Regulamentul Uniunii Europene privind serviciile de roaming

De la 1 iulie 2013, regulamentul Uniunii Europene privind serviciile de roaming prevede scăderea cu 36 % a plafoanelor tarifare pentru transferul de date, devenind astfel mult mai ieftin să se utilizeze hărți, să se vizioneze materiale video, să se verifice adresa de poștă electronică și să se actualizeze rețelele de socializare atunci când se călătorește pe teritoriul UE. Transferul de date în roaming va fi acum cu până la 91 % mai ieftin în anul 2013 comparativ cu 2007. În această perioadă, volumul datelor pe piața serviciilor de roaming a crescut cu 630 %. Aceste două tendințe arată că atât consumatorii, cât și operatorii de telefonie mobilă au oportunități noi importante datorită eforturilor UE.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Comisia a adoptat proiectul de buget pentru exercițiul financiar 2014

Comisia a adoptat proiectul de buget pentru exercițiul financiar 2014 în valoare de 142,01 miliarde EUR în credite de angajament și de 135,9 miliarde EUR în credite de plată. Proiectul de buget pentru 2014 este cu aproximativ 6 % mai redus decât bugetul anului curent, atât în privința angajamentelor, cât și a plăților.
„Am prezentat proiectul de buget acum, întrucât Tratatul de la Lisabona prevede în mod expres obligația Comisiei de a face acest lucru până cel târziu la 1 iulie”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiară și buget. „Cu toate acestea, ne vom adapta propunerea ulterior, în funcție de rezultatul final al procedurii de adoptare a cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020”.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Parlamentul European, Consiliul de Miniștri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC)

Parlamentul European, Consiliul de Miniștri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013. Va rugam consultati comunicatul de presa la adresa:

http://ec.europa.eu/romania/news/26062013_acord_politica_agricola_comuna_ro.htm

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să își îndeplinească angajamentele în vederea asigurării egalității și să își intensifice eforturile pentru o mai bună integrare economică și socială a celor 10-12 milioane de romi din Europa

Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să își îndeplinească angajamentele în vederea asigurării egalității și să își intensifice eforturile pentru o mai bună integrare economică și socială a celor 10-12 milioane de romi din Europa. Acest apel este o continuare a raportului intermediar al Comisiei, publicat astăzi, care arată că statele membre trebuie să își îmbunătățească procesul de punere în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor, prezentate în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor. Noul raport este însoțit de o propunere de recomandare adresată statelor UE care le propune acestora, pe de o parte, măsuri specifice, inclusiv acțiuni pozitive, iar pe de altă parte, măsuri orizontale de politică, inclusiv acțiuni locale de îmbunătățire a situației populației rome. Statele membre ar avea la dispoziție doi ani pentru a pune în practică măsuri concrete, de natură să schimbe în mod real situația populației de etnie romă.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România anunță lansarea concursului ”Reporter European”, editia anului 2013

Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România anunță lansarea concursului ”Reporter European”, editia anului 2013.
Concursul cuprinde o secțiune specială dedicată bloggerilor – “Blogger European”.
Jurnaliștilor și bloggerilor le sunt propuse două teme pentru această ediție: Anul european al cetățenilor și alegerile pentru Parlamentul European din 2014.
 Informatii suplimentare despre conditiile de participare si termenele limita sunt disponibile la adresa:

Consumatorii europeni nu primesc viteza de transfer internet pentru care plătesc

Consumatorii europeni nu primesc viteza de transfer internet pentru care plătesc. În medie, ei primesc numai 74% din viteza anunțată pentru care plătesc, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene privind performanțele conexiunilor fixe de bandă largă.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a afirmat: „Este pentru prima dată când diferența între vitezele anunțate și cele reale ale conexiunilor de bandă largă este confirmată prin date comparabile și fiabile din toate statele membre.” Există diferențe semnificative între piețele naționale europene, în principal din cauza practicilor publicitare. Doamna Kroes a adăugat „Consumatorii au nevoie de mai multe date de acest tip pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză și, prin urmare, vom repeta acest exercițiu. Și considerăm aceste prime rezultate ca o dovadă suplimentară a necesității unei adevărate piețe unice conectate.
 Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Comisia Europeană a propus un nou cadru pentru fondurile de investiții conceput pentru investitorii care doresc să plaseze fonduri în societăți și proiecte pe termen lung

Comisia Europeană a propus un nou cadru pentru fondurile de investiții conceput pentru investitorii care doresc să plaseze fonduri în societăți și proiecte pe termen lung. Aceste fonduri europene de investiții pe termen lung (FEITL) sunt fonduri private care ar investi numai în întreprinderi care au nevoie de fonduri pentru perioade de timp îndelungate. Propunerea va fi prezentată șefilor de stat sau de guvern în cadrul următorului Consiliu European (27-28 iunie), pe agenda căruia figurează finanțarea pe termen lung a economiei reale.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Comisia Europeană a propus un proiect de directivă privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice

Comisia Europeană a propus un proiect de directivă privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, însoțit de o comunicare în care își expune viziunea pentru digitalizarea completă a procesului de achiziții publice, așa-numitele „achiziții publice electronice de la un capăt la altul”. Facturarea electronică este un pas important către o administrație publică informatizată (e-guvernare) în Europa — una dintre prioritățile Agendei digitale — și oferă posibilitatea de a înregistra importante beneficii pe plan economic și ecologic. Comisia estimează că adoptarea facturării electronice în sectorul achizițiilor publice din întreaga UE ar putea genera economii de până la 2,3 miliarde EUR.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina:

Comisia Europeană a propus, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri

Comisia Europeană a propus, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, o interdicție la nivelul întregii UE a „5-IT”, o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. 5-(2-aminopropil) indol (alias 5-IT) face deja obiectul unor măsuri de control în cel puțin șapte state membre ale UE (Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia și Suedia), precum și în Norvegia. Numai între aprilie și august 2012, această substanță a fost considerată cauza a 24 de decese în patru țări din UE.
Comunicatul de presa integral este disponibil in pagina: