Invitatie seminar dezbatere

Centrul de Informare Europe Direct „Bucovina” Suceava vă invită la  evenimentul dedicat „Noii politici europene privind migraţia”, în data de vineri, 21 aprilie 2017, începând cu orele 11,00. Estimăm că evenimentul va dura max. 1 oră.

Obiectivul evenimentului:  Promovarea politicii Uniunii Europene privind migraţia.

Tema: ”EMIGRAŢIE – IMIGRAŢIE” – „Noua politică europeană privind migraţia”.

Format eveniment: seminar-dezbatere.

Grup ţintă: funcţionari publici, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din zonă, media, cetăţeni.

Motivaţie: Recentele evenimente dramatice din capitalele europene, au arătat că Europa trebuie să gestioneze mai bine fenomenul migraţional, sub toate aspectele sale. Prin promovarea valorilor europene comune, şi cetăţenii judeţului Suceava pot să conştientizeze necesitatea de a-i proteja pe cei aflaţi la nevoie, astfel încât să fie sprijinite   demersurile refugiaţilor şi cererile de azil în situaţii de urgenţă.
Judeţul Suceava are o responsabilitate special în materie de azil şi de migraţie, din cel puţin două motive: Suceava se învecinează la nord cu Ucraina, frontiera cu acest stat fiind şi frontier Uniunii Europene; în municipiul Rădăuţi se află unul din centrele pentru refugiaţi, existente pe teritoriul României. Pe lângă aceste argumente, există preocupări pentru asigurarea respectării normelor europene comune, de sancţionare a traficanţilor de personae şi mărfuri. Infractorii care exploatează suferinţa şi nevoile persoanelor aflate în situaţii dificile sau care fac obiectul persecuţiilor trebuie să afle că Europa este vigilentă.
Acest eveniment se încadrează în prioritatea Comisiei Europene –”Noua politică europeană privind migraţia”.
Evenimentul va avea loc la Sala de conferinţe a Complexului Gerald’s (aflat in vecinatatea Primariei Municipiului Radauti), vineri, 21 aprilie 2017, incepand cu orele 11,00.

Programul evenimentului:
- 11.00 – 11. 15: cafea de bun venit,
- 11.15 – 11,30: prezentarea ”EMIGRAŢIE – IMIGRAŢIE” – „Noua politică europeană privind migraţia”, Loreta Cautes, coordonator CIED „Bucovina” Suceava,
- 11,30 – 12,00: opinii ale invitatilor, propuneri.
- 12,00 – 13,00: dejun de lucru, discuţii,  concluzii.

Iniţiativa „Sate inteligente” a fost lansată

Marți, 11 aprilie, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu dnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului. Detalii.

Declarația prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și a comisarilor Corina Crețu, Marianne Thyssen și Vĕra Jourová cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie)

Egalitatea de tratament și drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii Europene. Romii se confruntă cu o lungă istorie de excludere socială și de prejudecăți. Minoritatea cea mai numeroasă din Europa – 6 milioane de romi trăiesc în UE – continuă să fie discriminată și marginalizată. Detalii.

Politica de coeziune sprijină regiunile cu venituri mici

Într-un raport publicat marți, 11 aprilie, referitor la regiunile din Uniune care sunt rămase în urmă în ceea ce privește creșterea sau bogăția, Comisia identifică modalități clare de sprijinire a strategiilor de creștere regionale, cu ajutorul fondurilor UE.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Pentru fiecare obstacol în calea dezvoltării, există un răspuns în cadrul politicii de coeziune. Strategiile de dezvoltare regională personalizate, combinate cu precondițiile pentru investiții de succes, pot transforma aceste regiuni în locuri atractive pentru locuitori, lucrători și întreprinderi. Iată ce facem: ajutăm regiunile să-și identifice nevoile și atuurile concurențiale și le oferim instrumentele necesare pentru o mai bună elaborare a politicilor.”
Mai multe detalii în pagina:
https://ec.europa.eu/romania/news/20170411_
politica_coeziune_sprijina_regiunile_venituri_mici_ro
.

CE ia măsuri împotriva site-urilor de rezervări de călătorie înșelătoare

Comisia Europeană a constatat, în urma unei anchete demarate în octombrie 2016, că nu mai puţin de 235 din 352 de site-uri de comparare a prețurilor și de rezervări de călătorie, deci 75 % dintre ele, adaugă elemente suplimentare de preț într-o etapă ulterioară a procesului de rezervare, fără informarea clară a consumatorilor, sau pretind prețurile promoționale care nu corespund niciunui serviciu disponibil. Ancheta a fost demarată ca urmare a unui număr tot mai mare de plângeri formulate de cetăţeni împotriva site-urilor de rezervare a hotelurilor și a zborurilor pe internet de pe tot teritoriul UE. Detalii.

Proiecte românești finanțate prin Instrumentul pentru IMM-uri

Două companii din România, Indeco Soft SRL (Baia Mare) și SC Vitality Media SRL (București), fac parte dintre cele 184 de IMM-uri selectate pentru finanțare prin Instrumentul dedicat din cadrul programului Orizont 2020. În total, 178 de proiecte vor primi, fiecare, câte 50.000 de euro pentru finanțarea de studii de fezabilitate a introducerii unor produse inovatoare pe piață. Rezultatele selecției au fost anunțate de Comisia Europeană joi, 6 aprilie. Detalii.

Novacul afumat din Țara Bârsei, produs cu indicație geografică protejată

Comisia Europeană a aprobat joi, 6 aprilie, adăugarea „Novacului afumat din Țara Bârsei“ în registrul produselor alimentare de calitate certificate ca indicație geografică protejată (IGP). Acesta este un file de pește afumat la cald, obținut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman. În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară și oferă un habitat optim pentru novac. Acesta este cel de-al treilea produs alimentar românesc inclus pe sita produselor cu indicație geografică protejată după magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu. Detalii.

Concursul Juvenes Translatores 10: Alina Cristiana Tache premiată astăzi la Bruxelles

Cei 28 de câștigători ai concursului anual pentru tinerii traducători „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană, vor fi premiați de comisarul european responsabil pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles astăzi, 6 aprilie 2017. Ceremonia de premiere va avea loc la ora 16:30 (ora României), în clădirea Charlemagne a Comisiei Europene. Aceasta va fi transmisă în direct pe internet aici (cu interpretare în toate cele 24 de limbi oficiale), precum și pe pagina de Facebook a concursului (doar în limba engleză). Detalii.