Numărul de urgenţă 112 salvează vieţi în întreaga Europă

112

29 iulie marchează ziua de naștere a numărului european de urgență 112. Numărul de urgenţă 112 a fost introdus la recomandarea Conferinței Europene a Administrațiilor Poștei și Telecomunicațiilor (CEPT) din 1976 şi adoptat prin decizie a Consiliului, la 29 iulie, în 1991.
În toate țările Uniunii Europene, numărul de urgență 112 poate fi apelat în mod gratuit și fără a fi nevoie de prefix și este disponibil 24 de ore / 24. La acest număr de urgenţă se conectează în mod automat cu centrul local de urgență (poliție, pompieri și ambulanță) oamenii care au nevoie de ajutor. Operatorul va transfera apelul către serviciul de urgență corespunzător. În cazul în care apelantul nu este sigur de ce serviciu are nevoie, operatorul va transfera apelul la poliție.
Este important ca numărul european de urgență 112 să devină mai popular. Cei mai mulți cetățeni ai Uniunii Europene nu sunt familiarizați cu 112 ca număr de urgență la nivelul întregii UE: puțin peste un sfert  identifică în mod corect 112 ca fiind numărul pentru apeluri oriunde în UE, în cazul unei situații de urgență. 112 funcționează în întreaga UE și în multe alte țări, cum ar fi: Elveția, Islanda, Norvegia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Moldova, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina. Cetăţenii trebuie să se informeze înainte de a începe călătoria într-o altă țară, cu privire la numărul de urgență local.
Numărul european de urgență 112 este un simbol de ajutor. Este organizat și administrat  astfel încât să ofere cel mai apropiat nivel posibil pentru public.  112 este un EU-produs de salvare şi are multe avantaje pentru cetățenii europeni. 112 constituie un număr ușor de reținut și este numărul care trebuie cunoscut atunci când cetăţenii călătoresc în UE. 112 este un element extrem de valoros atunci când se analizează starea persoanelor aflate în situaţie de primejdie în momentul în care au nevoie de serviciile de urgență.

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 26 iulie 2016, proiectul retrospectiv de reabilitare a sectorului de drum Zalău-Răstoci

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 26 iulie 2016, proiectul retrospectiv de reabilitare a sectorului de drum Zalău-Răstoci, parte a Drumului Naţional 1H (DN 1H). Valoarea totală a proiectului este de 51,6 milioane de euro, iar contribuţia UE este de 29,3 milioane euro, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/26072016_
aprobare_finantare_proiect_retrospectiv_reabilitare_dn1h_ro.htm

România este unul dintre cele 8 state membre care a primit un aviz motivat în legătură cu transpunerea noii directive referitoare la obiectele culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE

România este unul dintre cele 8 state membre care a primit un aviz motivat în legătură cu transpunerea noii directive referitoare la obiectele culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE. Traficul ilegal de bunuri culturale este o problemă care afectează toate țările UE.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/22072016_
aviz_motivat_transpunere_norme_restituire_bunuri_culturale_ro.htm

România, Grecia și Luxemburg au fost trimise în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

România, Grecia și Luxemburg au fost trimise în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea în legislația națională a Directivei 2012/34/UE privind instituirea spațiului feroviar unic european.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/22072016_netranspunere_
norme_spatiu_unic_feroviar_ro.htm

Aproximativ 265 de milioane de euro, realocați de Comisia Europeană pentru IMM-uri şi cercetare

Comisia Europeană a aprobat miercuri, 20 iulie 2016, modificarea Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) 2007-2013 prin transferul a aproximativ 265 de milioane de euro, în interiorul programului, pentru proiecte performante din cadrul axelor prioritare “Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient” și ,,Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate”. Detalii.

Reciprocitatea vizelor cu SUA și Canada

Luni, 11 iulie, a avut loc reuniunea ministerială cvadripartită dintre Comisia Europeană, Canada, România și Bulgaria pentru a discuta tematica reciprocității vizelor. În urma acestei reuniuni, Comisia a adoptat miercuri, 13 iulie, o comunicare în care evaluează progresele realizate în discuțiile cu Canada și SUA pe acest subiect și stabilește calea de urmat. Detalii.

Antitrust: Comisia Europeană vs. Google

Comisia Europeană a prezentat joi, 14 iulie, două noi comunicări cu obiecții companiei Google pentru abuz de poziție dominantă pe piață. Prima dintre ele se referă la faptul că Google favorizează sistematic, la afișarea rezultatelor unei căutări, propriul serviciu de comparare a produselor. Iar cea de-a doua arată că afișarea anunțurilor publicitare generate de motoarele de căutare concurente este limitată artificială în paginile de internet ale părților terțe. Detalii.

Noi inițiative în domeniul azilului

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 13 iulie, propuneri pentru finalizarea reformei sistemului european comun de azil. Astfel, ea a propus crearea unei proceduri comune de protecție internațională, un set de standarde uniforme privind protecția și drepturile acordate beneficiarilor ei, precum și o mai bună armonizare a condițiilor de primire în UE. De asemenea, Comisia a propus instituirea unui cadru european de relocare, pentru a le oferi astfel persoanelor care au nevoie de protecție internațională căi de intrare în Europa organizate și sigure. Detalii.

Peste 170 de milioane de euro pentru prima fază a proiectului Liniei 5 de metrou

Comisia Europeană a aprobat marți, 12 iulie 2016, modificarea proiectului major „Linia 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei”. Decizia vizează eşalonarea proiectului în două faze, prima fiind inclusă în perioada de programare 2007-2013, iar cea de-a doua urmând să fie finanţată în perioada de programare 2014-2020. Detalii.