Comisarii Cretu si Navracsics la forumul anual privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, și comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, se află zilele acestea la Budapesta, pentru a participa la al 6-lea forum anual privind Strategia macroregională pentru regiunea Dunării, intitulat „O regiune dunăreană sigură, conectată și prosperă”.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171810_
forum_anual_strategie_ue_regiune_dunare_ro

Vizita comisarului european Vytenis Andriukaitis in Romania

Comisarul european Vytenis ANDRIUKAITIS, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, va vizita Bucureștiul, în perioada 19-20 octombrie 2017.
Evenimentele la care presa este invitată să ia parte sunt următoarele (joi, 19 octombrie):
-      10.00 – 11.00: Forumul de Sănătate – Finanțarea sistemului de sănătate 2018
-   11.00 – 12.00: Întâlnire cu reprezentanții comisiilor parlamentare pentru sănătate, agricultură și afaceri europene (oportunități de imagine)
-       14.15 – 14.45: Conferință de presă
-       17.00 – 19.15: Dialog cu cetățenii
Mai multe detalii sunt disponibile în anunțul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171810_
vizita_bucuresti_comisar_european_
vytenis_andriukaitis_ro

Înscrierile la Gala Fondurilor Structurale sunt deschise!

Succesul e (în continuare)…MOLIPSITOR! În 2017, îl DESCOPERIM, ÎMPĂRTĂŞIM și APRECIEM din nou!
Începând cu data de 12 octombrie 2017, organizațiile care au implementat proiecte din fonduri europene sau din alte surse de finanțare nerambursabilă se pot înscrie la cea de-a doua ediție a Galei Fondurilor Structurale organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting™ Group. Detalii.

Lansarea Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat, joi, 12 octombrie 2017, Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene – „EU-RO 2019“.
Evenimentul, găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ din Bucureşti, a avut loc în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice, administraţiei locale şi centrale, exponenţi ai mediului patronal, sindical sau academic, membri ai societăţii civile, jurnalişti şi reprezentanţi ai delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European, respectiv Comitetul European al Regiunilor.
Forumul „EU-RO 2019“ este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, şi are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene.
Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de priorități ale agendei politice a Președinției României, precum și a definirii obiectivelor de promovare a României avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019. La Forum pot adera membrii delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale societăţii civile organizate sau asociații de administrații locale.
În cadrul Forumului funcţionează mai multe grupuri de lucru, acţionând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare; Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.
„Acest prim mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate, dar și o datorie pentru orice stat membru. Ne dorim o Președinție transparentă, iar alegerea politicilor prioritare nu trebuie să se facă în spatele ușilor închise. În acest sens, efortul nostru este de a clădi un mecanism de dialog permanent la nivelul întregii societăţi, pentru ca cetățenii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat“, a declarat Victor Negrescu.
De asemenea, ministrul delegat a prezentat stadiul actual al procesului de pregătire a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe dimensiunile de resurse umane și de comunicare, realizând totodată şi o trecere în revistă a calendarului evenimentelor formale şi informale din primul semestru al anului 2019, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru România. Pe durata celor șase luni de mandat, România va organiza 1.330 de evenimente formale și informale la Bruxelles și 250 de evenimente formale și informale în România, care vor avea loc în toată țara, cu sprijinul autorităților locale și județene.
„Este nevoie ca România să fie mai pragmatică în abordarea sa europeană, iar dorinţa noastră este de a creşte capacitatea administrativă a sistemului public, pentru a gestiona mai eficient dosarele cele mai importante în perspectiva Președinției“, a subliniat Victor Negrescu.
Elemente de context
România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru. De asemenea, Președinția conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a fi calibrat în funcție de evoluția unor dosare cu miză majoră la nivel european. În acest moment cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit și cadrul financiar multianual post-2020.

Fermierii din România primesc sprijin pentru combaterea problemelor climatice

Comisia Europeană a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20171210_
sprijin_fermieri_romania_
combatere_probleme_climatice_ro

Comisarul european Marianne Thyssen in vizita in Romania

Comisarul european Marianne THYSSEN, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, va vizita România, în perioada 11-12 octombrie 2017.
Mai multe detalii despre vizită și programul acesteia sunt disponibile în anunțul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171110_
vizita_romania_comisar_european_marianne_thyssen_ro

Concursul Lider European provoacă elevii de liceu din România să dezvolte soluții pentru comunitățile locale

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează concursul Lider European și provoacă elevii de liceu din clasele IX-XI să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă provocărilor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Cele mai bune opt proiecte înscrise pe platforma online Europa, casa noastră (link is external) vor fi premiate, iar echipele clasate pe primele trei locuri vor fi invitate să își prezinte proiectele în fața juriului, la București.
Concursul face parte din campania educațională pe teme europene “Europa, casa noastră”, o inițiativă susținută de Ministerul Educației Naționale.
Mai multe detalii în pagina:
ttps://ec.europa.eu/romania/news/20170510_
concurs_lider_european_proiecte_elevi_liceu_romania_ro
.

Noul raport privind coeziunea alimenteaza dezbaterea asupra viitorului finantelor UE

Comisia a publicat luni, 9 octombrie, cel de al 7-lea raport privind coeziunea, luând pulsul regiunilor din UE, trăgând concluzii legate de cheltuielile aferente politicii de coeziune în timpul anilor de criză și stabilind cadrul pentru politica de coeziune de după 2020.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Raportul arată clar că Uniunea noastră are nevoie de mai multă coeziune. Deși criza s-a încheiat, ea a lăsat evident cicatrici în multe regiuni. Acestea vor avea nevoie de politica de coeziune pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare.”
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20170910_
raport_coeziune_dezbatere_viitor_finante_ue_ro

În octombrie, ne întoarcem la școală

Octombrie aduce noi evenimente în cadrul programului european “Back to School”, inițiativa interinstitutională ce dă posibilitatea angajaților instituțiilor europene de a-și vizita fostele școli și licee.
Miercuri, 11 octombrie, între orele 11.45 – 13.00, doamna Gabriela Dima, din cadrul Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, va merge la Colegiul Național „George Coșbuc” din București, pentru o dezbatere pe teme europene.
Vineri, 13 octombrie, doamna Felicia Stoica, 10.00 – 14.00, din cadrul Direcției pentru Creștere Economică, Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene, va merge la  Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din București, pentru un eveniment similar.
Și, tot în data de 13 octombrie, de la orele 12.00, domnul Adrian Vasiliu, din cadrul Oficiului pentru Publicații al UE, va merge la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, în cadrul aceluiași program.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20170910_
program_european_back_to_school_editie_2017_ro
.

EbS live, 16.00 (ora Romaniei): Dezbaterea cu tema “Constitutie, stat de drept si drepturi fundamentale in Spania in lumina evenimentelor din Catalonia”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans TIMMERMANS va participa, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la dezbaterea cu tema “Constituție, stat de drept și drepturi fundamentale în Spania în lumina evenimentelor din Catalonia”.
Dezbaterea poate fi urmărită în direct, începând cu ora 16.00 (ora României), în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2