Declarația de presă a comisarului european Dacian Cioloș despre măsurile luate de Comisia Europeană pentru a sprijini producătorii din Republica Moldova afectaţi de încetarea importului de fructe de către Federația Rusă.

Declarația de presă a comisarului european Dacian Cioloş despre măsurile luate de Comisia Europeană pentru a sprijini producătorii din Republica Moldova afectaţi de încetarea importului de fructe de către Federația Rusă.  
  
Comisia Europeană propune dublarea contingentele de export fără taxe vamale pe piața europeană pentru mere, prune și struguri de masă din Republica Moldova
 
“În urma discuțiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova Iurie Leancă și cu vicepremierul Natalia Gherman, având în vedere impactul deciziei Federației Ruse de a înceta importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comisia Europeană propune măsuri de sprijin suplimentar pentru producătorii moldoveni. 
 
Astfel, în cadrul Preferințelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova îi vor fi acordate contingente de export suplimentare, fără taxe vamale, pentru mere, prune și struguri de masă de două ori mai mari decât cotele negociate în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA). Măsura va fi valabilă până la sfârșitul anului 2015.
 
Mai multe detalii despre cum va fi aplicată această măsura vor fi cunoscute în zilele următoare, obiectivul nostru fiind să permitem importul acestor contingente suplimentare cât mai repede posibil.
 
Aceste măsuri concrete și foarte rapide luate de Comisia Europeană – cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru Comerț, Karel de Gucht, și pentru Extindere și Politica de Vecinătate,Štefan Füle – sunt dovada solidarității noastre cu producătorii moldoveni afectați de deciziile de limitare a comerțului pe una dintre piețele lor tradiționale. Sper ca aceste măsuri vor da producătorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă pentru a crește exporturile către Uniunea Europeană, dar și pentru a-și diversifica piețele de export”, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş.    

Comisia Europeana a publicat primul studiu care inventariaza politicile statelor membre privind alimentatia in scoli

Ca parte a eforturilor de reducere a obezitatii infantile, Comisia Europeana a publicat primul studiu care inventariaza politicile statelor membre privind alimentatia in scoli. Romania, alaturi de alte 17 state membre ale Uniunii Europene, are in vigoare o serie de norme in domeniu si aplica anumite restrictii la comercializarea produselor alimentare nesanatoase in institutiile de invatamant.
Comunicatul de presa este disponibil in pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/16072014_studiu_privind_alimentatia_in_scoli_ro.htm

Studiul integral poate fi descarcat de la adresa:
https://ec.europa.eu/jrc/sites/default/files/lbna26651enn.pdf 

Comisia Europeana a publicat raportul anului 2013 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii

Comisia Europeana a publicat raportul anului 2013 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Raportul scoate in evidenta punctele slabe in lupta antifrauda si formuleaza recomandari detaliate adresate tuturor statelor membre, inclusiv Romaniei, in ce priveste prevenirea, detectarea si raportarea fraudelor care afecteaza fondurile UE.
Comunicatul de presa este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/romania/news/17072014_statele_membre_trebuie_
sa_sporeasca_eforturile_pentru_combaterea_fraudei_ro.htm

Raportul integral si anexele acestuia pot fi descarcate din pagina Oficiului European de Lupta Antifrauda:
http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm 

Consultari publice deschise pana la data de 26 septembrie 2014

Prin intermediul unei consultari publice deschise pana la data de 26 septembrie 2014, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn ii invita pe toti cetatenii Uniunii Europene sa isi exprime opinia cu privire la viitoarea agenda urbana a UE. Comisia Europeana lanseaza aceasta consultare in contextul unui numar tot mai mare de apeluri la implicarea oraselor in elaborarea politicilor UE si in favoarea unei abordari mai coerente a provocarilor de politica urbana de catre institutiile UE.
Anuntul de presa poate fi consultat la adresa:
http://ec.europa.eu/romania/news/22072014_consultare_publica_
privind_viitoarea_agenda_urbana_a_ue_ro.htm

Participarea la consultare se realizeaza prin intermediul paginii de internet:
http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/pc_eu_urb_agenda

Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn poate fi urmarita pe pagina de internet a EbS:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I091627 

