Pentru a impulsiona dezvoltarea acvaculturii în UE

Pentru a impulsiona dezvoltarea acvaculturii în UE, Comisia Europeană a publicat orientări strategice, cooperând astfel cu statele membre și cu părțile interesate la depășirea provocărilor cu care se confruntă acest sector. Sectorul acvaculturii din UE are un potențial de creștere semnificativ și își poate aduce aportul la prezervarea resurselor marine supraexploatate. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/
29042013_comisia_invita_la_cooperare_pentru_a_
impulsiona_dezvoltarea_sustenabila_a_acvaculturii_in_europa_ro.htm

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri care să asigure o mai bună aplicare a legislației UE în domeniul dreptului persoanelor de a lucra în alt stat membru

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri care să asigure o mai bună aplicare a legislației UE în domeniul dreptului persoanelor de a lucra în alt stat membru, pentru a-i ajuta astfel pe cetățeni să își exercite drepturile în practică. În prezent, indiferent dacă legislația națională este conformă sau nu cu normele UE, există în continuare problema necunoașterii acestor din urmă norme de către angajatorii din sectorul public și privat. Necunoașterea sau neînțelegerea normelor este o sursă majoră de discriminare pe motive de naționalitate. Scopul propunerii Comisiei este de a depăși aceste dificultăți și de a contribui la prevenirea discriminării lucrătorilor pe baza naționalității, oferind soluții practice. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/26042013_comisia_
propune_imbunatatirea_aplicarii_drepturilor_lucratorilor_la_libera_circulatie_ro.htm

Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune László ANDOR poate fi urmărită în pagina:

http://ec.europa.eu/avservices/player/streaming.cfm?type=ebsvod&sid=228202

Seminar cu elevii Colegiului „Spiru Haret” Suceava

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 25 aprilie 2013, la Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, seminarul ”Uniunea Europeană şi Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană”…. Prin acest eveniment dedicat împlinirii a 8 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană s-a dorit să se reliefeze importanţa zilei de 25 aprilie, iar apoi elevii să fie informaţi despre UE şi ce înseamnă să fii cetăţean european. Au fost prezenţi peste 100 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a,care au primit diferite publicaţii din partea centrului (broşuri şi materiale informative puse la dispoziţia centrului de Comisia Europeană sau de Reprezentanţa Comisiei Europene în România), precum şi un pliant realizat de CIED – Suceava, dedicat acestui eveniment.Vezi mai mult— la Colegiul Național De Informatica “Spiru Haret”.

Imagini de la eveniment: http://www.europedirectbucovinasuceava.ro/?page_id=49&album=1&gallery=8 

Întâlnire cu elevii

                                                                                            În ziua de 25 aprilie 2013, Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a fost vizitat de un grup de copii, cărora le-au fost prezentate activităţile centrului.

Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe

Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt dotate cu un buget total de 71,94 de milioane EUR, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane EUR. Programele selectate acoperă uleiul de măsline, laptele și produsele lactate, carnea, fructele și legumele proaspete și prelucrate, produsele ecologice, ouăle, vinurile și băuturile spirtoase și produsele horticole, precum și produsele de calitate înregistrate și protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicații geografice protejate) și STG (specialități tradiționale garantate). Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/25042013_promovarea_produselor_agricole_ro.htm

În cadrul pachetului său lunar de decizii privind constatarea încălcării legislației comunitare

În cadrul pachetului său lunar de decizii privind constatarea încălcării legislației comunitare, Comisia a adoptat 141 de decizii, inclusiv 20 avize motivate și 4 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Una dintre aceste decizii privește România. Mai multe detalii sunt disponibile în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/25042013_constatarea_neindeplinirii_obligatiilor_luna_aprilie_ro.htm

 

Programele de integrare, menite să ofere sprijin personalizat și consiliere pentru profesorii începători

Programele de integrare, menite să ofere sprijin personalizat și consiliere pentru profesorii începători, sunt  obligatorii în 15 state membre ale UE (Austria, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie), precum și în Croația și Turcia, conform unui raport al Comisiei Europene privind situația cadrelor didactice și a directorilor unităților de învățământ în 32 de țări. Cu toate că aceste programe diferă în ceea ce privește modul în care sunt organizate, ele urmăresc să-i ajute pe noii veniți să se adapteze la profesie și să reducă probabilitatea ca profesorii să-și părăsească prematur profesia. Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:

 http://ec.europa.eu/romania/news/24042013_profesori_incepatori_ro.htm