme de legislaţie - a participat la aceste două acţiuni, mobilizând tinerii liceeni să interacţioneze cu reprezentanţii centrului de informare. Album foto: Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, clasele a XII-a C şi a XII-a H

64 Photos

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat mai multe evenimente la Bucureşti, în perioada 16 -18 martie 2014

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat mai multe evenimente la Bucureşti, în perioada 16 -18 martie 2014, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţii Centrelor EUROPE DIRECT şi un reprezentant al presei locale. De la centrul ED „Bucovina” Suceava a participat coordonatorul centrului Angela Ioanovici, iar din partea presei locale Dragoş Danubianu. În ziua de 16 martie a.c., Dl Dacian Cioloş, Dna Angela Filote - Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Dna Ioana Marchiş - Coordonatoarea Centrelor Europe Direct s-au întâlnit într-un cadru neprotocolar, cu reprezentanţii celor 31 de Centre Europe Direct şi cu jurnaliştii din presa locală. Discuţiile au vizat în principal preocupările cetăţenilor de la nivel local: agricultură, alegerile europarlamentare, protecţia mediului, cetăţenia europeană, fonduri europene etc. Dacian Cioloş a dorit să cunoască preocupările reţelei şi ale celor pe care îi informează, având în vedere rolul ei esenţial de canal de comunicare între instituţiile europene şi cetăţenii din România. Luni 17 martie a.c., comisarul european Dacian Cioloş, a fost prezent la evenimentul privind un dialog pe teme europene cu cetăţenii, desfăşurat la Biblioteca Naţională. Problematica discutată a fost amplă şi nu au lipsit subiectele legate de agricultură, dar şi despre alegerile europarlamentare şi despre viitorul nostru în Uniunea Europeană. Având în vedere specificul comisarului european. Dacian Cioloş consideră că există o lipsă de informare privind instituţiile europene şi rolul acestora, dar şi un complex de inferioritate al românilor în relaţie cu Europa La întâlnirea cu cetăţenii pe care Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală - Dl Dacian Cioloş a avut-o la Bucureşti, pe 17 martie, au participat şi reprezentanţi ai presei locale, împreună cu cele 31 de Centre Europe Direct din România. Din Maramureş au participat reprezentantul Centrului Europe Direct Maramureş şi o tânără jurnalistă de la Glasul Maramureşului - dra. Adina Pop. Jurnalista din Baia Mare i-a adresat două întrebări Dlui Dacian Cioloş. Prima întrebare, despre conservarea tradiţiilor în statele Uniunii Europene a fost adresată în plen, în cadrul dezbaterii. A doua întrebare - despre posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă o singură limbă, o singură constituţie şi o singura armată - a fost adresată în conferinţa de presă care s-a desfăşurat după dezbatere. Urmăriţi răspunsurile dlui Dacian Cioloş în Glasul Maramureşului. De asemenea, duminică seara, pe 16 martie, Dl Dacian Cioloş, Dna Angela Filote - Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Dna Ioana Marchiş - Coordonatoarea Centrelor Europe Direct s-au întâlnit într-un cadru neprotocolar, cu reprezentanţii Centrelor Europe Direct şi cu jurnaliştii din presa locală şi au discutat despre preocupările oamenilor la nivel local: agricultură, alegerile europarlamentare, cetăţenia europeană, fonduri europene etc. Luni, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a fost prezent la Bucureşti pentru un dialog pe teme europene cu cetăţenii, desfăşurat la Biblioteca Naţională. Cu o zi înainte, reprezentanţii Centrelor Europe Direct din ţară şi presa locală au avut ocazia de a participa la o întâlnire cu Cioloş şi Angela Filote, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. În România funcţionează 31 de Centre Europe Direct, prin intermediul cărora Comisia Europeană asigură informarea cetăţenilor şi comunicarea cu aceştia la nivel local. „În ultimii patru ani am fost la Bruxelles şi am auzit de această reţea, se pare că e cea mai bună dintre reţelele din Uniunea Europeană şi am fost foarte mândră că în acest domeniu, în aducerea informaţiei aproape de cetăţean, suntem pe primul loc”, a precizat Angela Filote, care şi-a arătat disponibilitatea de a continua informarea în teritoriu, prin intermediul acestor centre. Dincolo de dialogul cu cetăţenii, Dacian Cioloş a dorit să cunoască preocupările reţelei şi ale celor pe care îi informează, având în vedere rolul ei esenţial de canal de comunicare între instituţiile europene şi cetăţenii din România. Problematica discutată a fost amplă şi nu au lipsit nici subiectele legate de agricultură, având în vedere specificul comisarului european. Dacian Cioloş consideră că există o lipsă de informare privind instituţiile europene şi rolul acestora, dar şi un complex de inferioritate al românilor în relaţie cu Europa: „Mi-aş dori să nu mai existe această separare între Europa şi noi, în România, să dispară acest complex, care nu înţeleg de unde vine. Şi noi suntem Europa! În Comisia Europeană nu fac abstracţie de faptul că sunt român în deciziile pe care le iau, în modul în care percep lucrurile, în care mă exprim în cadrul Comisiei când se vorbeşte de România. Când considerăm că, în numele Europei, unii spun prostii despre România, trebuie să luăm atitudine, nu să ne ascundem. Împreună trebuie să facem cunoscut ce înseamnă instituţiile europene, pentru că Europa nu înseamnă doar Parlamentul European, există Consiliul European la care preşedintele României participă sistematic, cel puţin o dată pe lună, Consiliile de Miniştri la care participa şi miniştri din România şi ar fi bine să-i mai întrebaţi când îi întâlniţi despre activitatea lor acolo. Destul de rar îi văd pe europarlamentarii români prezenţi în presa din România cu explicaţii. Spun ce au mai făcut, ce rezoluţii au votat sau ce raport au prezentat, dar destul de puţini intră în dialog, să explice de exemplu ce înseamnă Parlamentul European faţă de Comisie. Cred că Centrele Europe Direct, inclusiv cu sprijinul Reprezentanţei, pot dinamiza relaţia cu europarlamentarii şi cu miniştrii”. Alegerile europarlamentare se apropie şi românii se vor prezenta la urne pe data de 25 mai. Alegătorii au acum un cuvânt greu de spus şi în privinţa candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene, pentru că noul preşedinte al Comisiei Europene va trebui aprobat de Parlament. Pentru orice informaţii privind Uniunea Europeană, ploieştenii se pot adresa Centrului Europe Direct de la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

