Prioritățile bugetului UE pentru 2016: locuri de muncă și creștere economică

Comisia Europeană a propus miercuri, 27 mai, un buget al UE în valoare de 143,5 miliarde de euro în credite de plată pentru 2016. Conform propunerii, menite să sprijine redresarea economiei europene și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață de pe continent, aproape jumătate din bugetul anului 2016 va fi dedicat măsurilor de stimulare a creșterii economice și creării locurilor de muncă. Proiectul include contribuțiile la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), un element esențial al Planului de investiții pentru Europa.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru buget și resurse umane, Kristalina Georgieva, a declarat: „Având în vedere actuala situație economică, este mai important ca oricând ca banii contribuabililor să fie folosiți cu chibzuință. În 2016, bugetul nostru va sprijini redresarea economiei, investind în creșterea economică și în ocuparea forței de muncă, și va urmări totodată să contribuie la gestionarea provocărilor externe, cum ar fi migrația. Răspundem celor mai stringente nevoi ale Europei și urmărim să obținem cele mai bune rezultate posibile.”
Proiectul de buget va fi transmis Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, urmând ca bugetul final să fie adoptat împreună de cei doi co-legislatori.
Context
Cele mai importante elemente ale bugetului UE propus pentru anul 2016:
- aproape jumătate din credite (66,58 miliarde EUR) vor fi alocate pentru măsurile de stimulare a creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a competitivității;
- 1,67 miliarde EUR pentru sprijinirea priorităților politice ale CE, precum uniunea energiei și piața unică digitală, prin intermediul unor programe precum Mecanismul pentru interconectarea Europei;
- 1,8 miliarde EUR (în creștere cu 30 % față de 2015) vor fi alocate pentru Erasmus+, programul european pentru educație, formare, tineret și sport, care va ajuta peste 4 milioane de persoane să lucreze și să studieze în UE în perioada 2014-2020;
- 10 miliarde EUR (în creștere cu 11,6 % față de 2015) pentru competitivitate sporită prin cercetare și inovare, prin intermediul unor programe precum Orizont 2020;
- 2 miliarde EUR în credite de angajament și 500 milioane EUR în credite de plată sunt destinate fondului de garantare al FEIS, pentru a debloca investiții în valoare de 315 miliarde EUR;
42,86 miliarde EUR pentru agricultori;
- 0,8 miliarde EUR pentru Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF) și Fondul pentru securitate internă (ISF);
- 9,5 miliarde EUR destinate capacității UE de a răspunde la crizele externe precum cele din Ucraina și Siria.
Pagini Utile
Anunțul de presă integral
Întrebări și răspunsuri despre buget
Proiectul de buget al UE pentru anul 2016
Fișa informativă „Bugetul UE pe scurt”
Bugetul UE în țara mea online
Bugetul UE, între mit și realitate
Kristalina Georgieva pe Twitter

Planul de investiții: Negocierile FSI încheiate cu succes

Parlamentul European și Consiliul, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, au încheiat joi, 28 mai, după o noapte de discuții, negocierile privind regulamentul Fondului de investiții strategice (FSI), cel mai important element al Planului de investiții pentru Europa.
Vicepreșdintele Comisiei Europene pentru creștere economică, locuri de muncă, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: Sunt foarte mulțumit de încheierea negocierilor pentru Fondul de investiții strategice. Avem încredere că Parlamentul și Consiliul își vor da acordul final în luna iunie, astfel încât Fondul să poată deveni operațional în această toamnă și să poată contribui la crearea locurilor de muncă și la creșterea economică.
Context
Comisia Europeană a publicat propunerea legislativă pentru FSI în data de 13 ianuarie 2015. În urma încheierii negocierilor, este de așteptat ca miniștrii de finanțe ai statelor membre să aprobe regulamentul în Consiliu în data de 19 iunie, urmând ca votul în plenul Parlamentului European să aibă loc în data de 24 iunie.
Pagini Utile
Anunțul de presă integral
Conferința de presă susținută de vicepreședintele CE Jyrki Katainen
Conferința de presă susținută de vicepreședintele CE Kristalina Georgieva
Sesiune de întrebări și răspunsuri
Propunerea legislativă a CE din 13 ianuarie
Pagina de internet a Planului de investiții pentru Europa

CE solicită României să implementeze legislația Uniunii bancare

Joi, 28 mai, Comisia Europeană a cerut României și altor 10 state membre, să implementeze complet Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare. Directiva este un element central al uniunii bancare, ce are ca scop consolidarea sectorului financiar-bancar european în urma crizei economice și financiare.
Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legale. Dacă statele membre vizate nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia ar putea decide transmiterea cazului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Context:
Cele mai multe state membre au implementat directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare până la data limită de 31 decembrie 2014. În urma neîndeplinirii acestei obligații, Comisia Europeană a decis declanșarea procedurii de infringement împotriva Bulgariei, Republicii Cehe, Franței, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Țărilor de Jos, Maltei, Poloniei, României și Suediei.
Comisia Europeană a adoptat joi, 28 mai 2015, un set de 127 de decizii în cadrul pachetului lunar de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legale de către statele membre.
Pagini Utile
Directiva 2014/59/UE
Uniunea bancară pe internet

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat, in data de 27 mai 2015, la Spatiul Public European, semifinala concursului pilot “EUROQUIZ – Sa cunoastem Europa!”

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat, in data de 27 mai 2015, la Spatiul Public European, semifinala concursului pilot “EUROQUIZ – Sa cunoastem Europa!”. Concursul isi propune sa aduca elevilor informatii despre institutiile si programele europene, despre spațiul european căruia ii apartin – fie ca este vorba de istorie, geografie, arta, gastronomie sau alte aspecte ce tin de cultura generala.
Pentru mai multe informatii va rugam consultati anuntul de presa alaturat acestui mesaj sau publicat in pagina de internet
http://ec.europa.eu/romania/news/27052015_2echipe_bucurestene_finala_concursului_euroquiz_ro.htm

Premiere la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava

După aderarea României la Uniunea Europeană, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava s-au organizat în fiecare an diverse evenimente  cu ocazia sărbătoririi ZILEI EUROPEI. Anul acesta împreună cu Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a fost organizat concursul de cunoştinţe “9 mai – Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”.   Subiectele au cuprins următoarea tematică: Aderarea la UE, Instituţiile UE şi Politicile Europene.
Pentru imagini de la acest evenimet vezi Galeria foto.

Comisia Europeană a publicat un set de propuneri pentru o mai mare transparență în procesul de elaborare a politicilor comunitare la nivel european

Comisia Europeană a publicat un set de propuneri pentru o mai mare transparență în procesul de elaborare a politicilor comunitare la nivel european.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/19052015_agenda_pentru_mai_buna_legiferare_ro.htm 

Copiii Europei

În cadrul acţiunilor dedicate sărbătoririi ZILEI EUROPEI, reprezentantul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, a participat în ziua de 9 mai 2015, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, la expoziţia – concurs “Copiii Europei”, ediţia a II-a, făcând parte din comisia de jurizare. Între CIED – “Bucovina” Suceava şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava există un parteneriat încheiat în anul 2013, desfăşurându-se mai multe acţiuni în comun.
Imagini de la eveniment puteţi urmări la Galerie foto.

“Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”

Anul acesta, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina”, în parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, a organizat în ziua de 8 mai 2015, un eveniment adresat publicului larg, intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!”.
Evenimentul s-a desfăşurat în aer liber, pe esplanada din faţa Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a reunit copii, elevi, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum şi alţi cetăţeni din judeţul Suceava.
Imagini de la eveniment puteţi vedea la Galerie foto.