Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, va efectua vineri, 20 noiembrie 2015, o vizita oficiala in Romania

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, va efectua vineri, 20 noiembrie 2015, o vizita oficiala in Romania. Agenda vizitei si detaliile cu privire la evenimentele deschise presei sunt disponibile in fisierul alaturat si in pagina de internet:
http://ec.europa.eu/romania/news/19112015_corina_cretu_vizita_romania_ro.htm

Interviu

Interviul acordat de d-na Angela Ioanovici, Coordonatorul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, postului de Radio USV, pe data de 6 noiembrie 2015 poate fi ascultat aici .

.

“Informează-te complet, angajează-te corect!”

Ambasada Olandei în România cu sprijinul Centrului Diecezan Caritas Iași, al Confederației Caritas România și al Centrului de Informare EUROPE DIRECT –“Bucovina” Suceava, organizează o  sesiune de informare despre ce înseamnă munca și viața în Olanda. Evenimentul va avea loc în ziua de 17 noiembrie, ora 12.00,  la sediul Centrului de Informare EUROPE DIRECT  din Suceava,  str. Nicolae Bălcescu nr. 1, parter.
Scopul proiectului, care se derulează sub sloganul „Informează-te complet, angajeaza-te corect!”, este de conştientizarea şi atenţionare a potenţialilor lucratori români în Olanda privind necesitatea informării înainte de plecare.
Cunoaşterea drepturilor, obligaţiilor, oportunităţilor şi riscurilor privind viaţa şi munca în Olanda va facilita succesul la locul de muncă şi integrarea în comunitate, precum şi evitarea pericolelor legate de contracte de muncă nefavorabile sau chiar de exploatarea prin muncă.
Proiectul se adresează cu prioritate persoanelor care nu se informează sau nu au acces la informație, fiind supuse astfel, în mai mare măsura, riscurilor asociate acestui demers. În acest sens, rolul reprezentanților asociațiilor Caritas implicate în proiect este acela de a disemina persoanelor direct interesate materialele informative ale campaniei, dar și de a identifica susținători locali, pentru promovarea acestora în locuri de maxima vizibilitate pentru grupul țintă (postere, broșuri, fluturaşi).
Dacă vă gândiți să plecați la muncă în Olanda, pregătiți-vă în avans bagajul de informații utile.
Informații utile pot fi găsite și pe www.muncasiviatainolanda.nl

Studenţi în vizită la CIED Suceava şi Asociaţia GEC Bucovina

Un număr de 5 studenţi ai Facultăţii de Ştiiţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii  „Ştefan cel Mare” Suceava au fost azi, 10 noiembrie 2015, în vizită la Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava şi la structura – gazdă, Asociaţia GEC Bucovina. Scopul acestei vizite a fost, în primul rând, de a afla părerea unor membri ai asociaţiei cu privire la subiecte actuale şi de interes pentru comunitatea locală, cum ar fi: relaţia societăţii civile cu administraţia publică locală, spaţiile verzi, protecţia mediului, schimbările climatice, câinii comunitari etc.
Cu această ocazie au stat de vorbă şi cu Angela Ioanovici – coordonatorul Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, ocazie cu care au aflat care este misiunea centrului, activităţile pe care le-au desfăşurat până în prezent şi cele care se vor desfăşura în perioada imediat următoare. Studenţii au fost invitaţi să devină voluntari ai centrului şi să participe la evenimentele care se vor desfăşura. Aceştia au primit mai multe materiale informative (broşuri, hărţi) primite de centru de la Comisia Europeană sau Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pentru a fi distribuite cetăţenilor, în mod gratuit.