3 Photos

Seminar “Uniunea Europeană şi valorile ei”

În ziua de 20 martie 2014, la Liceul cu Program Sportiv Suceava a avut loc un seminar privind Uniunea Europeană şi valorile ei. Au participat cca. 30 elevi din clasele a IX-a şi a X-a, cărora li s-au prezentat la început Centrul de Informare “Europe Direct” – Bucovina Suceava, după care tema”Uniunea Europeană şi valorile ei”. Elevii au fost interesaţi de prezentări, unii dintre ei călătorind în Europa, având preocupări în a cunoaşte cât mai multe detalii şi informaţii despre Uniunea Europeană. Aceştia au primit materiale informative din partea centrului şi au fost invitaţi să participe la evenimentul ce va fi organizat de 9 Mai – Ziua Europei.

33 Photos

Prezentare–dezbatere privind Alegerile Europarlamentare

Azi 20 martie 2014, a fost rândul liceenilor de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, de a participa la prezentarea – dezbatere organizată de Centrul de Informare “Europe Direct” – Bucovina Suceava, privind Alegerile Europarlamentare din luna mai 2014. La această prezentare au participat peste 50 de elevi şi profesori, elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. După o scurtă prezentare a centrului din Suceava, elevii au fost informaţi cu privire la Alegerile Europarlamentare, Parlamentul European şi celelalte instituţii ale Uniunii Europene. Aceşti tineri liceeni, care au posibilitatea de a participa la un atât de important scrutin electoral, au fost îndemnaţi să participa la vot pentru că votul lor contează şi, în calitate de cetăţeni europeni, să-şi exercite acest drept pe care îl au. Atmosfera a fost caldă, prietenoasă, iar tinerii elevi minunaţi. Le-au fost distribuite materiale informative şi prezentate 2 filmuleţe: unul cu sloganul alegerilor din mai 2014 şi unul cu “Odă Bucuriei”. Vom reveni cu plăcere la acest liceu cu tineri sportivi, actuali şi viitori cetăţeni europeni care vor decide poate destinul nostru.

20 Photos

Prezentare – dezbatere privind alegerile pentru Parlamentul European şi promovarea stagiilor şi locurilor de muncă deschise tinerilor în cadrul instituţiilor Uniunii Europene

Centrul de Informare EUROPE DIRECT- „Bucovina” Suceava a organizat împreună cu EU Careers România şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava -Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Departamentul de Analiză şi Gestiune Previzională a Solicitărilor Pieţei Muncii, o prezentare – dezbatere privind alegerile pentru Parlamentul European şi promovarea stagiilor şi locurilor de muncă deschise tinerilor în cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Prezentarea a fost realizată de Angela Ioanovici - coordonatorul Centrului de Informare EUROPE DIRECT - „Bucovina” Suceava şi de Teodora Bogza – ambasador EU Careers. La acest eveniment au participat cca. 150 de studenţi. Acestora le-au fost prezentate informaţii privind importanţa alegerilor pentru Parlamentul European şi a participării tinerilor la vot, precum şi informaţii punctuale, legate de oportunităţile de carieră oferite de Uniunea Europeană, procedurile de selecţie şi profilul candidatului. Această acţiune se înscrie în seria evenimentelor organizate de CIED –„Bucovina” Suceava, de informare a cetăţenilor despre alegerile europarlamentare şi în special a tinerilor care vor vota pentru prima dată. Studenţii au primit broşuri referitoare la politicile europene şi la dreptul lor de a vota pentru Parlamentul European, broşuri puse la dispoziţia centrului de informare, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Aceştia au fost interesaţi de subiectele prezentate, stabilind contacte pentru oportunităţi viitoare.

