Matei Vişniec, un cavaler al ideii europene

“Nu abandonaţi ideea europeană!” Aceasta a fost esenţa discursului de premiere rostit de dramaturgul şi romancierul român Matei Vişniec, la primirea premiului Jean Monnet, ediţia 2016.
Vişniec a devenit în noiembrie al 21-lea laureat al premiului european pentru literatură Jean Monnet, si primul roman care obține aceasta recunoaștere. Detalii.

Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor

Declarație comună a comisarilor Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei, Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Neven Mimica, comisar pentru cooperare internațională și dezvoltare, Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor și Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și și egalitate de gen, Tibor Navracsics, comisar pentru educație, cultură, tineret și sport, și Julian King, comisar pentru uniunea securității, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie 2016). Detalii.

Atenuarea impactului social și de mediu produs de închiderea a două mine de cărbune necompetitive până în 2018

Comisia Europeană a constatat că proiectul României de a acorda un sprijin în valoare de 447,8 milioane RON pentru atenuarea impactului social și de mediu produs de închiderea a două mine de cărbune necompetitive până în 2018 este conform cu normele UE în materie de ajutoare de stat. Concluzia Comisiei a fost că sprijinul nu va denatura concurența în mod nejustificat.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20162411_
autorizare_sprijin_inchiderea_minelor_ro.

Comisia evaluează stadiul reformelor din Turcia şi Balcanii de Vest

Majoritatea ţărilor candidate sau potenţial candidate la aderarea la UE înregistrează progrese pe calea reformelor, chiar dacă viteza este diferită de la o ţară la alta. Aceasta este concluzia pachetului anual de extindere  prezentat pe 9 noiembrie, de Comisia Europeană. Pachetul evaluează stadiul în care se află ţările cu care au fost iniţiate negocieri de aderare (Turcia, Muntenegru, Serbia), ţările candidate (Albania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) şi potenţialii candidati (Bosnia şi Herţegovina, precum şi Kosovo). Detalii.

Ariane-5, pentru prima oară în spațiu cu sateliții Galileo 18/11/2016

Odată cu lansarea cu succes joi, 17 noiembrie, a patru noi sateliți, constelația Galileo a ajuns la un număr de 18 sateliți funcționali în orbită geostaționară, din minimul de 24 necesari pentru o acoperire la nivel mondial. Este pentru prima dată când a fost folosită racheta europeană de transport Ariane-5. Noii sateliți vor accelera astfel punerea în practică a unui sistem european de navigație globală prin satelit. Detalii.

Concursul pentru un logo cu tema “România – 10 ani în Uniunea Europeană”

Reprezentanța Comisiei Europene lansează concursul pentru un logo cu tema “România – 10 ani în Uniunea Europeană”, pentru a marca momentul aderării la Uniunea Europeană.
Concursul presupune alegerea unui logo pentru campania națională de comunicare ce urmează a fi desfășurată, în 2017, în parteneriat cu autoritățile naționale.
Competiția este deschisă tuturor românilor cu vârsta peste 18 ani și se adresează, cu precădere, celor care studiază sau lucrează în domeniul artelor plastice sau arhitecturii.
Termenul-limită de înscriere în concurs este 5 decembrie 2016.
Mai multe detalii și regulamentul concursului sunt disponibile în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/content/concurs_logo_
romania_10_ani_in_ue_ro

Cât timp din viață muncim?

Durata medie de activitate profesională a românilor a crescut în ultima decadă cu 1,7 ani, se arată într-un recent comunicat de la Eurostat, publicat luni, 14 noiembrie, ei dedicând muncii 32,8 ani din viață. Media europeană a crescut, în același interval de timp, cu 1,9 ani, ea ajungând la 35,4 ani. La nivel european, Suedia este clasată pe primul loc în termeni de durată, cu 41,2 ani petrecuți de lucrători în câmpul muncii. La polul opus, sunt muncitorii italieni, care desfășoară activități profesionale doar 30,7 ani. Detalii.

Evaluare independentă a Planului de investiții pentru Europa

Potrivit evaluării independente elaborate de Ernst&Young, publicate luni, 14 noiembrie, Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), pilonul principal al Planului de investiții pentru Europa, ar trebui consolidat, prelungit și extins. Comisia a propus această extindere, în data de 14 septembrie, în vederea măririi competitivității europene și stimulării investițiilor în creșterea economică și crearea de locuri de muncă, pe baza realizărilor deja obținute. Detalii.

Măsurile bugetar-fiscale stimulează creșterea economică a României la un vârf post-criză

Potrivit celei mai recente prognoze economice, publicate de Comisia Europeană miercuri, 9 noiembrie, în România creșterea PIB-ului real este printre cele mai rapide din Europa și se preconizează că va rămâne astfel în orizontul de monitorizare. Valul de creștere este favorizat de  creșterea consumului ca rezultat al reducerii TVA, măririi salariilor și ratelor scăzute ale dobânzilor. Se previzionează totodată creșterea inflației pe măsură ce PIB-ul real îl depășește pe cel potențial, iar efectul reducerilor precedente de taxe se estompează. Totodată deficitul de cont curent se așteaptă să se dubleze anul acesta comparativ cu 2015. Estimările arată că deficitul bugetar se va mări considerabil, ca urmare a scăderii taxelor și creșterilor salariale în sectorul public. Detalii.