Consumatorii din România și din întreaga Uniune Europeană vor putea utiliza, în condiții de mai mare siguranță, anumite produse cosmetice

Consumatorii din România și din întreaga Uniune Europeană vor putea utiliza, în condiții de mai mare siguranță, anumite produse cosmetice, ca urmare a două noi măsuri de restricționare a folosirii conservanților în acestea. Măsurile au în vedere 2 conservanți din categoria parabenilor (propilparabenul și butilparabenul), precum și amestecul de metilcloroizotiazolinonă (și) metilizotiazolinonă (MCI/MI).
Decizia Comisiei vine în urma unei evaluări efectuate de Comitetul Științific Independent pentru Siguranța Consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care realizează o evaluare atentă a riscurilor pe care le prezintă substanțele înainte de a recomanda restricționarea sau interzicerea acestora.
Conservanții sunt importanți în produsele cosmetice întrucât protejează consumatorii împotriva agenților patogeni nocivi care altfel ar invada cremele și alte produse pe care le folosesc zilnic oamenii. În lipsa conservanților, toate produsele cosmetice ar avea un termen de valabilitate foarte scurt și majoritatea ar trebui păstrate la frigider.
Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/26092014_comisia_
imbunatateste_siguranta_produselor_cosmetice_ro.htm

Autoritățile române de resort au la dispoziție, începând de astăzi, un ghid care să le sprijine în luarea de măsuri împotriva căsătoriilor de conveniență între cetățenii UE și resortisanți ai țărilor terțe, în contextul legislației UE privind libera circulație

Autoritățile române de resort au la dispoziție, un ghid care să le sprijine în luarea de măsuri împotriva căsătoriilor de conveniență între cetățenii UE și resortisanți ai țărilor terțe, în contextul legislației UE privind libera circulație.
Ghidul își propune să ofere sprijin autorităților naționale pentru combaterea eficace a căsătoriilor de conveniență, garantând, în același timp, dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE. Orientările publicate vor contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că autoritățile naționale abordează acest fenomen — a cărui amploare variază considerabil de la un stat membru la altul, — pe baza acelorași elemente de fapt și de drept, pe întreg teritoriul Uniunii.
Comisia a redactat acest ghid în strânsă colaborare cu statele membre, după ce unele dintre acestea i-au solicitat sprijinul pentru a face față acestui fenomen.
Mai multe informații pe acest subiect se găsesc în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/26092014_lupta_impotriva_
abuzurilor_ce_prejudiciaza_libera_circulatie_a_cetatenilor_europeni_ro.htm
 

Noaptea Cercetătorilor Europeni (26 septembrie 2014)

În cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni (26 septembrie 2014), în România sunt organizate evenimente la Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea.
De exemplu, în București, publicul se va putea plimba printre stele și va putea contempla universul la Institutul Astronomic. Tot în București, pentru pasionații de muzică și tehnologie, se va organiza un atelier de compunere a unei melodii pe tabletă, iar cei interesați de crime misterioase îi vor putea ajuta pe detectivi și pe oamenii de știință să rezolve un caz. În același timp, vizitatorii din Tulcea vor putea explora ecosistemele Deltei Dunării, elevii de la mai multe licee și școli din Piatra Neamț vor desfășura activități științifice distractive, iar la Oradea roboții și alte echipamente electronice avansate vor constitui punctul de atracție al Nopții.
În cadrul seriei de evenimente dedicate, specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări europene pasiunea lor pentru știință. Vizitatorii vor putea experimenta o mulțime de activități și vor putea vizita culisele laboratoarelor științifice, de obicei închise pentru public. Scopul Nopții Cercetătorilor Europeni este de a promova știința și de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.
Detalii despre seria de evenimente din România și orașele în care sunt organizate acestea se găsesc în pagina: http://noapteacercetatorilor.eu/
Mai multe informații pe tema Nopții Cercetătorilor Europeni sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/25092014_noaptea_cercetatorilor_europeni_ro.htm

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul regulamentului UE privind concentrările economice, achiziționarea Eni Česká Republika, s.r.o., Eni România S.R.L. și Eni Slovensko, spol. s.r.o. de către MOL Petrol și Gaze Plc. din Ungaria

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul regulamentului UE privind concentrările economice, achiziționarea Eni Česká Republika, s.r.o., Eni România S.R.L. și Eni Slovensko, spol. s.r.o. de către MOL Petrol și Gaze Plc. din Ungaria.
Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția propusă nu ridică probleme de concurență, deoarece entitatea rezultată în urma fuziunii va continua să fie supusă unor presiuni concurențiale din partea altor actori de pe piață, atât în amonte, cât și în aval.
Mai multe detalii pe subiect sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/25092014_comisia_agreeaza_achizitiile_mol_ro.htm 

Trei dintre deciziile luate de Comisia Europeană în cadrul pachetului lunar ce are în vedere cazurile de încălcare a legislației UE de către statele membre

Trei dintre deciziile luate de Comisia Europeană în cadrul pachetului lunar ce are în vedere cazurile de încălcare a legislației UE de către statele membre se referă la România și au în vedere sectorul de sănătate și cel de mediu.
Toate cele trei decizii reprezintă avize motivate si se referă la:
- notificarea transpunerii pe deplin în legislația națională a normelor europene din domeniul asistenței medicale transfrontaliere;
- notificarea transpunerii pe deplin în legislația națională a normelor europene de recunoaștere a prescripțiilor medicale emise în alt stat membru; și
- luarea de măsuri pentru diminuarea poluării aerului cu particule fine (PM10).
România are la dispoziție două luni pentru a lua măsuri adecvate, în caz contrar Comisia putând înainta cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În cadrul pachetului lunar, Comisia a luat 147 de decizii, printre care 39 de avize motivate și 4 sesizări ale Curții de Justiție.
Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/25092014_pachetul_de_actiuni_privind_
constatarea_neindeplinirii_oblgatiilor_pentru_luna_septembrie_ro.htm