61 Photos

Prezentare - dezbatere a Parlamentului European şi a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, la Liceul Teoretic Ion Luca din Vatra Dornei

În cadrul acţiunilor de informare a tinerilor care au împlinit sau vor împlini vârsta de 18 ani şi care vor vota pentru prima dată pentru alegerile europarlamentare din mai 2014, reprezentanţii CIED “Bucovina” Suceava au făcut o prezentare - dezbatere a Parlamentului European şi a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, la Liceul Teoretic Ion Luca din Vatra Dornei. La această prezentare au participat un număr de 40 de elevi din clasele a-XII-a, care au fost interesaţi de subiectele prezentate, fiind antrenaţi să participe la discuţiile referitoare la participarea lor la vot. Aceşti tineri minunaţi care azi se pregătesc să voteze pentru prima dată, vor fi peste câţiva ani cetăţeni europeni maturi, care vor lua poate decizii importante la nivelul instituţiilor europene. Le dorim mult succes, cu indemnul sincer de a participa la vot, pentru că votul lor contează . Album foto: elevii claselor a-XII-a a Liceului Ion Luca Vatra Dornei.

30 Photos

Şcoala primară nr. 2 Dumbrăveni

Azi 20 februarie 2014, reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava au fost la Şcoala primară nr. 2 Dumbrăveni, în cadrul acţiunii de informare “Uniunea Europeană şi valorile ei”. Au participat 60 de copii din grupa mare de la grădiniţă, din clasele a II-a şi a IV-a, îndrumaţi de prof. Mihaela Guriţă, prof. Popovici Ioan şi prof. Hriţcu Oltea. Plăcerea a fost de partea noastră să discutăm şi să interacţionăm cu aceşti copii frumoşi, dar şi cu cei care s-au născut în altă ţară a UE, dar învaţă aici, la Dumbrăveni sau cu cei care au fost în vizită sau concediu în Spania, Italia, Ungaria, Franţa. Toţi au cunoştinţe despre Uniunea Europeană, peste vârsta lor – aşa am considerat noi - ceea ce demonstrează interesul profesorilor, dar şi a copiilor pentru îmbogăţirea cunoştinţelor din acest domeniu. Cu siguranţă ne vom mai întâlni cu aceşti copii deosebiţi, pe care i-am invitat deja să participe la activităţile dedicate sărbătoriri Zilei Europei, care vor fi organizate de centru. Album foto: Şcoala primară nr. 2 Dumbrăveni

60 Photos

”Uniunea Europeană şi valorile ei” la Şcoala gimnazială Dorna Arini

În ziua de 12 februarie 2014, echipa CIED – ”Bucovina”Suceava a fost la Şcoala gimnazială Dorna Arini, la acţiunea ”Uniunea Europeană şi valorile ei”, organizată pentru clasele V – VIII. Elevii au fost foarte atenţi la prezentările despre Uniunea Europeană şi au participat la discuţii cu mult curaj. Încă de acum ei se gandesc la viitor, cum să studieze în alte ţări, cum să lucreze la instituţiile europene, cum să devină adevăraţi fermieri europeni în Dorna Arini. Au fost discuţii libere foarte plăcute; ei schiază, joacă fotbal, fac parte dintr-un ansamblu artistic de dansuri populare, desenează. Toţi sunt frumoşi şi sănătoşi şi nu neglijează să mănânce merele sau produsele lactate şi cornul de care beneficiază fiecare copil. Primăria din această localitate şi profesorii şcolii se implică foarte mult în crearea condiţiilor pentru educarea elevilor. Înfrăţirea cu Regiunea Mayenne din Franţa a contribuit la dezvoltarea unor relaţii cu membrii comunităţii din Laval, iar în luna mai a acestui an, ansamblul de dansuri populare a şcolii a fost invitat la un festival, la care vor participa mai multe ţări din Europa. Album foto: ” Uniunea Europeană şi valorile ei” la Şcoala gimnazială Dorna Arini, clasele V – VIII.

10 Photos

”Ora europeană” la Şcoala gimnazială Dorna Arini

În ziua de 12 februarie 2014, echipa CIED – ”Bucovina”Suceava a fost la Şcoala gimnazială Dorna Arini, la acţiunea ”Ora europeană”, organizată pentru clasele I – IV. Cei 55 de elevi, împreună cu învăţătorii sau profesorii lor, au asistat la prezentările realizate. Au urmat dezbateri, întrebări, opinii exprimate cu mult curaj. Elevii, deşi mici ca vârstă, au fost foarte activi şi au interacţionat cu uşurinţă cu echipa CIED. Dorna Arini este o comună situată în zona de munte a judeţului Suceava, în apropiere de Vatra Dornei, iar distanţele dintre casele unde locuiesc copiii sunt foarte mari. Acest lucru nu-i impiedică să frecventeze zilnic cursurile, să alerge, să se joace şi să fie fericiţi. Am fost invitaţi să participăm şi la alte acţiuni ale acestei şcoli, acţiuni în aer liber şi într-o perioadă mai călduroasă a anului. Album foto: ”Ora europeană” la Şcoala gimnazială Dorna Arini, clasele I – IV.

