Conferinţă de presă la debutul celui de-al cincilea an de activitate

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, având ca structură gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, a organizat o conferinţă de presă prin care a marcat debutul celui de-al  cincilea an de activitate a Centrului.
Evenimentul a avut loc în data de 27 ianuarie 2017, la Punctul de Informare al CIED “Bucovina” Suceava, aflat in incinta Centrului pentru Tradiţii Bucovinene.
Programul evenimentului a cuprins: prezentarea Planului de activităţi pentru anul 2017 al Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava (activităţi, termene, rezultate aşteptate, parteneri) şi lansarea Concursului internaţional de desene ale copiilor „Europa văzută prin ochii copiilor” (prezentarea activităţii, graficul şi regulamentul concursului, termene;

http://www.europedirectbucovinasuceava.ro/InvitatieRegulamentConcursDesen.pdf)

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava.

Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni – ediţia 2017

Despre premiu
Parlamentul European invită tinerii din România, cu vârste cuprinse între 16-30 de ani, să se înscrie în competiţia “Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, concurs organizat de către Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul International Charlemagne din Aachen. Aflată la cea de-a zecea sa ediţie,  competiţia se adresează tinerilor care au realizat proiecte care promovează buna înțelegere între popoarele din diferite țări europene, oferind astfel exemple de cooperare între tineri din diferite state membre – cum ar fi evenimente pentru tineret, schimburi de experiență între tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană. O condiţie necesară înscrierii în concurs se referă la perioada de derulare a proiectelor, astfel încât acestea trebuie să fi fost deja începute şi să aibă termen de finalizare în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 ianuarie 2017 sau să fie în curs de desfăşurare.

Procesul de selecţie
Selecţia proiectului câştigător al Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni se va face în două etape:

Etapa întâi: înscrierile în cadrul etapei naţionale a concursului pot fi realizate până la data de 30 ianuarie 2017, urmând ca juriile naţionale, compuse din cel puţin doi deputaţi din Parlamentul European şi dintr-un reprezentant al unei organizaţii pentru tineret să selecţioneze un câştigător naţional din fiecare dintre cele 28 de state membre până la 15 martie 2017.

Etapa a doua: juriul european, compus din trei deputaţi în Parlamentul European, Preşedintele Parlamentului European şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen, va desemna cele 3 mari proiecte câştigătoare dintre cele 28 de proiecte propuse de juriile naţionale, până la data de 11 aprilie 2017.

Premiile acordate
Celor mai bune proiecte la nivel european li se vor acorda premii în valoare de 7.500 € (premiul întâi), 5.000 € (premiul al doilea) şi 2.500 € (premiul al treilea).

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 23 mai 2017 la Aachen, Germania, unde vor fi invitaţi toţi reprezentanţii celor 28 de proiecte naţionale selectate în prima etapă a procesului de jurizare.
Premiile acordate celor mai bune trei proiecte vor fi înmânate de Președintele Parlamentului European și de reprezentanții Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.
Cei trei laureaţi vor primi, de asemenea, invitaţia de a vizita Parlamentul European (la Bruxelles sau la Strasbourg).
Mai multe informaţii despre regulamentul concursului, modul de înscriere, precum şi formularul de înregistrare se regăsesc la următoarele link-uri: http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/introduction.html, http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/application-form.html, http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/rules.html.

Continuarea a 10 proiecte din mai multe regiuni din România

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 10 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o contribuție din partea UE de aproximativ 800 de milioane de euro. Investiţiile au în vedere lucrări de infrastructură începute între 2007 și 2013, ce vor putea fi finalizate în actuala perioadă de programare.
Mai multe detalii în comunicatul de presă.

Raport elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) privind România

Comisia a publicat miercuri, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) privind România. La 10 ani de la instituirea MCV, Comisia a făcut un bilanț al măsurilor întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, al realizărilor, provocărilor nedepășite încă și al acțiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172501_
raport_mcv_romania_ro

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat o contribuţie financiară prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) la proiectul ,,Reabilitarea Drumului Naţional 1C între oraşele Dej şi Baia Mare”

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat o contribuţie financiară prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) la proiectul ,,Reabilitarea Drumului Naţional 1C între oraşele Dej şi Baia Mare“. Cofinanţarea din partea Uniunii Europene pentru acest proiect major retrospectiv, ale cărui lucrări de reabilitare au fost finalizate în 2016, este de aproximativ 57 de milioane de euro.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171901_
reabilitare_drum_national_Dej_Baia_Mare_ro

Continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanţare din partea UE de peste 500 de milioane de euro. Proiectele se înscriu într-o serie de domenii esențiale, și anume: transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă şi managementul integrat al deşeurilor.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20170111_
corina_cretu_finantare_11_proiecte_majore_infrastructura_ro

Your Europe, Your Say – Colegiul Virgil Madgearu, din Târgu-Jiu, la Bruxelles

La sfârșitul anului trecut, Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu  a fost selectat de Comitetul Economic și Social European (CESE) să participe, din partea României, la ediția 2017 a manifestării “Europa ta, părerea ta!” (Your Europe Your Say - YEYS). În această adunare anuală a elevilor europeni vor fi dezbătute principalele provocări cu care se confruntă Europa. Detalii.