URBIS, nou serviciu de consiliere in sprijinul oraselor

URBIS („Urban Investment Support”) va ajuta orașele să-și planifice investițiile astfel încât acestea să-și poată sprijini strategiile de dezvoltare urbană și să obțină un acces mai ușor la finanțare. Acest nou serviciu de consiliere le va sprijini în conceperea, planificarea și implementarea strategiilor și proiectelor lor de investiții, oferindu-le consultanță financiară și tehnică personalizată, inclusiv referitor la opțiuni de finanțare inovatoare.
„Avem obiective ambițioase pentru dezvoltarea urbană durabilă în cadrul Agendei urbane a UE, iar URBIS ne va ajuta să le atingem. Mulțumită acestei inițiative, orașele vor beneficia de sprijinul necesar pentru a crea noi oportunități pentru locuitorii lor”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu cu ocazia lansării URBIS, în cadrul “Forumului Orașelor” 2017 de la Rotterdam.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172811_
urbis_nou_serviciu_consiliere_
investitii_orase_ro

Comisarul european Corina Crețu a aprobat două noi proiecte de investiții în România, în domeniul transportului rutier și, respectiv, al infrastructurii de apă

Peste 76 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor fi investite în lucrările ce vor fi efectuate la drumul național E79. Lucrările au în vedere secțiunea de drum ce leagă orașele Deva și Oradea.
De asemenea, aproape 176 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în infrastructura de gestionare și distribuție a apei, în numeroase zone urbane din județul Vrancea.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20172811_
proiecte_investitii_romania_
infrastructura_apa_domeniul_rutier_ro
.

Comisarul european Corina Cretu deschide cel de-al 3-lea “Forum al Oraselor”, ce are loc la Rotterdam

La a 3-a ediție a “Forumului Orașelor / CITIES Forum”, ce are loc timp de două zile la Rotterdam (27-28 noiembrie), comisarul pentru politică regională Corina Crețu se va întâlni cu miniștri și primari dintr-o serie de state membre ale UE pentru a lua pulsul orașelor europene.
Orașele trebuie să fie inteligente, curate, sigure și, nu în ultimul rând, incluzive. Integrarea comunităților cele mai vulnerabile, inclusiv a migranților, este o prioritate importantă pe agenda noastră. Este o provocare la care viitoarea politică de coeziune va trebui să găsească în continuare răspunsuri“, a declarat comisarul Corina Crețu.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172711_
comisar_corina_cretu_participare_
forum_cities_rotterdam_ro

Potrivit unui sondaj de opinie recent, majoritatea romanilor au incredere in UE

La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă. Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană.
Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei devin cetățeni europeni activi. Cât despre viitorul Europei, ei susțin, la fel ca președintele Juncker, cel de-al șaselea scenariu, «unitate pentru toți»”, a subliniat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172711_
majoritatea_romanilor_au_incredere_
in_uniunea_europeana_ro

RAPEL – Conferință de presă: România și Bulgaria în UE, la 10 ani de la aderare

Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează o conferință de presă dedicată prezentării rezultatelor sondajelor de opinie privind cei 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană.
Evenimentul va avea loc luni, 27 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 11.30, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene, în sala Nicolae Titulescu (str. Vasile Lascăr, nr. 31, et.1, București).
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile în pagina: http://ec.europa.eu/romania/events/20172211_
prezentare_sondaj_romania_bulgaria_10_
ani_aderare_ue_ro
Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment sunt rugați să-și confirme prezența printr-un mesaj transmis dlui Răzvan Szabo, email: razvan.szabo@ec.europa.eu.

Comisarul Corina Cretu participa la forumul Strategiei pentru regiunea alpina de la Munchen

În data de 23 noiembrie, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu s-a aflat la München, în Germania, pentru a participa la primul forum anual al Strategiei macro-regionale pentru regiunea alpină, alături de președintele Comitetului Regiunilor Karl-Heinz Lambertz.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172211_
participare_comisar_corina_cretu_forum_anual_strategie_regiune_alpina_ro

Prezentarea pachetului de toamna din cadrul Semestrului european

Comisia a publicat miercuri, 22 noiembrie, pachetul de documente ce lansează ciclul Semestrului european 2018, de coordonare a politicilor economice, bugetare și sociale. Acesta începe pe fundalul unei activități economice robuste în zona euro și în UE, al unor niveluri record de ocupare a forței de muncă și al scăderii ratelor șomajului până aproape de cele de dinaintea crizei. Întrucât toate statele membre contribuie la acest impuls puternic dat creșterii, în prezent prioritatea este de a se asigura că această situație va dura și va aduce beneficii tuturor membrilor societății.
În ceea ce privește România, Comisia a stabilit că nu au fost luate măsuri eficace pentru a răspunde recomandării adresate deja, de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172211_
publicare_pachet_documente_toamna_semestru_european_ro

Comisarul european Corina Cretu s-a intalnit, la Bruxelles, cu ministrul roman al transporturilor Felix Stroe

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, l-a primit miercuri, 22 noiembrie, la Bruxelles, pe ministrul transporturilor din România, Felix Stroe, pentru a discuta despre proiectele de transport și propunerile de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și prin Fondul de coeziune (FC).
România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunțită și o implementare eficientă a proiectelor de transport“, a declarat înaltul oficial european în cadrul reuniunii.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172211_
intalnire_comisar_corina_cretu_ministru_felix_stroe_ro

Consolidarea progreselor în domeniul migrației

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat, în data de 16 noiembrie, acțiunile necesare pentru a consolida rezultatele pozitive din domeniul migrației. Eforturile colective care vizează protejarea frontierelor externe ale UE, cooperarea cu țările terțe pentru eliminarea cauzelor migrației neregulamentare, îmbunătățirea protecției migranților, precum și progresele înregistrate în lupta contra celor ce introduc ilegal migranți au produs rezultate concrete, în 2017 fiind înregistrată o scădere cu 63% a numărului total de treceri ilegale de-a lungul principalelor rute de migrație. Mai mult …