30 Photos

”Ora Europeană” la Şcoala Gimnazială nr. 6 Suceava

Chiar din prima lună a anului 2014, Centrul de Informare Europe Direct ”Bucovina” Suceava a început seria dezbaterilor – prezentări privind ”Ora Europeană” cu elevii clasei a –IV-a, a Şcolii Gimnaziale nr.6 Suceava. A fost o încântare să discuţi cu micuţii elevi despre Europa, într-o zi friguroasă, cu zăpadă şi gheaţă, dar plină de căldura şi zâmbetele lor. Suntem siguri că informaţiile primite despre Uniunea Europeană, cum s-a format şi ce este în prezent, dar şi drepturile pe care le au copiii, ca cetăţeni europeni, îi vor determina să caute, să citească şi să afle cât mai multe informaţii despre Uniunea Europeană. Broşurile ”Să descoperim Europa” pe care le-au primit toţi cei 28 de elevi, precum şi celelalte materiale informative puse la dispoziţie de CIED -”Bucovina” Suceava, pentru biblioteca clasei, vor constitui repere informative despre UE.

11 Photos

Vizita la CIED Bucovina Suceava

Azi 17.01.2014, d-na prof. Mihaela Guriţă de la Grădiniţa nr, 3 “Dumbrava Minunată” Dumbrăveni, a vizitat centrul nostru, exprimându- şi dorinţa de a deveni voluntar. După ce i-au fost prezentate drepturile şi obligaţiile ce rezultă din contractul de voluntariat, s-a stabilit de comun acord ca vineri 24 ianuarie 2013, membrii Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina “ Suceava, să sărbătorească împreună Unirea la această grădiniţă, unde vor fi făcute prezentări despre Uniunea Europeană şi copiii ei.

2 Photos

Cercul de desen al Academiei Libere de Grafică Paula Şalar

În cursul anului 2013, Centrul de Informare Europe Direct - ”Bucovina” Suceava având ca structură gazdă Asociaţia GEC Bucovina, a găzduit cercul de desen al Academiei Libere de Grafică Paula Şalar. Cele două grupe de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, au realizat desene cu tematici diferite cum ar fi: ”Hai la Carnaval!”, Ziua Europei, Protecţia naturii, Moş Crăciun, Omul de Zăpadă, etc. Alăturat, vă prezentăm câteva fotografii făcute cu aceşti minunaţi copii pe data de 21 decembrie 2013, în ultima oră de desen din acest an. Album foto: Împreună, la cercul de desen

20 Photos

”Drepturile Copilului” prezentate la Şcoala gimnazială „Dimitrie Gusti” nr. 1 Fundu Moldovei

La Şcoala gimnazială „Dimitrie Gusti” nr. 1 Fundu Moldovei, reprezentanţii Centrului Europe Direct – ”Bucovina” Suceava au făcut o prezentare - dezbatere a ”Drepturilor Copilului”, în contextul Anului European al Cetăţeanului. Privind cei 20 de copii din clasa a IV-a, ne-am dat seama că toţi sunt frumoşi. În timpul prezentării, copii au participat activ la dezbateri, au interacţionat şi au pus întrebări. Elevii au primit broşura ”Să descoperim Europa”, iar cei care au răspuns la întrebări au fost recompensaţi cu un paşaport european, o hartă sau o carte cu benzi desenate. Cu aceşti copii frumoşi şi fericiţi, am făcut fotografii în faţa bradului împodobit pentru Sărbătoarea Crăciunului, chiar de ei. De remarcat este faptul că, elevii acestei şcoli au preocupări creative şi realizează diferite produse din materiale ecologice. Atât în clasa a - IV-a, cât şi pe holul şcolii, se putea observa aranjamentele, figurinele şi celelalte produse ecologice realizate de elevi şi surprinse cu aparatul foto. Album foto: Frumoşii elevi din Fundu Moldovei

48 Photos

”Drepturile Copilului” prezentate la Şcoala gimnazială Sadova

Sadova este una dintre localităţile Europei, aşezată într-o zonă montană deosebit de frumoasă. Aici oamenii sunt harnici, au case frumoase şi copii fericiţi. Şi cum să nu fie fericiţi elevii clasei a V-a, dacă privesc din clasa lor, pe fereastră, muntele şi pajiştea unde, de obicei, vin căprioare? Oare câţi copii din Europa au acest privilegiu? La această şcoală, reprezentanţii Centrului Europe Direct – ”Bucovina” Suceava au făcut o prezentare - dezbatere a ”Drepturilor Copilului”, în contextul Anului European al Cetăţeanului. Toţi copii au primit broşura ”Să descoperim Europa”, iar cei care au răspuns la întrebări au fost recompensaţi cu un paşaport european, o hartă sau o carte cu benzi desenate. Album foto: elevii fericiţi din Sadova

