Comisarul european Corina Crețu se întâlnește cu primarii capitelelor europene la Riga

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, participă la reuniunea anuală a primarilor capitalelor europene, ce are loc joi și vineri, 21-22 septembrie, la Riga, în Letonia. Tema principală de discuție este implementarea Agendei urbaneCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• a Uniunii Europene. Detalii.

Acordul comercial UE-Canada intră în vigoare

Joi, 21 septembrie 2017, Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană (UE) și Canada va intra în vigoare, cu titlu provizoriu. Acesta le oferă companiilor europene noi oportunități de export către Canada, iar eliminarea taxelor vamale la majoritatea produselor tranzacționate între UE și Canada ar putea duce la economii anuale de aproape 600 milioane euro. Detalii.

Lansarea punctului de contact frontalier, un forum de experti ce ofera sprijin adaptat regiunilor de granita

Comisia Europeană a lansat miercuri, 20 septembrie, punctul de contact frontalier, un forum de experți al cărui scop este să ofere sprijin adaptat regiunilor de la granițe în vederea înlăturării obstacolelor din calea creării de locuri de muncă și a investițiilor, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la locuri de muncă, la servicii cum ar fi asistența medicală și sistemele de transport public, precum și la facilitarea desfășurării de activități economice transfrontaliere.
Mai multe detalii în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20172009_
sprijin_dezvoltare_regiuni_frontiera_ro

Cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

Comisia Europeană a propus marți, 19 septembrie, un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal, ce vor permite stocarea și prelucrarea datelor fără caracter personal pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivității companiilor europene și la modernizarea serviciilor publice, eliminându-se astfel restricțiile legate de localizarea datelor.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20171009_
cadru_legislativ_flux_liber_date_fara_caracter_personal_ro
.

Consolidarea răspunsului UE la atacurile cibernetice

Pentru a consolida securitatea cibernetică în UE, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au propus, în data de 19 septembrie, un set amplu de măsuri, printre care instituirea unei Agenții UE pentru Securitate Cibernetică, care să ofere sprijin statelor membre în cazul atacurilor cibernetice, și un nou sistem european de certificare, ce va asigura utilizarea în condiții de siguranță a produselor sau serviciilor din mediul online.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20171909_
masuri_consolidare_raspuns_ue_atacuri_cibernetice_ro
.

Investiții într-o industrie inteligentă, inovatoare și durabilă

Comisia Europeană a prezentat în data de 18 septembrie, Strategia reînnoită a Uniunii Europene (UE) privind politica industrială. Strategia reunește toate inițiativele orizontale și sectoriale, atât pe cele noi, cât și pe cele deja lansate. De asemenea, sunt clarificate sarcinile părților implicate și sunt prezentate forumurile Ziua industriei, eveniment anual lansat în 2017, și masa rotundă la nivel înalt a sectorului industrial.
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20171809_
strategie_investitii_industrie_inteligenta_inovatoare_durabila_ro
.

Comisarul european Julian King vizitează România

Julian King, comisar european responsabil pentru Uniunea securității, va veni într-o vizită oficială la București în data de 18 septembrie.
În anunțul de presă din pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20171509_
vizita_romania_comisar_european_julian_king_ro

găsiți mai multe detalii, precum și agenda vizitei.
Jurnaliștii care nu sunt acreditați și doresc să participe la evenimentele deschise presei, ce vor avea loc la Palatul Parlamentului, sunt rugați să se acrediteze folosind următoarele date de contact:
021 414 27 13
presa@senat.ro

Comisia anunta un pachet de initiative pentru un program comercial progresist si ambitios

Pachetul de inițiative pentru un program comercial progresist și ambițios, propus de Comisia Europeană joi, 14 septembrie, are în vedere crearea unui cadru de examinare a investițiilor străine directe, proiecte de mandate pentru deschiderea de negocieri comerciale (cu Australia și Noua Zeelandă) și în vederea creării unei instanțe multilaterale dedicate investițiilor, crearea unui grup consultativ privind acordurile comerciale și publicarea, de acum încolo, a fiecărei noi propuneri de mandat de negociere.
În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, președintele Jean-Claude Juncker sublinia: „Fiecare miliard de euro în plus provenit din exporturi sprijină 14.000 de noi locuri de muncă în Europa. Comerțul înseamnă exportarea standardelor noastre, fie că este vorba de cele sociale sau de mediu, ori de cerințele în materie de protecție a datelor sau de siguranță alimentară.
Mai multe detalii despre inițiativele pentru un program comercial progresist și ambițios sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171409_
masuri_politica_comerciala_echilibrata_si_progresista_ro
Informații despre propunerile de creare a unui cadru european de examinare a investițiilor străine directe se găsesc în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/20171409_
cadru_examinare_investitii_straine_directe_ro

Discursul Preşedintelui CE pe tema Stării Uniunii 2017

Scrisoarea primită din partea dnei. Angela Cristea, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu privire la Discursul pe tema Stării Uniunii 2017 (SOTEU), susținut în această dimineață (13 Septembrie 2017) de dl Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene, poate fi vizualizată / descarcată aici.

Discursul poate fi consultat in pagina:
http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_en.htm

Brosura poate fi consultata pe link-ul de mai jos:
https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-
political/files/state-union-2017-brochure_en.pdf