Înregistrarea anunțului de presă pe subiect poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I093024

Reprezentanța Comisiei Europene organizează, alături de partenerii săi din sectorul lingvistic, o serie de evenimente dedicate Zilei europene a limbilor

Reprezentanța Comisiei Europene organizează, alături de partenerii săi din sectorul lingvistic, o serie de evenimente dedicate Zilei europene a limbilor. Anunțul de presă și detaliile cu privire la evenimentele organizate sunt disponibile la adresa:
http://ec.europa.eu/romania/news/23092014_ziua_europeana_a_limbilor_2014_ro.htm

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România face parte din rețeaua serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, o nouă structură de cooperare lansată oficial astăzi, structură care ajută statele membre să își coordoneze mai bine politicile și acțiunile de reducere a șomajului și care contribuie la consolidarea cadrului de guvernanță economică europeană.
Noua rețea are la bază decizia Consiliului și a Parlamentului European de a maximiza eficiența serviciilor publice de ocupare a forței de muncă prin intermediul unei cooperări mai strânse, decizie adoptată în mai 2014 (a se vedea IP/13/544 și IP/14/545), în conformitate cu Pachetul legislativ din 2012 privind ocuparea forței de muncă. Consiliul de administrație al noii rețele s-a reunit, tot astăzi, pentru prima dată la Bruxelles.
Rețeaua va ajuta statele membre să pună mai bine în aplicare recomandările specifice fiecărei țări referitoare la serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă, adoptate de Consiliu în cadrul semestrului european. În 2014, România a fost una dintre cele 11 țări care au primit astfel de recomandări (alături de Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania). Factorii naționali de decizie vor putea utiliza expertiza obținută în cadrul rețelei la conceperea, dezvoltarea și evaluarea politicilor privind ocuparea forței de muncă.
Mai multe informații privind serviciile publice de ocupare a forței de muncă, inclusiv fișe de țară, se găsesc în pagina (în engleză):
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=105&langId=en
Mai multe detalii despre nou-lansata rețea sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/23092014_ocuparea_fortei_de_munca_ro.htm 

Două proiecte din România fac parte dintre cele 18 proiecte-pilot lansate în perioada august-decembrie 2013 în cadrul “Garanției pentru Tineret”

Două proiecte din România fac parte dintre cele 18 proiecte-pilot lansate în perioada august-decembrie 2013 în cadrul “Garanției pentru Tineret”. Proiectul din județul Alba se axează pe punerea în practică, în cadrul școlilor, a unui model de cercuri de pregătire și consiliere profesională (de tip job club), în timp ce proiectul din județul Neamț se concentrează pe crearea de planuri individualizate de încadrare pe piața muncii pentru tinerii ce părăsesc sistemul de asistență socială.
Aceste proiecte-pilot, ce se desfășoară timp de aproximativ 12 luni fiecare, reprezintă modalități concrete de punere în practică a “Garanției pentru Tineret”, de exemplu prin consolidarea legăturilor dintre angajatori și școli, precum și prin îmbunătățirea sprijinului acordat tinerilor de către serviciile publice de ocupare a forței de muncă.
În acest context, Comisia Europeană urmează să se întâlnească în cadrul unui seminar desfășurat la Bruxelles, cu coordonatorii celor 18 proiecte-pilot menționate. În cadrul reuniunii vor fi trecute în revistă atât realizările, cât și învățămintele desprinse în cursul implementării lor.
Informații despre proiectele din România se găsesc (în limba engleză) în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/images/09092014_memo_youth_guarantee.pdf
Mai multe detalii despre seminarul cu coordonatorii proiectelor și despre “Garanția pentru Tineret” în general sunt disponibile în comunicatul de presă din  pagina:
http://ec.europa.eu/romania/images/09092014_memo_youth_guarantee.pdf
Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri pe subiect poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I092346 

Marea majoritate a românilor consideră protecția mediului ca un domeniu (deosebit de) important din punct de vedere personal

Marea majoritate a românilor consideră protecția mediului ca un domeniu (deosebit de) important din punct de vedere personal, iar 60% dintre ei văd poluarea aerului ca una dintre principalele probleme cu care se confruntă din acest punct de vedere. 82% dintre români consideră că pot juca personal un rol în protejarea mediului și că problemele de mediu au un efect direct asupra vieții cotidiene.
De asemenea, aproximativ 58% din populație se consideră destul de bine informată în ceea ce privește problemele de mediu, iar 43% apreciază că introducerea unor amenzi serioase pentru cei care fac infracțiuni de mediu este una din modalitățile cele mai eficiente de soluționare a acestora. Nu în ultimul rând, în jur de 80% dintre români cred că UE ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica că legislația în domeniu este aplicată în mod corect în România și că ar trebui alocate mai multe fonduri UE pentru activități favorabile protecției mediului înconjurător.
Datele de mai sus fac parte dintr-un sondaj Eurobarometru pe tema atitudinii cetățenilor europeni în ceea ce privește protecția mediului. În întreaga UE, marea majoritate a cetățenilor au afirmat că protecția mediului este importantă pentru ei, personal, un număr mare dintre respondenți apreciind că se poate face mai mult în domeniu.
Mai multe detalii despre studiul Eurobarometru  sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/08092014_
europenii_acorda_importanta_protectiei_mediului_ro.htm

Fișa cu informații despre atitudinea românilor privind protecția mediului se găsește în pagina (în engleză):
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_416_fact_ro_en.pdf