14 Photos

Eveniment la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc

Centrul de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava a participat la câteva acţiuni realizate în zona de munte a judeţului Suceava. La Colegiul Silvic „BUCOVINA” Câmpulung Moldovenesc a avut loc o prezentare a Centrul de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava şi a Anului European al Cetăţeanului. Din dorinţa ca centrul de informare din Suceava să fie cât mai cunoscut, reprezentanţii acestuia au făcut o scurtă prezentare a centrului, a obiectivelor şi misiunii sale, în faţa a 40 de liceeni şi a unor profesori. La eveniment au fost prezenţi elevi din clasele a XI-a D şi a XII-a C, cu specializarea ”tehnician ecolog şi protecţia mediului”, care au primit diferite materiale informative au intrat în posesia datelor de contact ale centrului. Aceştia şi-au exprimat interesul faţă de activităţile centrului şi au promis că vor face o vizită la sediul din Suceava. Album foto: Eveniment la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc

24 Photos

“Ora Europeană” la Şcoala gimnazială Salcea

De Sfântul Nicolae - 6 decembrie 2013 – reprezentanţii Centrului de Informare Europe Direct - “Bucovina” Suceava, au fost prezenţi la Şcoala gimnazială Salcea, judeţul Suceava. Cărţile “Să descoperim Europa” şi bomboanele primite în dar, au făcut ca “Ora Europeană” să fie o lecţie deschisă, cu multe informaţii despre Europa şi copiii ei, cu dialog, participare şi implicarea tuturor elevilor. Elevii clasei a IV-a B, alături de prof. învăţător Antoneta Grădinariu, ne-au primit cu multă căldură, cu zâmbete şi bună dispoziţie. Prezentările privind Europa şi drepturile copilului s-au făcut prin simplu, concis, pe înţelesul elevilor, printr-un dialog permanent. Cei care au ştiut să răspundă la întrebări, au fost recompensaţi cu câte un Paşaport European, o hartă sau o broşură cu benzi desenate. La sfârşit a avut loc o “şedinţă foto”, elevii fiind încântaţi că prin câteva fotografii, momentul evenimentului va fi imortalizat şi ei se vor regăsi cu plăcere în acestea. Reprezentanţii CIED - “Bucovina” Suceava i-au invitat pe elevi să consulte pagina de facebook şi site-ul centrului, dar şi să viziteze centrul, la sediul din municipiul Suceava. Album Foto: “Ora Europeană” la Şcoala gimnazială Salcea

46 Photos

Şcoala gimnazială Calafindeşti, judeţul Suceava

La numai o zi de la Sărbătorirea Zilei Bucovinei, pe data de 29 noiembrie 2013, echipa CIED – “Bucovina”, a fost invitată la un eveniment organizat în comuna Calafindeşti, judeţul Suceava. La Şcoala gimnazială din comuna Calafindeşti a avut loc o acţiune în cadrul proiectului educativ în parteneriat instituţional „Adoptă un stil de viaţă durabil!”, iar Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava a fost invitat să participe, atât în calitate de partener, cât şi pentru a prezenta elevilor o temă de actualitate – Copilăria şi drepturile copilului. Toţi elevii participanţi (din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a), au primit materiale informative şi promoţionale puse la dispoziţie de CIED -”Bucovina” Suceava. Copiii şi-au exprimat opiniile în legătură cu măsurile care trebuie luate pentru utilizarea resurselor în mod durabil şi reducerea impactului acestora asupra mediului. Conceptul de dezvoltarea durabilă a fost înţeles de toţi cei prezenţi, aproximativ 60 elevi şi, toţi au fost de acord că trebuie să ofere o moştenire sănătoasă generaţiilor viitoare. După o scurtă prezentare a centrului şi a Anului European a Cetăţenilor, elevii au fost interesaţi şi de explicaţiile privind drepturile pe care le au acum, când sunt copii europeni, dar care devenind adulţi, vor avea drepturi ca cetăţeni europeni şi lua decizii importante la nivel european. Album foto: Şcoala gimnazială Calafindeşti, judeţul Suceava

68 Photos

Discuţii cu studenţii, despre alegerile pentru Parlamentul European

În continuarea activităţii de colaborare începute cu studenţii de la specializarea Afaceri Internaţionale din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a fost invitat să participle activ la orele de seminar programate în ziua de 25 noiembrie 2013, la universitate. Studenţii, alături de d-na conf. dr. Kicsi Rozalia, au fost interesaţi de modul de funcţionare a centrului, manifestându-şi interesul pentru a deveni voluntari ai acestei structuri. Prezentarea Parlamentului European în perspectiva viitoarelor alegeri din luna mai 2014, a fost urmărită cu interes de viitorii studenţi alegători care au susţinut că vor participa la vot, pentru a decide viitorii deputaţi din circumscripţia electorală din zonă. Fiecare student a primit un set de materiale informative - broşuri privind politicile europene, precum şi materiale tipărite realizate de CIED –“Bucovina” Suceava. Studenţii au promis că vor vizita CIED –“Bucovina” Suceava şi vor participa la viitoarele evenimente ce vor fi organizate. FOTO: Cu studenţii, la discuţii despre alegerile pentru Parlamentul European

