Discuţii cu studenţii, despre alegerile pentru Parlamentul European

În continuarea activităţii de colaborare începute cu studenţii de la specializarea Afaceri Internaţionale din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava,  Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a fost invitat să participle activ la orele de seminar programate în ziua de 25 noiembrie 2013, la universitate.

Mai mult la adresa http://www.europedirectbucovinasuceava.ro/?page_id=49

Şcoala gimnazială „Ioan Băncescu” Adâncata

În ziua de 21 noiembrie 2013, la Şcoala gimnazială „Ioan Băncescu” din comuna Adâncata, judeţul Suceava, a avut loc o acţiune în cadrul proiectului educativ în parteneriat instituţional „Adoptă un stil de viaţă durabil!”.  Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava a fost invitat să participe la acţiune, atât în calitate de partener, cât şi pentru a prezenta elevilor o temă de actualitate – Copilăria şi drepturile copilului. Evenimentul a avut  loc la numai o zi de când s-a sărbătorit adoptarea la 20 noiembrie 1989, a Convenţiei Drepturilor Copilului de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Mai mult la adresa http://www.europedirectbucovinasuceava.ro/?page_id=49

Pentru prima dată, începând din 2004, o întreprindere din UE, și anume producătorul de automobile Volkswagen, este cel mai mare investitor privat în domeniul cercetării și dezvoltării, la nivel mondial

Pentru prima dată, începând din 2004, o întreprindere din UE, și anume producătorul de automobile Volkswagen, este cel mai mare investitor privat în domeniul cercetării și dezvoltării, la nivel mondial. Volkswagen se află în fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investițiilor în cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investiții de 9,5 miliarde de euro în 2012. Pe ansamblu, întreprinderile cu sediul în UE (527 de companii) au intensificat investițiile în cercetare și dezvoltare cu 6,3%, puțin peste creșterea înregistrată în medie de cele 2.000 de întreprinderi care figurează în tabloul de bord (+ 6,2%).
Niciuna dintre companiile românești nu se regăsește pe lista celor 1.000 de companii europene sau a celor 2.000 de companii de nivel mondial incluse în raportul pentru anul 2013.

Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/
18112013_volkswagen_in_varful_clasamentului_
mondial_privind_cercetarea_si_dezvoltarea_ro.htm
 

Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, planificat să înceapă în ianuarie, a fost aprobat marți, 19 noiembrie, de Parlamentul European

Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, planificat să înceapă în ianuarie, a fost aprobat marți, 19 noiembrie, de Parlamentul European. Programul, care se va desfășura pe o perioadă de șapte ani și care are ca scop stimularea dezvoltării competențelor și a capacității de inserție profesională, precum și sprijinirea modernizării sistemelor de învățământ, de formare profesională și pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mare decât nivelurile actuale. Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfășura activități de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se 2 milioane de studenți din învățământul superior, 650.000 de ucenici și elevi din învățământul profesional, precum și peste 500.000 de tineri implicați în programe de schimb de experiență sau de voluntariat în străinătate.
Din România, în jur de 80.000 de persoane au beneficiat de sprijin prin intermediul programului Erasmus în perioda 2007-2013.

 Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/19112013_unda_verde_pentru_erasmus_plus_ro.htm

 Înregistrarea conferinței de presă comune susținute de dna Doris PACK (EPP, DE), președinte al comisiei de cultură din cadrul Parlamentului European, și de dna Androulla VASSILIOU, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, poate fi urmărită în pagina:

 http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=95435

Cultura, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, artele spectacolului, patrimoniul și sectoarele conexe din Europa vor beneficia de mai mult sprijin în cadrul noului program al Comisiei Europene „Europa Creativă”

Cultura, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, artele spectacolului, patrimoniul și sectoarele conexe din Europa vor beneficia de mai mult sprijin în cadrul noului program al Comisiei Europene „Europa Creativă”, aprobat de Parlamentul European. Având un buget de 1,46 miliarde de euro pentru următorii șapte ani – ceea ce înseamnă cu 9% peste nivelurile actuale – programul va stimula sectoarele culturale și creative, sectoare ce reprezintă o sursă majoră de locuri de muncă și de creștere economică. „Europa Creativă” va oferi finanțare pentru cel puțin 250.000 de artiști și de profesioniști din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme și 4.500 de traduceri de cărți. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiară care va permite întreprinderilor mici din domeniul culturii și creației să obțină credite bancare în valoare de până la 750 de milioane de euro. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/
19112013_comisia_saluta_aprobarea_programului_
europa_creativa_de_catre_parlamentul_european_ro.htm

