În apropierea Zilei europene dedicate victimelor criminalității

În apropierea Zilei europene dedicate victimelor criminalității, care va fi marcată sâmbătă, 22 februarie, Comisia Europeană ia măsuri pentru a se asigura că victimele criminalității își pot exercita, în practică, drepturile conferite de legislația UE.
Noile norme privind drepturile minime ale victimelor în cadrul UE (vezi Directiva 2012/29/UE), care constituie un pas hotărâtor, au fost adoptate la 25 octombrie 2012. Directiva garantează drepturi minime pentru victime oriunde s-ar afla în UE, inclusiv un nivel adecvat de asistență, de informare și de protecție (vezi IP/12/1066).
Până la 16 noiembrie 2015, statele membre UE trebuie să transpună dispozițiile UE în dreptul lor intern, iar Comisia a publicat astăzi orientări care să asiste acest proces. Orientările, care au fost elaborate de Direcția Generală Justiție a Comisiei împreună cu organizații de sprijinire a victimelor și autorități naționale, clarifică dispozițiile Directivei privind drepturile victimelor, astfel încât drepturile pe care aceasta le conferă să devină o realitate pretutindeni în UE.
Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/21022014_ziua_europeana_
a_victimelor_criminalitatii_ro.htm

La iniţiativa Direcţiei Generale „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naționale” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale

La iniţiativa Direcţiei Generale „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naționale” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a avut loc lansarea proiectului naţional intitulat „Călătoria mea multiculturală”. Proiectul este destinat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.
Evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Limbii Materne - 21 februarie – şi s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul Uniunii Elene din România.
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/21022014_ziua_internationala_a_limbii_materne_ro.htm 

 

Ce rol poate ar trebui să joace UE în redresarea economică?

Ce rol poate ar trebui să joace UE în redresarea economică? Ce drepturi avem în calitate de cetățeni europeni și cum ne afectează aceste drepturi viața de zi cu zi? Ce fel de Europă își doresc cetățenii pentru viitor? Acestea sunt câteva dintre aspectele pe care vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni în data de 23 februarie la Barcelona, în cadrul celui de-al 45-lea dialog cu cetățenii.
Dialogul va avea loc între orele 18.00 și 20.00 C.E.T., în auditoriul uneia dintre cele mai celebre clădiri din Barcelona – „La Pedrera” (Passeig de Gràcia, 92). Evenimentul poate fi vizionat în direct prin webstream, iar cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin intermediul Facebook și Twitter, folosind hashtag-urile #EUDeb8 și #RedingBCN.
Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/21022014_dezbatere_cetateni_barcelona_ro.htm

Centrele de Informare Europe Direct Bacău şi Iaşi, au acceptat să fie „naşi” pentru Centrul de Informare Europe Direct – „ Bucovina” Suceava

Centrele de Informare Europe Direct Bacău şi Iaşi, au acceptat să fie „naşi” pentru Centrul de Informare Europe Direct – „ Bucovina” Suceava, care este încă „centru junior”.  În ziua de 18 februarie 2014, reprezentanţi ai centrului din Suceava au  fost într-o „vizită de lucru” la colegii din Bacău. Informaţiile primite şi unele detalii tehnice care ne-au fost explicate, ne-au ajutat foarte mult. La multumim încă odată şi promitem că vom mai vizita „naşii”.

  

Şcoala primară nr. 2 Dumbrăveni

Azi 20 februarie 2014, reprezentanţii  Centrului de Informare Europe Direct “Bucovina” Suceava au fost la Şcoala primară nr. 2 Dumbrăveni,  în cadrul acţiunii de informare “Uniunea Europeană şi valorile ei”.
Pentru mai multe informaţii şi imagini vezi Galeria foto.

O voce mai puternică pentru orașele Europei

O voce mai puternică pentru orașele Europei și o agendă urbană aflată în centrul procesului de elaborare a politicilor UE, iată două dintre obiectivele-cheie ale forumului CITIEs „Orașele de mâine: Investind în Europa”, care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 februarie.
http://ec.europa.eu/romania/news/14022014_agenda_urbana_ue_
pentru_orasele_de_maine_ro.htm
 

Cetățenii UE se deplasează în alte țări ale UE, în principal, pentru oportunități legate de muncă și sunt, în medie, mai tineri și mai susceptibili de a avea un loc de muncă

Cetățenii UE se deplasează în alte țări ale UE, în principal, pentru oportunități legate de muncă și sunt, în medie, mai tineri și mai susceptibili de a avea un loc de muncă. Acest lucru este confirmat de un nou studiu independent privind impactul dreptului la libera circulație pe teritoriul UE.
Studiul se concentrează pe șase orașe europene, alese pe criteriul componenței multinaționale a populației lor: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga și Torino. Potrivit studiului, în cazul tuturor celor șase orașe, afluxul de cetățeni UE în vârstă de muncă, tineri, a avut un impact economic pozitiv. De exemplu, la Torino, conform unei evaluări locale, veniturile fiscale colectate de la cetățenii străini, în general, au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finanțele publice naționale. Studiul arată, de asemenea, că noii veniți au contribuit la acoperirea lacunelor de pe piețele locale ale muncii, la creșterea economică în noi sectoare și la compensarea efectelor cauzate de îmbătrânirea populației. Conform studiului, cetățenii mobili sunt adesea supracalificați pentru locurile de muncă pe care le ocupă, pot fi retribuiți cu mai puțini bani și, în același timp, nu beneficiază de acces la locuințe și educație, în aceleași condiții.
Dintre cele 6 orașe studiate, românii constituie comunitatea cea mai importantă de cetățeni UE mobili în Torino (91.8%) și sunt destul de bine reprezentați și în alte două orașe: Dublin (9.9%) și Barcelona (9.5%).
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/11022014_
studiu_integrarea_cetatenilor_mobili_ro.htm
 

 

Ziua pentru un internet mai sigur este sărbătorită pe 11 februarie în peste 100 de țări

Ziua pentru un internet mai sigur este sărbătorită pe 11 februarie în peste 100 de țări (inclusiv, pentru prima dată, în SUA). În cadrul unuia dintre miile de evenimente care au loc cu această ocazie, dna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, îi va recompensa pe creatorii celui mai bun conținut online pentru copii și, împreună cu INSAFE, va lansa un manifest al tinerilor pentru un internet mai bun, bazat pe idei provenite de la aceștia.
În cadrul concursului menționat mai sus, la categoria tineret – grupuri, pe locul 2 s-a clasat un proiect din România realizat de 4 tineri, și anume un blog cu informații pentru copii și tineret (http://economicstar.blogspot.ro/).
Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/11022014_ziua_mondiala_
pentru_un_internet_mai_sigur_ro.htm