27 Photos

Şcoala gimnazială „Ioan Băncescu” Adâncata

În ziua de 21 noiembrie 2013, la Şcoala gimnazială „Ioan Băncescu” din comuna Adâncata, judeţul Suceava, a avut loc o acţiune în cadrul proiectului educativ în parteneriat instituţional „Adoptă un stil de viaţă durabil!”. Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava a fost invitat să participe la acţiune, atât în calitate de partener, cât şi pentru a prezenta elevilor o temă de actualitate – Copilăria şi drepturile copilului. Evenimentul a avut loc la numai o zi de când s-a sărbătorit adoptarea la 20 noiembrie 1989, a Convenţiei Drepturilor Copilului de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Toţi elevii participanţi (din clasele a VI-a şi a VIII-a), au primit materiale informative şi promoţionale puse la dispoziţie de CIED -”Bucovina” Suceava. Discuţiile au fost cât se poate de libere: copiii şi-au exprimat opiniile în legătură cu măsurile care trebuie luate pentru utilizarea resurselor în mod durabil şi reducerea impactului acestora asupra mediului. Foarte interesaţi au fost şi de explicaţiile privind drepturile pe care le au şi despre faptul că trebuie să ofere o moştenire sănătoasă generaţiilor viitoare. Ei sunt copiii europeni de azi, care devenind adulţii de mâine, vor lua decizii importante la nivel european.

31 Photos

liceenii din Dumbrăveni

Ziua de 18 noiembrie 2013 a fost plină de evenimente pentru echipa CIED – “Bucovina”, care a organizat două evenimente în comuna Dumbrăveni, judeţul Suceava. Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, judeţul Suceava, a fost gazda unei dezbateri privind “Anul European al Cetăţenilor” şi “Alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014”. Elevii participanţi (clasele a X-a) au fost deosebit de interesaţi de problematica discutată. Multi elevi au călătorit în Europa sau au părinţi care lucrează în ţări din Uniunea Europeană, motiv pentru care atenţia lor de a primi noi informaţii a fost sporită. De asemenea, s-a simţit faptul că profesorul de fizică, care este şi dirigintele elevilor, profesorul Victor Şutac, îi îndrumă frumos şi îi orientează spre orizonturi europene. Elevii participanţi au primit materiale informative şi promoţionale, precum şi diplome de participare activă la acţiune. Elevii au fost invitaţi să viziteze Centrul de Informare Europe Direct -“Bucovina” Suceava, iar pentru anul următor am primit invitaţia de a organiza o acţiune creativă comună. După proiectarea unui scurt film în care imnul Uniunii Europene – Oda Bucuriei – a fost vizionat cu interes de participanţi, aceştia au plecat, mai plini de energie la orele programate în orarul şcolar. Cu regretul că timpul a trecut prea repede, echipa CIED a promis că va reveni cu alte evenimente.

10 Photos

Drepturile copilului la Şcoala generală Dumbrăveni

Ziua de 18 noiembrie 2013 a fost plină de evenimente pentru echipa CIED – “Bucovina”, care a organizat două evenimente în comuna Dumbrăveni, judeţul Suceava. La Şcoala generală din comuna Dumbrăveni, într-o atmosferă deosebit de plăcută creată cu aportul elevilor din clasa a VII-a şi a profesorului diriginte Romeo Bolohan, s-a desfăşurat o dezbatere privind “Anul european al Cetăţenilor” şi “Drepturile Copilului”. Copiii din acestă clasă au călătorit la Paris şi la Disneyland, ca urmare a câştigării premiului naţional prin participarea la un concurs. Mulţi dintre elevi erau familiarizaţi cu drepturile copilului şi ale cetăţenilor europeni. Aceşti copii veseli şi frumoşi, au primit din partea Centrului pliante informative şi materiale promoţionale, iar pentru că au dorit o “şedinţă foto”, aşa cum au făcut şi la Disneyland, fotografiile au fost cuprinse în albumul alăturat. Considerăm pozitiv faptul că elevii au fost relaxaţi şi veseli la “ora europeană”.

16 Photos

Un altfel de seminar

Astăzi 12 noiembrie 2013, un număr de 25 studenţi ai Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Programului de Studii AFACERI INTERNAŢIONALE, însoţiţi de d-na conf. dr. Kicsi Rozalia, au participat la un altfel de seminar, care nu s-a mai ţinut de această dată la universitate, ci la sediul CIED - “Bucovina” Suceava. După o prezentare a Centrului de Informare EUROPE DIRECT -”Bucovina” Suceava, s-a discutat despre Anul European al Cetăţenilor, făcându-se o scurte referiri şi la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din anul 2014. Fiecare student a primit un set de materiale informative - broşuri privind politicile europene, mai multe numere din Buletin de Europa, precum şi materiale tipărite realizate de CIED Suceava. Acest seminar constituie un prim contact prin care studenţii de la această specializare vor fi atraşi spre acţiuni de voluntariat în cadrul centrului, dar şi pentru a participa la viitoarele evenimente ce vor fi organizate. Urmează ca în următoarele săptămâni să primim la centru şi studenţii din anul trei de la aceeaşi specializare, tot în cadrul orelor de seminar programate de universitate.

43 Photos

Vizita delegaţiei din Laval, Franţa la CIED Suceava.