Album foto: Studenţi în vizită la CIED Suceava şi Asociaţia GEC Bucovina

Vizionarea unui film, la noul Centru Cultural “Bucovina” Suceava

Voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovin”  Suceava şi ai structurii gazdă – Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare “Bucovina” Suceava  s-au reunit sâmbătă, 7 noiembrie 2015,  la sediul din str. Nicolae Bălcescu nr. 1, unde au discutat printre altele,  despre noutăţile culturale ce au loc în Suceava. Deoarece în urmă cu  câteva zile s-a dat în folosinţă Centrul Cultural “Bucovina” Suceava, vizionarea unui film împreună, la acest nou centru  a fost o iniţiativă primită foarte bine de cei prezenţi.
Album foto: Voluntari la vizionarea unui film la Centrul Cultural “Bucovina” Suceava

Relaxare fiscala: creste economia, dar si deficitul

In previziunile economice de toamna, publicate joi, 5 noiembrie, Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei isi va continua cresterea in 2015 (3,5%), 2016 (4,1%) și 2017 (3,6%), datorita consolidarii consumului pe fondul relaxarii fiscale.
Comisia estimeaza o crestere a deficitului structural (MTO), de la 1% din PIB în 2015 la aproape 4% din PIB în 2017. De asemenea, deficitul bugetar este asteptat sa creasca de la 1,5% din PIB în 2015, la 2,8% din PIB în 2016 si la peste 3% din PIB în 2017. Conform estimarilor Comisiei, datoria publica va atinge 40,9% din PIB in 2016 si 42,8% din PIB în 2017.
Cu ocazia publicarii datelor privind România, vice-presedintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social Valdis Dombrovskis a declarat: “Previziunile economice publicate astazi indica imbunatatirea performantelor economice ale Romaniei. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara actiunile decisive intreprinse in favoarea reformei finantelor publice. Cu toate acestea insa, continuarea reformelor structurale ramane extrem de importanta, precum si asigurarea sustenabilitatii finantelor publice si a cresterii economice pe termen scurt si mediu prin politici bugetare responsabile”.
Context
Previziunile economice de toamna iau in considerare datele disponibile pana la 22 octombrie 2015, pe baza politicilor economice anuntate de statele membre pana la momentul prognozei. Urmatorul set de previziuni economice va fi publicat in februarie 2016.
Pagini utile

Anuntul de presa integral

Previziunile complete (datele despre Romania in paginile 112 si 113)

Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru afaceri economice si financiare Pierre Moscovici

Contact

Margaritis SCHINAS (+ 32 2 296 05 24)

Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Audrey AUGIER (+32 2 297 16 07)

 Urmariti activitatea DG ECFIN pe Twitter: @ecfin

Urmariti activitatea vicepreședintelui Dombrovskis pe Twitter: @VDombrovskis

Urmariti activitatea comisarului Moscovici pe Twitter: @Pierremoscovici

Declaratia comisarului pentru politica regionala, Corina Cretu, referitor la scrisoarea comunităților romane din diaspora si a reprezentantilor societatii civile

“In legatura cu scrisoarea deschisa primita azi doresc sa transmit opiniei publice preocuparea mea continua de a veni in ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Va asigur ca la nivelul Comisiei Europene urmarim indeaproape evolutia starii de sanatate a acestora si facem tot ce ne sta in putere pentru a beneficia de cele mai bune conditii de ingrijire si tratament.
In acest sens, am luat deja legatura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente și mobilitatea fortei de muncă, si Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, cu rugamintea de a identifica de urgenta modalitatile prin care putem interveni la nivel european. Totodata, DG Sanco a informat Comisia pentru Siguranta Sanatatii, care reuneste reteaua autoritatilor de sanatate din statele membre, atat in ceea ce priveste situatia victimelor din tara noastra cat si privind necesitatea unui ajutor de urgenta.
Doresc sa mulțumesc pe aceasta cale statelor membre care au oferit deja sprijin Romaniei si va asigur ca atat eu cat și colegii mei suntem solidari cu populatia Romaniei in aceste momente atat de grele.
Personal, sunt profund afectata de pierderea atator vieti omenesti si sper ca cei care azi se zbat intre viata si moarte pot beneficia de cele mai evoluate tratamente pentru a se insanatosi cat mai curand. Asa cum am spus, i-am rugat pe colegii mei cu atributii in domeniu sa trateze in regim de urgenta aceasta tragedie.