Înregistrarea conferinței de presă comune susținute de dna Silvia COSTA (S&D, IT), raportor și membru al Parlamentului European, și de dna Androulla VASSILIOU, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, poate fi urmărită în pagina:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=95436

Comisia Europeană a adoptat criterii revizuite pentru evaluarea, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, a schemelor de sprijin din statele membre în favoarea operelor cinematografice și a altor opere audiovizuale

Comisia Europeană a adoptat criterii revizuite pentru evaluarea, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, a schemelor de sprijin din statele membre în favoarea operelor cinematografice și a altor opere audiovizuale. Noua Comunicare privind cinematografia permite acordarea de ajutoare pentru o gamă mai largă de activități, evidențiază marja de discreție de care dispun statele membre pentru a defini activitățile culturale care merită sprijinite, introduce posibilitatea de a acorda ajutoare mai substanțiale pentru producțiile transfrontaliere și promovează patrimoniul cinematografic. Comisia a luat în considerare, în această comunicare, observațiile primite în cursul a trei consultări publice cu statele membre și cu părțile interesate. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/
14112013_comisia_adopta_noi_norme_de_sprijinire_a_productiei_cinematografice_ro.htm

Înregistrarea conferinței de presă susținute de vicepreședintele CE responsabil pentru domeniul concurenței Joaquín ALMUNIA poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083470

 Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri este disponibilă în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083472

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei pătrimi (77%) dintre europeni consideră că știința și tehnologia au o influență pozitivă asupra societății

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei pătrimi (77%) dintre europeni consideră că știința și tehnologia au o influență pozitivă asupra societății. Totuși, respondenții și-au exprimat și anumite rezerve legate de riscurile asociate noilor tehnologii, precum riscurile pentru sănătate și pentru mediu. Aceștia doresc ca activitățile de cercetare și inovare să se desfășoare acordându-se atenția cuvenită principiilor etice (76%), echilibrului între sexe (84%) și dialogului public (55%). Sondajele Eurobarometru anterioare s-au soldat cu rezultate similare: mai mult de jumătate dintre europeni sunt interesați de evoluțiile științei și tehnologiei (53%), însă majoritatea consideră că nu sunt suficient de bine informați (58%).
Marea majoritate a românilor (73%) consideră că nu sunt informați în domeniul științei și tehnologiei, dar nici nu sunt interesați de evoluțiile din domeniu (61%). 32% dintre români consideră că ar trebui să fie informați despre deciziile luate în domeniu, în timp ce 29% apreciază că ar trebui și să fie consultați și de opinia lor să se țină cont. Mai multe detalii despre opiniile românilor pe această temă se găsesc în pagina:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_401_fact_ro_ro.pdf

Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/
news/14112013_sondaj_ue_publicul_sustine_activitatile_de_cercetare_si_inovare_responsabile_ro.htm
 

Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG) a ajutat un număr total de 15.700 de lucrători, concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării

Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG) a ajutat un număr total de 15.700 de lucrători, concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării, să găsească noi oportunități de locuri de muncă în 2012, potrivit unui raport adoptat de către Comisia Europeană. FEG a oferit mai mult de 73,5 milioane de euro pentru a veni în ajutorul lucrătorilor din 11 state membre (Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Spania și Suedia), care au fost completate cu 51,7 milioane de euro provenind din resurse naționale. Comunicatul de presă integral se gsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/
14112013_fondul_european_de_ajustare_la_globalizare_sprijina_lucratorii_din_ue_ro.htm

Înregistrarea declarației de presă susținute de comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune László ANDOR poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083492

Înregistrarea declaratiilor de presa sustinute de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, prim-ministrul Romaniei Victor Ponta si prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leanca

Înregistrarea declaratiilor de presa sustinute de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, prim-ministrul Romaniei Victor Ponta si prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leanca.
Declaratia dlui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083692

Declaratia dlui Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083693

Declaratia dlui Iulie Leanca, prim-ministrul Republicii Moldova:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083694

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083695