Centrul de informare Europe Direct -”Bucovina” Suceava a primit ]n data de, 10 octombrie 2013, vizita unei delegaţii din oraşul Laval, regiunea Mayenne, Franţa. Scopul vizitei a fost de a cunoaşte un responsabil de la Europe Direct Suceava care, alături de Europe Direct Laval, primării şi organizaţii neguvernamentale din mai multe localităţi din Europa, să se implice şi să participe la proiectul „Festival -Yes let` s vote!”. Grupul din Suceava care va fi prezent la festival, va fi format din tineri -elevi şi studenţi – care vor participa la activităţile culturale şi sportive, precum şi la dansurile care vor fi organizate cu acest prilej.

10 Photos

Noaptea cercetătorilor la Suceava 2013

Noaptea cercetătorilor este un eveniment European organizat în fiecare an pe data de 27 septembrie, în peste 300 de oraşe din 33 ţări (state membre UE şi ţări vecine). Din Irlanda până în Israel, cercetătorii îşi împărtăşesc pasiunea pentru ştiinţă, publicul putând să participe la experimente şi spectacole ştiinţifice interactive, precum şi la testarea unor echipamente din laboratoarele de cercetare, cu acces, în mod normal, restricţionat. Din România au participat la acest eveniment european un număr de 12 oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj - Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Sinaia, Suceava, Timişoara şi Tulcea. Ediţia 2013 a manifestării a fost organizată sub egida Uniunii Europene de către Target Active Trening, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Centrul de Studii Complexe, Europa FM şi Anticipaţia, parte a grupului Nemira. La Suceava a fost organizată a doua ediţie a acestui eveniment european, pe esplanada din faţa Universităţii :"Ştefan cel Mare” Suceava, evenimentul fiind organizat sub egida Uniunii Europene, în parteneriat cu Societatea Ştiinţifică CYGNUS – Centru UNESCO şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Partenerii locali au fost: Primăria Municipiului Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Muzeul Bucovinei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, Club Speo Bucovina şi Centrul de Informare Europa Direct – Bucovina, Suceava. În cele patru secţiuni principale: Knowledge, HandsOn, Agora şi Fun, participanţii au vizionat filme ştiinţifice pe un ecran uriaş, au dezbătut probleme de mare noutate în domeniul tehnologic, au putut descoperi temele de cercetare ale studenţilor de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor Suceava şi ale unei echipe de elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, au participat la derularea unor experimente sub coordonarea unor grupuri de cercetători şi voluntari, au vizitat expoziţia de Inventică organizată în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Vizitatorii au putut afla astfel, în ce direcţie îşi îndreaptă curiozitatea cercetătorii din oraşul Suceava, dar şi din celelalte oraşe europene. A fost organizată şi tombola Noaptea Cercetătorilor, iar acţiunile interactive cu elevii au făcut ca aceştia să poată descoperi lumea şi să înveţe, în timp ce se distrau. CIED -”Bucovina” Suceava a participat la acest eveniment cu un stand propriu, unde au fost expuse materiale promoţionale şi informative realizate de centru sau primite de la Uniunea Europeană şi rollup-uri care au asigurat vizibilitatea.

41 Photos

Vizita membrilor Clubului ECO MONTAN BUCOVINA Radauti

În data de 15 august 2013, membri ai Clubului ECO MONTAN Bucovina Rădăuţi au făcut o vizită la Centrul de Informare EUROPE DIRECT - “Bucovina” Suceava. Tinerii şi-au manifestat interesul asupra activităţilor centrului şi şi-au exprimat dorinţa de a colabora în diferite acţiuni viitoare. De asemenea, au dorit să cunoască programele cu finanţare europeană active, la care organizaţia lor ar putea aplica. Deşi a fost o mare sărbătoare a creştinilor ortodocşi, ne-am bucurat că şi în această zi, centrul nostru a fost vizitat de tineri interesaţi în a fi activi şi a face ceva pentru protejarea mediului şi dezvoltarea eco turismului în zona Rădăuţi şi judeţul Suceava.

13 Photos

Sărbătoare la Şcoala gimnazială Bosanci

La Şcoala gimnazială Bosanci a fost o adevărată sărbătoare azi, 17 iunie 2013. Aceasta deoarece, în Anul European al Cetăţeanului, CIED – “Bucovina” Suceava şi-a propus să implice mai mult copiii în cunoaşterea drepturilor pe care le au. Într-o atmosferă caldă, ca şi ziua ce se preconiza a fi, elevi din clasele a IV-a şi a VI-a au participat în biblioteca şcolii, la o expunere cu tema “Copilăria şi drepturile copilului”. Discuţiile interactive au fost deosebit de plăcute şi interesante. Unii elevi aveau cunoştinţe despre subiectul discutat şi au răspuns cu îndrăzneala şi spontaneitatea specifice vârstei. Cei care au răspuns corect la întrebările puse de coordonatorul centrului, au fost recompensaţi cu diferite materiale informative sau promoţionale. Totodată, au fost distribuite flyere cu datele de contact ale centrului, făcându-se şi o promovare a acestuia, prin prezentarea misiunii şi obiectivelor sale. Elevii au fost invitaţi ca în vacanţa de vară care se apropie, să viziteze Centrul de Informare Europe Direct din Suceava şi să particpe la acţiunile pe care acesta urmează a le organiza. Copiii s-au jucat cu baloanele colorate primite din partea centrului, au făcut fotografii în grup pentru a le avea ca amintire sau a le vedea pe facebook. Lumina din ochii acestor minunaţi copiii spunea că aceştia au o copilărie fericită, drepturile lor sunt respectate, dar şi că mai sunt doar câteva zile de şcoală, după care începe vacanţa. Să le urăm şi noi “Vacanţă plăcută”!

