Cercul de desen al Academiei Libere de Grafică Paula Şalar

În cursul anului 2013, Centrul de  Informare  Europe  Direct -  ”Bucovina”  Suceava având ca structură gazdă  Asociaţia  GEC  Bucovina, a găzduit cercul de desen al Academiei Libere de Grafică Paula Şalar. Cele două grupe de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, au realizat desene cu tematici diferite cum ar fi: ”Hai la Carnaval!”, Ziua Europei, Protecţia naturii, Moş Crăciun, Omul de Zăpadă, etc. Pentru imagini vezi Galeria Foto.

Calitatea necorespunzătoare a aerului este principala cauză de mediu a deceselor premature în UE

Calitatea necorespunzătoare a aerului este principala cauză de mediu a deceselor premature în UE, bilanțul victimelor sale fiind mai grav decât în cazul accidentelor rutiere. Ea duce la apariția astmului sau a unor probleme respiratorii, afectând astfel și calitatea vieții. Comisia reacționează la această situație adoptând noi măsuri de reducere a poluării atmosferice. Prin pachetul de măsuri pentru un aer curat se actualizează legislația existentă și se reduc într-o și mai mare măsură emisiile nocive specifice sectorului industrial, traficului, centralelor energetice și agriculturii, în vederea diminuării impactului acestora asupra sănătății umane și a mediului. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/18122013_pachet_masuri_
aer_mai_curat_in_europa_ro.htm

Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european pentru mediu Janez POTOČNIK poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I085099

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri este disponibilă în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I085100 

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte normative privind clonarea animalelor și alimentele noi

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte normative privind clonarea animalelor și alimentele noi, proiecte care vor oferi securitate juridică în acest domeniu. Două propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisă. Propunerile în cauză doresc să abordeze tema bunăstării animalelor și alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul de lege privind alimentele noi revizuiește regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătățirii accesului alimentelor noi și inovatoare pe piața UE, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/18122013_comisia_
inainteaza_propuneri_privind_clonarea_animalelor_
si_alimentele_noi_ro.htm

Comisia a adoptat un regulament care vizează ridicarea plafonului și precizarea definiției ajutoarelor de valoare mică (ajutoare de minimis)

Comisia a adoptat un regulament care vizează ridicarea plafonului și precizarea definiției ajutoarelor de valoare mică (ajutoare de minimis) care ar putea astfel să nu mai fie considerate drept ajutoare de stat.
Noul regulament, aplicabil de la 1 ianuarie 2014, aduce suma per beneficiar la 15.000 de euro pe parcursul a trei exerciții fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru la 1% din valoarea producției agricole. În plus, regulamentul conține o definiție mai completă a tipurilor de ajutoare care pot intra în domeniul de aplicare al acestuia.
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/18122013_regulament_
ajutoare_de_valoare_mica_in_sectorul_
productiei_agricole_primare_ro.htm

În data de 1 ianuarie 2014, dna Angela Filote va prelua funcția de șef al Reprezentanței din România

În data de 1 ianuarie 2014, dna Angela Filote va prelua funcția de șef al Reprezentanței din România. Cu peste 20 de ani de experiență în managementul comunicării instituționale, dna Filote a lucrat în România, Turcia și Egipt, iar începând cu anul 2010, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina: 

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 82,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru construcția unei șosele de centură de 18,5 km la Brașov

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 82,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru construcția unei șosele de centură de 18,5 km la Brașov, cel de-al șaptelea oraș al țării. Proiectul va îmbunătăți condițiile de acces în zona orașului Brașov și va aduce beneficii pentru industrie, mediul de afaceri și turism. De asemenea, de această investiție vor beneficia și cei 320.000 de locuitori ai Brașovului, prin reducerea zgomotului și poluării în zona centrală a orașului. Se estimează că proiectul va crea aproximativ 740 de locuri de muncă în timpul perioadei de implementare. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/12122013_ue_contribuie_la_
imbunatatirea_conexiunilor_rutiere_din_centrul_romaniei_ro.htm
 

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a actualizat orientările sale privind utilizarea dispozitivelor electronice portabile la bordul avionului (denumite în continuare DEP)

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a actualizat orientările sale privind utilizarea dispozitivelor electronice portabile la bordul avionului (denumite în continuare DEP), inclusiv a telefoanelor inteligente, tabletelor și dispozitivelor de citit electronice. Aceasta confirmă, de asemenea, faptul că aceste dispozitive pot fi menținute în funcțiune și utilizate în modul „avion” (sau modul care nu transmite) de-a lungul călătoriei (inclusiv în timpul rulajului la sol, decolării și aterizării), fără a constitui un risc pentru siguranță. Comisarul european pentru transport, vicepreședintele Siim Kallas, a solicitat AESA să își accelereze evaluarea privind siguranța utilizării dispozitivelor electronice la bord în modul “transmisie”, cu noi orientări care ar urma să fie publicate la începutul anului 2014. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/09122013_ue_extinde_utilizarea_
dispozitivelor_electronice_in_avioane_ro.htm

Înregistrarea declarației de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul transporturilor, Siim KALLAS poate fi urmărită în pagina:

 http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I084611 

Toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică și socială a comunităților de romi

Toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică și socială a comunităților de romi. Recomandarea Consiliului a fost adoptată în unanimitate de către miniștrii reuniți în cadrul Consiliului UE, la mai puțin de șase luni de la prezentarea propunerii de către Comisie (vezi IP/13/607 și MEMO/13/610). Prin adoptarea acestei recomandări, care este primul instrument juridic adoptat vreodată de UE pentru integrarea romilor, statele membre se angajează să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi și restul populației. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/09122013_
instrument_juridic_ue_pentru_integrarea_romilor_ro.htm

Potrivit ultimelor cifre publicate de Comisia Europeană

Potrivit ultimelor cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială de gen, respectiv diferența medie înregistrată în UE între câștigul salarial orar al femeilor și cel al bărbaților, este de 16,2%. Cifra nu a evoluat deloc în decursul ultimului an. Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, în continuare, o realitate în toate țările UE, nivelul său variind de la 27,3% în Estonia, la 2,3% în Slovenia. Cifrele globale confirmă o ușoară tendință descrescătoare în ultimii ani, respectiv o scădere de 1,1% între 2008 și 2011. Raportul arată că problemele cele mai mari în combaterea disparității salariale în UE sunt aplicarea în practică a normelor privind remunerarea egală și lipsa acțiunilor în justiție intentate de femei în instanțele naționale.
În România, disparitatea salarială este sub media UE, ea fiind de 12,1%, însă în creștere cu 3,6% în perioada de referință (2008-2011).
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/09122013_disparitatea_salariala_de_gen_ro.htm 

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a salutat votul final al Parlamentului European care sprijină o nouă politică comună reformată în domeniul pescuitului

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a salutat votul final al Parlamentului European care sprijină o nouă politică comună reformată în domeniul pescuitului (PCP), inițiată în iulie 2011. Votul înseamnă că reforma PCP a fost adoptată oficial și se va aplica acum în toate apele Uniunii Europene, începând de la data de 1 ianuarie 2014. Comunicatul de presă integral este disponbil în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/10122013_comisarul_damanaki
_saluta_adoptarea_finala_a_politicii_comune_reformate
_in_domeniul_pescuitului_ro.htm