Comisia Europeana a publicat un raport referitor la situatia pietei telecomunicatiilor din cele 28 de state membre ale UE in perioada 2012-2013

Comisia Europeana a publicat un raport referitor la situatia pietei telecomunicatiilor din cele 28 de state membre ale UE in perioada 2012-2013. Conform raportului, piata telecomunicatiilor din Romania a inregistrat in anul 2012 venituri de 3,65 miliarde de euro (in crestere cu 1,2% fata de anul 2011) si investitii in valoare de 0,61 miliarde de euro (in crestere cu 8,8% fata de anul precedent).
Raportul complet privind situatia pietei telecomunicatiilor din Romania in perioada 2012-2013 este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/dae/document.cfm?doc_id=6463

Anuntul de presa poate fi consultat la adresa:
http://ec.europa.eu/romania/news/22072014_raport_despre_situatia_pietelor_
de_telecomunicatii_din_ue_ro.htm

Raportul general si anexele pentru toate statele membre pot fi descarcate de la adresa:
https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/2014-report-implementation-eu-regulatory-framework-electronic-communications 

Comisia Europeana a publicat raportul anului 2013 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii

Comisia Europeana a publicat raportul anului 2013 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Raportul scoate in evidenta punctele slabe in lupta antifrauda si formuleaza recomandari detaliate adresate tuturor statelor membre, inclusiv Romaniei, in ce priveste prevenirea, detectarea si raportarea fraudelor care afecteaza fondurile UE.
Comunicatul de presa este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/romania/news/17072014_statele_membre_
trebuie_sa_sporeasca_eforturile_pentru_combaterea_fraudei_ro.htm

Raportul integral si anexele acestuia pot fi descarcate din pagina Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Cinci decizii din pachetul lunar referitor la încălcarea legislației UE

Cinci decizii din pachetul lunar referitor la încălcarea legislației UE de către statele membre se referă la România. Patru dintre ele reprezintă avize motivate în domeniul drepturilor de autor, mediului înconjurător și liberei circulații a mărfurilor. Una dintre decizii se referă la un caz major în sectorul transportului aerian ce implică, pe lângă România, un număr de alte 16 state membre UE.
Avizele motivate se referă la: (i) aplicarea pe deplin a duratei de protecție a drepturilor de autor și drepturilor conexe, la (ii) punerea în aplicare a normelor UE privind deșeurile din ambalaje și (iii) privind vehiculele scoase din uz, precum și la (iv) eliminarea barierelor din calea exporturilor de gaze naturale.
Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/10072014_pachet_actiuni_
referitoare_la_indeplinirea_obligatiilor_in_luna_iulie_ro.htm

Înregistrarea anunțului de presă poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I091237 

România are la dispoziție 99,02 milioane de euro ca alocare specifică prin inițiativa “Locuri de muncă pentru tineri”

România are la dispoziție 99,02 milioane de euro ca alocare specifică prin inițiativa “Locuri de muncă pentru tineri”. În acest context, experții români se vor întâlni, în data de 11 iulie, în cadrul unui seminar organizat la Bruxelles, cu colegii lor din celelalte state membre cu regiuni eligibile în cadrul programului, precum și cu reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru a discuta cele mai bune modalități de accelerare a programării, cât și a punerii în practică a acestei inițiative.
Obiectivul seminarului este de a colabora în ceea ce privește programarea măsurilor finanțate în cadrul inițiativei, astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri cât mai curând posibil.
Fondurile provenite din inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, programate împreună cu cele din Fondul Social European în perioada 2014-2020, ar trebui să fie utilizate pentru acțiuni care vizează tinerii sub 25 de ani (sau, în cazul în care un stat membru decide astfel, de până la 29 de ani), în special pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (denumiți NEET), în regiunile în care rata șomajului în rândul tinerilor a fost de peste 25% în 2012.
20 de state membre, printre care și România, sunt eligibile pentru finanțare prin inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, deoarece au astfel de regiuni. Prin finanțarea acordării directe de locuri de muncă, stagii, contracte de ucenicie sau cursuri de formare, inițiativa sprijină în mod direct aplicarea sistemelor naționale de garanție pentru tineret.
Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/08072014_initiativa_locuri_de_munca_pentru_tineri_ro.htm