14 Photos

Vizita la Scoala Grigore Ghica Voievod, din Suceava

În ziua de 14 mai 2013, reprezentantii Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava au fost la Scoala Gimnaziala Grigore Ghica Voiavod, din cartierul Itcani al municipiului Suceava, la o întâlnire cu elevi din clasele a III-a si a IV-a. Subiectele discutate au fost în legate de “Copilaria si drepturile copilului” în contextul Anului European al Cetatenilor si al zilei de 1 iunie – Ziua Internationala a Copilului. Elevii au fost veseli, implicati în discutiile privind temele prezentate, dornici sa-si arate cunostintele despre Europa si Uniunea Europeana. A fost um moment minunat, cu multi copii frumosi si fericiti, într-o zi de vara cu soare si cer senin. Dascalii acestei scoli aduc, cu siguranta, zâmbetul si voiosia copiilor. Albumul de fotografii alaturat surprinde prin imagini, fericirea acestor elevi.

16 Photos

Cu ocazia implinirii a 3 ani de activitate a AIESEC - Suceava

Cu ocazia implinirii a 3 ani de activitate a AIESEC - Suceava, CIED -"Bucovina" Suceava a fost invitata sa participe la actiunile organizate, ocazie cu care asociatia a primit o diploma din partea coordonatorului centrului.

4 Photos

Pentru a marca Ziua Internationala a Copilului

Pentru a marca Ziua Internationala a Copilului, CIED - "Bucovina" Suceava a organizat la Scoala gimnaziala Moara, judetul Suceava, o prezentare intitulata " Copilaria si drepturile copilului". Elevii au primit diferite materiale informative aflate la dispozitia centrului, stegulete, baloane si alte materiale promotionale.

10 Photos

CIED Suceava a fost invitat la recitalul artistului Andrei Ignat

Pe data de 10 mai 2013, arhitectul si pianistul Andrei Ignat, a sustinut un recital la Muzeul Bucovinei din Suceava. CIED Suceava a fost invitat la acest recital, iar artistul a primit din partea coordonatorului centrului o diploma.

2 Photos

Ziua Europei 9 mai 2013

Evenimentele organizate de CIED –„Bucovina” Suceava la Complexul Gloria au continuat cu: vizionarea expoziţiei de pictură „Desenul meu pentru Europa” şi premierea desenelor reprezentative, seminarul dezbatere dedicat Zilei de 9 Mai, concursul de cunoştinţe „Să cunoaştem Europa!”. La aceste acţiuni au participat peste 200 persoane: copii de la Grădiniţa Ţăndărică, elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Şcoala gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Bosanci, organizaţii neguvernamentale - Asociaţia Seniorilor Bucovineni, AREAS, Asociaţia GEC – Bucovina -, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, agenţi economici etc. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, fiecare participant primind steguleţe şi pliante dedicate acestui eveniment.

38 Photos

Ziua Europei 9 mai 2013

Evenimentele organizate de CIED –„Bucovina” Suceava au debutat cu „Lanţul cetăţenilor europeni”, format din peste 100 preşcolari, elevi, studenţi şi cetăţeni, la care s-au alăturat oficialităţile municipale şi judeţene.

23 Photos

Ziua Europei 9 mai 2013

Lucrările realizate în cadrul Concursului de desen tematic pentru copii, de Ziua Europei "DESENUL MEU PENTRU EUROPA"

32 Photos

Ziua Europei 9 mai 2013

Copii pregătesc lucrările pentru Concursul de desen tematic pentru copii, de Ziua Europei "DESENUL MEU PENTRU EUROPA"

11 Photos

Seminar cu elevii Colegiului

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 25 aprilie 2013, la Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, seminarul ”Uniunea Europeană şi Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană”....

6 Photos

Premiere concurs „Hai la carnaval!”

Copii care au participat la concursul „Hai la carnaval!” au fost premiați.

23 Photos

Vizita surpriză a jurnaliștilor din Ucraina, Republica Moldova și România

Imagini cu jurnaliștii din Ucraina, Republica Moldova și România veniți în vizită la Centrul de Informare Europe Direct Bucovina Suceava

12 Photos

Lansare concurs de desen

Sâmbătă 9 februarie 2013, la sediul CIED - Bucovina Suceava, a avut loc lansarea concursului de desene „Hai la carnaval!”

7 Photos

Retrospectiva lunii ianuarie in imagini

Galerie foto cu imagini din cadrul Centrului de Informare Europe Direct BUCOVINA Suceava

7 Photos