Comisia Europeana a anuntat planul de investitii

Comisia Europeana a anuntat planul de investitii in valoare de 315 miliarde de euro pentru relansarea cresterii economice in Europa.
Comunicatul de presa poate fi consultat la adresa:

http://ec.europa.eu/romania/news/26112014_comisia_europeana_
lanseaza_un_nou_plan_de_investitii_ro.htm

 Inregistrarea conferintei de presa sustinute de presedintele CE Jean-Claude Juncker alaturi de presedintele PE Martin Schulz, vicepresedintele CE Jyrki Katainen, și de presedintele BEI Werner Hoyer va fi disponibila incepand cu orele 13:30 in pagina de internet a EbS:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=1&institution=0&date=11/26/2014

Discursul presedintelui Juncker sustinut in plenul Parlamentului European:

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-14-2160_en.htm

 Discursul vicepresedintelui Katainen sustinut in plenul Parlamentului European:

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-14-2161_en.htm

 Pentru mai multe informatii va rugam consultati pagina de internet dedicata planului de investitii:

http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-investment/plan/index_en.htm

Comisarul european pentru politici regionale, dna Corina Cretu, va efectua o vizita oficiala in Romania

Comisarul european pentru politici regionale, dna Corina Cretu, va efectua o vizita oficiala in Romania in perioada 27 – 28 noiembrie 2014.
Anuntul de presa, agenda vizitei si evenimentele deschise presei sunt disponibile in fisierul alaturat si in pagina de internet:
http://ec.europa.eu/romania/news/26112014_comisarul_corina_cretu_viziteaza_romania_ro.htm

Programul TEN-T

Programul TEN-T va cofinanța, cu 1 milion de euro, studiile pentru construcția unui terminal intermodal la Aeroportul Internațional “Traian Vuia” de la Timișoara, având ca scop promovarea integrării transportului de marfă în rețelele TEN-T de transport aerian, feroviar și rutier.
Mai multe detalii pe această temă sunt disponbile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/11112014_ue_investeste_in_aeroportul_timisoara_ro.htm 

Potrivit previziunilor economice europene de toamnă, în 2015, în România, creșterea PIB-ului va fi de 2,4%

Potrivit previziunilor economice europene de toamnă, în 2015, în România, creșterea PIB-ului va fi de 2,4%, rata inflației va ajunge la 2,1%, iar cea a șomajului la 6,9%, iar datoria publică brută va reprezenta 40,4% din PIB.
Pe ansamblul Uniunii Europene, previziunile de toamnă ale Comisiei Europene indică pentru restul anului o creștere economică redusă, atât în UE, cât și în zona euro. Pentru anul 2014 în ansamblu, creșterea reală a PIB-ului va atinge, potrivit estimărilor, 1,3% în UE și 0,8% în zona euro. Creșterea ar urma să se accelereze ușor în cursul anului 2015, atingând 1,5%, respectiv 1,1%, pe fondul îmbunătățirii cererii externe și interne. În 2016, se așteaptă o intensificare a activității economice până la 2,0%, respectiv 1,7%, datorită consolidării sectorului financiar, precum și datorită recentelor reforme structurale care încep să dea roade.
Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/04112014_previziunile_
economice_de_toamna_2014_ro.htm

Capitolul referitor la România (în engleză) se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2014_autumn/ro_en.pdf

Înregistrarea declarațiilor de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki KATAINEN, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I094872

Înregistrarea declarațiilor de presă susținute de comisarul european Pierre MOSCOVICI, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, este disponibilă în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I094873

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I094874 

Studiul de fezabilitate și de proiectare de tip front-end (FEED) pentru stațiile de compresoare din Corbu, Hațeg și Horia

Studiul de fezabilitate și de proiectare de tip front-end (FEED) pentru stațiile de compresoare din Corbu, Hațeg și Horia va beneficia de finanțare europeană cu o valoare maximă de 1.519.342 euro.
Studiul face parte din proiectul de interes comun (PCI) intitulat “Conductă de gaz între Bulgaria și Austria, via România și Ungaria”, iar beneficiarul finanțării este Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A.
Acest studiu face parte dintr-un număr de 34 de proiecte-cheie de infrastructură cărora statele membre au convenit să le aloce 647 de milioane de euro, din totalul de 5,85 de miliarde prevăzute în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE). În cadrul primului apel de propuneri pentru MIE-Energie au fost primite 64 de proiecte eligibile, care au solicitat un sprijin financiar total în valoare de 1,370 de miliarde de euro.
MIE oferă finanțare pentru proiectele care au avantaje clare dincolo de frontierele naționale și care nu sunt viabile din punct de vedere comercial sau pe care utilizatorii din anumite state membre nu și le pot permite. Următorul apel de propuneri de proiecte va fi lansat în 2015. În cadrul lui se va putea solicita finanțare și pentru acțiunile propuse în 2014, însă respinse în urma evaluării deoarece nu erau încă suficient de bine definite la momentul încheierii apelului de propuneri.
Mai multe detalii privind MIE și proiectele aprobate pentru finanțare sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/30102014_ue_
investeste_in_infrastructura_energetica_ro.htm

Lista proiectelor ce urmează a fi finanțate se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/energy/infrastructure/pci/doc/2014_cef_energy_lists.pdf

 Mai multe detalii despre MIE sunt disponibile în pagina:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-605_en.htm