Dna Charlina Vitcheva, director în cadrul Direcției de Politică Regională (DG REGIO) a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013

În data de 2 octombrie 2015, dna Charlina Vitcheva, director în cadrul Direcției de Politică Regională (DG REGIO) a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita  două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Conferința de presă va avea loc la Giurgiu (str. Dorobanți, nr. 19), începând cu orele 10.00.
Presa are acces pe toată durata evenimentului. Jurnaliştii interesaţi să participe la vizită sunt rugaţi să își confirme participarea până la data de 30 septembrie 2015, la Biroul de presă al MDRAP, tel.: +4 0372 111 499, e-mail: presa@mdrap.ro.

Vă transmitem mai jos comunicatul de presă integral trimis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe această temă.

Comisia Europeană

Direcția Generală Comunicare

Reprezentanţa în România

Str. Vasile Lascăr, nr. 31, Bucureşti sector 2, cod 020492

Tel.: +40-21-203 5432, fax: +40-21-316 8808

E-mail: Roxana.MOREA@ec.europa.eu

Pagina de internet: http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm

Comunicat de presa – Cooperarea între regiunile de graniță: consultare pentru identificarea obstacolelor transfrontaliere

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

COMUNICAT DE PRESĂ

28 septembrie 2015

 

Cooperarea între regiunile de graniță: consultare pentru identificarea obstacolelor transfrontaliere

În anul 2015 programele de cooperare interregională finanțate de Uniunea Europeană (Interreg). aniversează 25 de ani! În tot acest timp, politica de coeziune a Uniunii Europene a finanțat cooperarea transfrontalieră între regiuni, prin intermediul programelor Interreg, care au oferit susținere financiară proiectelor de cooperare în domenii ca: dezvoltare teritorială, dezvoltare urbană, transport, infrastructura de frontieră, IT, mediu, energie, educaţie, antreprenoriat, cultură, social, sănătate, cercetare-dezvoltare, resurse umane. În perioada 2014-2020, noile programe Interreg vor continua să finanțeze activități de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării IMM-urilor, protecției mediului sau gestionării riscurilor din zonele de frontieră.

Implementarea programelor transfrontaliere sugerează, totuși, că obstacole transfrontaliere există în continuare, și că finanțarea nu poate rezolva problemele persistente, dintre care multe sunt legate de legislație și de guvernare. Acest lucru ar necesita măsuri administrative și legale la nivel european.

Comisia Europeană (prin Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană – DG REGIO) a lansat un proces de analiză a obstacolelor transfrontaliere existente și a politicilor conexe pentru care ar fi necesare acțiuni care depășesc simpla finanțare. Inițiativa a fost lansată de comisarul Corina Crețu pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Cooperării Europene.

Consultarea se va desfășura în perioada 21 septembrie – 21 decembrie 2015, rezultatele urmând să fie făcute publice on-line. Puteti participa completand un formular online.

Scopul studiului este să ofere concluzii și sugestii privind modul în care UE și partenerii săi pot atenua sau elimina aceste obstacole. Un raport final cu recomandări va fi prezentat până la sfârșitul anului 2016. Până atunci, membri ai conducerii DG REGIO vor vizita regiunile transfrontaliere de pe întreg teritoriul UE, ca să atragă atenția asupra acestui proces de consultare  și pentru a marca cei 25 de ani de ani de programe de cooperare Interreg.

În acest context, pe data de 2 octombrie 2015, de la ora 10:00, la Giurgiu (strada Dorobanți nr. 19), dna. Charlina Vitcheva, director în cadrul DG Regio a Comisiei Europene, va susține o conferință de presă și va vizita  două proiecte finanțate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

NOTĂ ÎN ATENȚIA REDACȚIILOR

Presa are acces pe toată durata evenimentului. Jurnaliştii interesaţi să participe sunt rugaţi să confirme participarea până la data de 30 septembrie, 2015, la Biroul de presă al MDRAP, Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro.

* * *

Cooperarea transfrontalieră presupune cooperarea între regiuni de graniță din state vecine, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială a zonelor de graniță şi acţiuni „people to people”.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-20206 programe de cooperare transfrontalieră (5 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comună de management şi un program pentru care este Autoritate naţională).

Directia Comunicare

0372 111 499

presa@mdrap.ro

www.mdrap.ro

Facebook: MinisterulDezvoltarii

Twitter: eDezvoltare
YouTube: eDezvoltare

Issuu: mdrt
Slideshare: eDezvoltare
LinkedIn RO: MDRAP
LinkedIn EN: mdrap
Wikipedia: http://bit.ly/1Jb2tMY

Depășirea obstacolelor încă prezente aflate în calea cooperării transfrontaliere: Comisia solicită opiniile cetățenilor

Comisia lansează o consultare publică la nivelul UE privind obstacolele încă prezente aflate în calea cooperării transfrontaliere. Cu ocazia Zilei cooperării europene și la o săptămână după celebrarea celei de-a 25-a aniversări a Interreg, cadrul general al programelor de cooperare transfrontalieră din cadrul politicii regionale, Comisia lansează o consultare publică la nivelul UE privind obstacolele încă prezente aflate în calea cooperării transfrontaliere.
Detalii…

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu: “Acordurile de Cooperare și Programele Operaționale nu conțin prevederi referitoare la penalizarea sau restricționarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene și Fondurile de Investiții ”

Declarație de presă

“Politica de Coeziune este un factor cheie al politicii europene de investiții pentru asigurarea dezvoltării, creșterii economice și a creării de noi locuri de muncă, mai ales în statele și în regiunile din UE care au cea mai mare nevoie de astfel de investiții.

Politica de Coeziune a fost concepută și este implementată în baza unei colaborări strânse între Comisia Europeană și statele membre. De asemenea, în baza acordurilor de cooperare negociate între CE și autoritățile naționale și regionale, la nivelul fiecărei țări au fost stabilite sumele exacte pe care statele membre le vor aloca din bugetele naționale pentru implementarea politicii de coeziune. Nu există nicio legătură între situația actuală privind migrația și azilul politic și aceste alocări bugetare.

În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, precizez că în Acordurile de Cooperare și Programele Operaționale pentru actuala perioadă de programare (2014 – 2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricționarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene și la Fondurile de Investiții în situația în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranților.

Politica de Coeziune, așa cum a precizat președintele Junker săptămâna trecută în discursul său despre Starea Uniunii,  va continua să joace un rol important în chestiunea migrației, axându-se pe integrarea socială a migranților legali.  De altfel, fondurile Politicii de Coeziune se adresează luptei împotriva excluziunii sociale și a sărăciei, prin asigurarea condițiilor care să genereze noi locuri de muncă.

În perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creștere economică și dezvoltare și care vor susține implicit integrarea socială, inclusiv a migranților legali. Câteva exemple în acest sens: dezvoltarea infrastructurii necesare pentru găzduirea și creșterea copiilor sau revitalizarea zonelor urbane defavorizate.

Totodată, așa cum a mai precizat președintele Junker, Comisia Europeană analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuție mai mare pe viitor în abordarea problemei migrației, iar această contribuție este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macro-regionale.”

Tabăra pentru voluntari, de la Eforie Nord

Voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT  – “Bucovina” Suceava au participat  în perioada 28 august – 3 septembrie 2015, la o tabără cu tema Cu voi totul e mai simplu ! organizată în parteneriat cu centrele EUROPE DIRECT Comănești și EUROPE DIRECT Târgovişte.
Mai multe informaţii şi imagini de la acţiune vezi pe Galerie foto.