Comisarul Corina Cretu a discutat cu ministrii responsabili pentru politica de coeziune din UE

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, se află la Luxemburg în data de 25 aprilie, pentru a participa la lucrările Consiliului pentru Afaceri Generale (GAC), în cadrul cărora a avut un schimb de opinii cu miniştrii responsabili pentru politica de coeziune.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172504_
intalinire_luxemburg_corina_cretu_ministri_politica_coeziune_ro

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a vizitat România

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans TIMMERMANS, a efectuat o vizită oficială în România, în data de 20 aprilie 2017, la finalul căreia a susținut un dialog cu cetățenii, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Dialogul a avut loc la Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei, nr. 49-53). Detalii.

Pompeii, reabilitat cu fonduri europene

Comisia Europeană a alocat în data de 12 apilie, aproximativ 50 de milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare și conservare a sitului arheologic de la Pompeii, din Italia. Banii provin din Fondul european pentru dezvoltare regională. Se estimează că la momentul finalizării lucrărilor de restaurare, numărul turiștilor care vor vizita anual  orașul antic roman Pompeii, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, va crește cu 200.000. Detalii.

Invitatie seminar dezbatere

Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava vă invită la  evenimentul dedicat „Noii politici europene privind migraţia”, în data de vineri, 21 aprilie 2017, începând cu orele 11,00. Estimăm că evenimentul va dura max. 1 oră.

Obiectivul evenimentului:  Promovarea politicii Uniunii Europene privind migraţia.

Tema: ”EMIGRAŢIE – IMIGRAŢIE” – „Noua politică europeană privind migraţia”.

Format eveniment: seminar-dezbatere.

Grup ţintă: funcţionari publici, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din zonă, media, cetăţeni.

Motivaţie: Recentele evenimente dramatice din capitalele europene, au arătat că Europa trebuie să gestioneze mai bine fenomenul migraţional, sub toate aspectele sale. Prin promovarea valorilor europene comune, şi cetăţenii judeţului Suceava pot să conştientizeze necesitatea de a-i proteja pe cei aflaţi la nevoie, astfel încât să fie sprijinite   demersurile refugiaţilor şi cererile de azil în situaţii de urgenţă.
Judeţul Suceava are o responsabilitate special în materie de azil şi de migraţie, din cel puţin două motive: Suceava se învecinează la nord cu Ucraina, frontiera cu acest stat fiind şi frontier Uniunii Europene; în municipiul Rădăuţi se află unul din centrele pentru refugiaţi, existente pe teritoriul României. Pe lângă aceste argumente, există preocupări pentru asigurarea respectării normelor europene comune, de sancţionare a traficanţilor de personae şi mărfuri. Infractorii care exploatează suferinţa şi nevoile persoanelor aflate în situaţii dificile sau care fac obiectul persecuţiilor trebuie să afle că Europa este vigilentă.
Acest eveniment se încadrează în prioritatea Comisiei Europene –”Noua politică europeană privind migraţia”.
Evenimentul va avea loc la Sala de conferinţe a Complexului Gerald’s (aflat in vecinatatea Primariei Municipiului Radauti), vineri, 21 aprilie 2017, incepand cu orele 11,00.

Programul evenimentului:
- 11.00 – 11. 15: cafea de bun venit,
- 11.15 – 11,30: prezentarea ”EMIGRAŢIE – IMIGRAŢIE” – „Noua politică europeană privind migraţia”, Loreta Cautes, coordonator CIED „Bucovina” Suceava,
- 11,30 – 12,00: opinii ale invitatilor, propuneri.
- 12,00 – 13,00: dejun de lucru, discuţii,  concluzii.

Iniţiativa „Sate inteligente” a fost lansată

Marți, 11 aprilie, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu dnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului. Detalii.

Declarația prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și a comisarilor Corina Crețu, Marianne Thyssen și Vĕra Jourová cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie)

Egalitatea de tratament și drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii Europene. Romii se confruntă cu o lungă istorie de excludere socială și de prejudecăți. Minoritatea cea mai numeroasă din Europa – 6 milioane de romi trăiesc în UE – continuă să fie discriminată și marginalizată. Detalii.

Politica de coeziune sprijină regiunile cu venituri mici

Într-un raport publicat marți, 11 aprilie, referitor la regiunile din Uniune care sunt rămase în urmă în ceea ce privește creșterea sau bogăția, Comisia identifică modalități clare de sprijinire a strategiilor de creștere regionale, cu ajutorul fondurilor UE.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Pentru fiecare obstacol în calea dezvoltării, există un răspuns în cadrul politicii de coeziune. Strategiile de dezvoltare regională personalizate, combinate cu precondițiile pentru investiții de succes, pot transforma aceste regiuni în locuri atractive pentru locuitori, lucrători și întreprinderi. Iată ce facem: ajutăm regiunile să-și identifice nevoile și atuurile concurențiale și le oferim instrumentele necesare pentru o mai bună elaborare a politicilor.”
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20170411_
politica_coeziune_sprijina_regiunile_venituri_mici_ro
.