Editorial semnat de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Sunt foarte încântat să constat că, pe măsură ce ne apropiem de finalul acestui an, înregistrăm progrese într-o chestiune importantă atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori.

Aceasta a fost o perioadă importantă pentru toți cei care își doresc schimbarea modului inechitabil în care sunt tratați agricultorii în cadrul lanțului european de aprovizionare cu alimente. De curând, am vorbit la Forumul la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării acestui lanț de aprovizionare, ce a avut loc la Bruxelles, punând accent pe activitatea mea de până acum cu privire la această problemă importantă.

Și, tot recent, Președinția slovacă a reușit să obțină unanimitatea în Consiliu în ceea ce privește consolidarea poziției agricultorilor, în special în ceea ce privește practicile comerciale neloiale. Totodată, miniștrii și-au dat acordul asupra sporirii transparenței marjelor și prețurilor, precum și asupra unor modalități mai clare pentru sporirea cooperării între producători.

Această activitate se bazează pe raportul Parlamentului European – adoptat în iunie, cu o majoritate covârșitoare de 600 la 38 – solicitând măsuri din partea legislativului Uniunii pentru a combate aceste practici comerciale neloiale.

Instrucțiunile clare primite din partea Consiliului și a Parlamentului constituie un puternic mandat de a trece la acțiune. În consecință, acest fapt este evidențiat și în programul de lucru al Comisiei pentru 2017 (p.6), care dă undă verde adoptării unor măsuri suplimentare, când este necesar, pentru asigurarea unui echilibru real în lanțul agroalimentar.

Prin urmare, am declarat în cadrul Forumului la nivel înalt, că anul 2017 ne oferă șansa reală de a bate fierul cât e cald, lucrând în paralel pe mai multe inițiative, ca parte a unei abordări globale în ceea ce privește gestionarea problemelor din lanțul agroalimentar. Și colega mea Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a subliniat în discursul său din deschiderea Forumului la nivel înalt, faptul că “avem nevoie acum de îmbunătățiri tangibile și un angajament comun pentru acțiune.”

Sunt convins că recomandările grupului de lucru independent privind piețele agricole, pe care l-am creat special pentru a aborda această problemă, constituie o foaie de parcurs pentru progresul în multe domenii-cheie.

Forumul a adoptat un program de lucru, ale cărui trei filoane principale - practici comerciale echitabile și eficiente, competitivitate și noi oportunități pe piața unică, precum și transparența prețurilor în cadrul lanțului agroalimentar – sunt bine alese și pot avea o contribuție pozitivă la dezbatere.

Prin urmare, putem spune că 2016 se apropie de sfârșit într-o notă pozitivă. Acum, provocarea pentru 2017 este de a transforma toate aceste bune intenții în fapte.

Un sector agroalimentar mai flexibil, într-un lanț de aprovizionare mai puternic și mai echitabil, va aduce beneficii nu doar agricultorilor, ci și fiecărui cetățean european. Aștept cu deosebit interes cooperarea pe această temă cu comisarii Vestager și Bieńkowska, și sunt încrezător că 2017 poate fi anul în care lucrurile încep cu adevărat să se schimbe.

Pagina de Facebook a comisarului Phil Hogan

Contul de Twitter al comisarului Phil Hogan

Blogul comisarului Phil Hogan

Noi norme pentru reducerea poluării atmosferice

Legislativul UE a aprobat propunerile Comisiei Europene privind stabilirea unor limite mai stricte pentru principalii cinci poluanți atmosferici din Europa. Noul act normativ, Directiva privind plafoanele naționale de emisie (PNE), intră în vigoare la data de 31 decembrie 2016 și este elementul central al unui program mai amplu: „Aer curat pentru Europa”. Detalii.

Românii văd în UE un pol de stabilitate

Majoritatea românilor au încredere în UE (52%, față de 36% media europeană) mai mult decât în propriul guvern (29% în România, față de 31% media europeană). 59% dintre români și 53% dintre europeni consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene într-o serie de domenii, cum ar fi combaterea terorismului, promovarea democrației și a păcii, protecția mediului, promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și abordarea aspectelor privind migrația din afara UE. Detalii.

Logo-ul care va însoți activitățile de comunicare privind sărbătorirea a 10 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene.

Reprezentanța Comisiei Europene și Guvernul României prezintă logo-ul care va însoți activitățile de comunicare privind sărbătorirea a 10 ani de când, la 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20162312_
logo_10_ani_aderare_romania_UE_ro

Noi oportunități prin Corpul european de solidaritate

Începând cu data de 7 decembrie 2016, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani se pot înscrie în Corpul european de solidaritate, o nouă structură prin care pot ei aduce o contribuție importantă în societate, în întreaga UE. Astfel, ei vor dobândi experiență și competențe valoroase la începutul carierei. Cei interesați de această oportunitate, sunt încurajați să se înscrie aici. Detalii…          

Continuarea a 19 proiecte din mai multe regiuni din România

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 19 proiecte din mai multe regiuni din România, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Proiectele se referă la sistemul de alimentare cu apă, cel de canalizare și epurare, sistemul centralizat de termoficare urbană și la infrastructura de transport feroviar și rutier.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20161512_
finalizare_19_proiecte_infrastructura_romania_ro

Reprezentanța Comisiei în România a anunțat în data de 9 decembrie, câștigătorii concursului Reporter și Blogger European 2016.

În cadrul ediției 2016 s-au înscris 45 de concurenți, cu 206 de materiale, la 8 categorii. Atât jurnaliștii cât și bloggerii au putut concura direct la secțiunile 4, 5, 7 și 8, pe când secțiunile 1, 2 și 3 au fost rezervate exclusiv presei, iar la categoria 6 s-au putut înscrie doar bloggeri. Câștigătorii vor primi ca premiu o tabletă iPad, în cadrul ceremoniei de premiere care se va desfășura pe data de 15 decembrie.
Lista câștigătorilor poate fi găsită în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20160912_
rezultate_concurs_reporter_blogger_european_ro.

Reprezentanța Comisiei Europene vă invită să participați la evenimentul de lansare, în România, a Corpului european de solidaritate.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a prezentat această inițiativă în discursul despre starea Uniunii Europene 2016, după cum urmează: “Comisia propune instituirea unui Corp european de solidaritate. Tinerii din întreaga Uniune își vor putea oferi sprijinul, pe bază de voluntariat, acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutor, pentru a răspunde unor situații de criză, cum ar fi cea a refugiaților sau cutremurul care s-a produs recent în Italia. Îmi doresc ca acest Corp european de solidaritate să devină pe deplin operațional până la sfârșitul anului. De asemenea, aș vrea ca, până în 2020, din acest corp să facă parte 100.000 de tineri europeni. Prin înscrierea voluntară în Corpul european de solidaritate, acești tineri își vor putea dezvolta competențele și vor dobândi nu doar o experiență profesională, ci și una umană, care este de neprețuit.

Vă așteptăm în data de 7 decembrie, începând cu orele 14.00, la Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31, parter, București).